ISPLIVALE NAJNOVIJE FOTOGRAFIJE SA MARSA: Rover poslao prve panoramske prizore Crvene planete (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2021, 09:57

ISPLIVALE NAJNOVIJE FOTOGRAFIJE SA MARSA: Rover poslao prve panoramske prizore "Crvene planete" (FOTO/VIDEO)

Slika prikazuje pustu oblast sa geološkim formacijama, uključujući stenu sa usecima od vetra i ivicu kratera Jezero, gđe se rover spustio prošle sedmice.

NASA rover "Istrajnost" poslao je na Zemlju prvu panoramsku sliku visoke definicije sa površine Marsa, saopštila je američka agencija za istraživanje svemira.

Fotografija koja pokriva pun krug sastavljena je od 142 slike snimljene 21. februara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kamerom "mastkem-z".

NASA je saopštila da će moderna kamera pomoći naučnicima da ispitaju atmosferske uslove u krateru i identifikuju sa daljine vrste stena i sedimenata koje treba ispitati uz pomoć roverovih instrumenata.

The first 360º view of Mars from Perseverance Rover.

Credit: NASA​/​JPL-Caltech​/​ASU​/​MSSS pic.twitter.com/T8BB7s6Bpr

— Wonder of Science (@wonderofscience) February 25, 2021

Džim Bel, istraživač sa Državnog univerziteta Arizone, koji predvodi operaciju sa kamerom "mastkem-z", rekao je da slika potvrđuje da se rover spustio na idealnom mestu, prenela je agencija DPA.

"Istrajnost" je putovao svemirom blizu sedam meseci posle lansiranja iz Kejp Kaneverala u Floridi.

I’m taking it all in. This is the first 360º view of my home using Mastcam-Z. This dual, high-definition camera system sits atop my mast and has zoom capability. Inspect tiny details of Jezero Crater with the special interactive viewer at https://t.co/roDhWK56gj #CountdownToMars pic.twitter.com/TAy28PpG73

— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 24, 2021

Naučnici se nadaju da će u krateru Jezero pronaći dokaze da su u prošlosti na Marsu postojali mikrobi. Mars je imao vodu na površini pre više milijardi godina, a na tome je zasnovana pretpostavka da je na planeti možda postojao i neki oblik života.

"Istrajnost" će najmanje dve godine istraživati površinu Marsa, njegovu geologiju i klimu, a sakupiće i uzroke stena i tla.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

FOTO: Ovo je panoramska fotografija Marsa koju je snimio Perseverance

Izvor: Radio 021, 25.Feb.2021

NASA je sinoć objavila panoramsku fotografiju Marsa koju je snimio rover Perseverance na području na koje je robotsko vozilo sletelo prošle nedelje...Fotografija, sastavljena od nekoliko snimaka koje je načinilo vozilo, pokazuje ivicu kratera Jezera u kojem je, kako naučnici smatraju, bilo duboko...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.