U Ukrajini pretučen anti-režimski novinar (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 16.Dec.2019, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ukrajini pretučen anti-režimski novinar (VIDEO)

Do napad na ukrajinskog novinara koji piše za lokalno izdanje Vesti-Nikolaev, Aleksandra Vlaščenka, došlo je u večernjim satima 30. novembra. Vlaščenko je poprskan suzavcem u spreju i brutalno pretučen.


   
Aleksandar Vlaščenko    
Piše: Aleksie Pavlović



Aleksandru Vlaščenku su izbijeni zubi a usna mu je pukla, takođe je zadobio i opekotinu oka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com <<
Lekari hitne pomoći pomogli su novinaru - isprali su oči i zašili povređenu usnu. Daljim ispitivanjem je pokazano da je Aleksandar pretrpeo potres i mozga.
 
Prema veb stranici vesti.ua, policija proverava "da li postoji znakovi namere krivičnog dela" kažnjivog članom 1, stav 125 Krivičnog zakona Ukrajine "Namerna lakša telesna povreda". Krivično delo iz ovog člana sankcioniše se samo izricanjem novčane kazne ili društveno korisnog rada u trajanju do jedne godine.
 

   
Aleksandar Vlaščenko - arhiva    
Prema pričama Aleksandrovih poznanika, ovo nije prvi napad na opozicionog novinara - 2012. godine je čak i upucan.
"Moj muž je opozicioni novinar", kaže supruga dopisnika. „Ali biti opozicioni novinar u Ukrajini neisplativo je i opasno po život.“
 
Reči žene potvrđuju gorku statistiku političkih ubistava u Ukrajini. Tako je 2015. godine Oles Buzina, pisac i bivši glavni urednik lista "Segodnia", upucan u blizini njegove kuće, a 2016. godine TV novinar Pavel Šeremet je poginuo u eksploziji svog automobila.
 
U međuvremenu, međunarodna organizacija Human rights watch, koja prati, istražuje i dokumentuje kršenja ljudskih prava u više od 70 zemalja, identifikovala je 201 kršenje u oblasti slobode štampe u skoro svim regionima Ukrajine. Ova kršenja su se kretala od pretnji i zastrašivanja do ograničenja pristupa informacijama za novinare.
 
"Ukrajinska vlada nastavlja da ograničava slobodu govora, slobodu informisanja i slobodu medija, opravdavajući to potrebom za suzbijanje ruske vojne agresije na istočnu Ukrajinu i anti-ukrajinsku propagandu", kaže se u izveštaju Human rights watch o slobodi govora u Ukrajini.

POGLEDAJTE VIDEO:





PROČITAJTE JOŠ:Černobil-2: Zračenje posle nesreće u nuklearnoj elektrani u Južnoj Ukrajini pokriće Donbas i Krim - KM NovineČernobilj-2: Zračenje posle nesreće u nuklearnoj elektrani u Južnoj Ukrajini pokriće Donbas i Krim "Emisija radioaktivne vode iz pogona reaktora na strani generatora turbine, i kroz nju - u okruženje je postala učestala - navodi izvor.



PROČITAJTE JOŠ:„Glavni razlog zašto je Krim Rusija'' - KM Novine„Glavni razlog zašto je Krim Rusija'' U svetu je mnogo teritorija koji su prešle iz ruke u ruku raznih naroda. Na zemlji predaka indijanskih plemena sada se nalazi država koja smatra da je moguće seći kartu sveta, poput praznične torte.



PROČITAJTE JOŠ:„Projekat Rusija" - knjiga koja je prethodila buđenju Rusije (PDF) - KM NovineNa prevođenje ove knjige podstakla me je velika sličnost sa situacijom u Srbiji i želja da ona i kod nas proizvede slične efekte kao i u bratskoj Rusiji. Na SRBskom FBReporteru ova knjiga je dostupna i za besplatno preuzimanje u pdf formatu.





KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju
#Novinar #Ukrajina #napad #Krim #Rusija #Zemlja #Teritorija  #kmnovine

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.