Tojota i Dajmler razvijaju sistem gorive ćelije

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tojota" i "Dajmler" razvijaju sistem "gorive ćelije"

Japanska "Tojota" i nemački "Dajmler" planiraju širu saradnju na polju "gorivih ćelija" za električne automobile, piše "Fajnenšel tajms Dojčland", pozivajući se na neidentifikovane izvore koji tvrde da bi partnerstvo moglo da se realizuje u formi zajedničkog preduzeća.

Portparol "Tojote" rekao je da kompanija "nema nikakav novi ugovor o saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da bi ga sada saopštila," dok "Dajmler", proizvodjač "Mercedes-Benc" automobila, još nije komentarisao pisanje nemačkog lista.

Mnogi veliki proizvodjači kola angažovani su na razvoju vodoničnih "gorivih ćelija" kao potpuno ekološki prilagodjenoj alternativi današnjim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, budući da jedino emituju vodenu paru i obezbedjuju mogućnost duge vožnje, za razliku od električnih vozila koji se pokreću na baterije.

Najveći problem, medjutim, jesu visoki troškovi izrade "gorivih ćelija" koje koriste platinu i druge skupe metale za proizvodnju električne energije.

Velike auto-kuće, kao što su "Dajmler", "Tojota", "Ford", "Honda", "Nisan" i "Hjundaji" prostigle su prošle godine dogovor da zajedno rade na mogućoj promoći širenja upotrebe sistema "gorive ćelije" od 2015. godine.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Toyota/Daimler:Sistem gorive ćelije

Izvor: B92, 26.Maj.2010

Japanska Toyota i nemački Daimler planiraju širu saradnju na polju "gorivih ćelija" (fuel cell) za električne automobile, piše nemački "Financial Times" pozivajući se na neidentifikovane izvore koji tvrde da bi partnerstvo moglo da se realizuje u formi zajedničkog preduzeća... ..Portparol Toyote...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.