10.11.2015 ::: Aktuelne informacije za vlasnike vozila sa spornim TDI motorima

Izvor: AutoMagazin, 10.Nov.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10.11.2015 ::: Aktuelne informacije za vlasnike vozila sa spornim TDI motorima

U Republici Srbiji ima ukupno 7.885 automobila koncerna Volkswagen, sa spornim sistemom izduvnih gasova, od čega su 5.610 vozila marke Volkswagen, 2.113 vozila marke Audi i 162 Seat-a...

Ovaj broj bi mogao biti i veći, budući da proizvođač tek radi na utvrđivanju svih mogućih kombinacija modela, tipova i varijanti u kojima je ugrađen problematični >> Pročitaj celu vest na sajtu AutoMagazin << softver. Jedini način da se utvrdi da li neki automobil ima softver „sa greškom“, moguće je ustanoviti samo preko broja šasije svakog automobila posebno.

Kompanije Volkswagen, Seat i Audi, najavile su da će vlasnici automobila to moći da provere na njihovim nacionalnim sajtovima. Kako je proizvođač objavio, ova vozila su tehnički bezbedna i u voznom stanju, ali je utvrđeno da emituju više štetnih izduvnih gasova od onoga što je objavljeno nakon testiranja. U pitanju je softver koji prikazuje manje vrednosti od stvarnih, pa će vlasnike ovih vozila u Srbiji, ovlašćeni distributer pozivati na zamenu softvera u automobilima i to se neće naplaćivati. Vlasnici tih automobila neće imati nikakvih troškova za zamenu softvera, koja će početi u januaru sledeće godine. Potrebno je samo da se odazovu pozivu predstavnika proizvođača sa čime će se krenuti uskoro. U pitanju su modeli automobila proizvedeni posle 2008. godine i to dizel motori prve generacije, zapremine 1.198 kubika sa tri cilindra, 1.598 kubika sa četiri cilindra i 1.968 kubika sa četiri cilindra.

reklama

U ovu seriju ne spadaju dizel motori druge generacije zapremine 1.198 kubika sa tri cilindra, 1.598 kubika sa četiri cilindra i 1.968 kubika sa četiri cilindra, V motori sa šest ili osam cilindara, dizel motori sa sistemom ubrizgavanja pumpa – brizgač, kao ni svi benzinski motori.

Modeli novih vozila sa dizel motorima iz Volkswagen koncerna koji su u ponudi u Evropskoj Uniji, urađeni su po „Euro 6“ standardu i ispunjavaju sve ekološke standarde. Sporne softvere nemaju ni aktuelni modeli Golf 7, kao ni Passat B8, Tiguan, Audi A3, A4 i A6 i Seat Leon, u koje su ugrađeni isključivo motori novije generacije.

PR
Pogledaj vesti o: Seat

Nastavak na AutoMagazin...






Povezane vesti

Sa spornim softverom 7.885 Folksvagenovih vozila u Srbiji

Izvor: Politika, 10.Nov.2015

 BEOGRAD – U Srbiji ima 7.885 automobila koncerna Volksvagen sa spornim sistemom za merenje emisije izduvnih gasova, čija će zamena, bez nadoknade vlasnika, početi u januaru sledeće godine, saopštila je danas Agencija za bezbednost saobraćaja...Do sada je u Srbiji evidentirano 5.610 vozila Folksvagena,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AutoMagazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AutoMagazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.