Prodaja automobila smanjena 19 procenata

Izvor: S media, 01.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja automobila smanjena 19 procenata

Prodaja automobila u Japanu smanjena je tokom maja 19 odsto, a na čelu liste kompanija koje su imale najveći pad plasmana u tom mesecu je "Tojota", najveći proizvodjač vozila na svetu, objavljeno je danas u Tokiju.

Majski pad japanske prodaje automobila uslovljen je smanjenjem zarada i rastom nezaposlenosti u zemlji, što je obeshrabrilo kupce da posećuju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << auto-salone.

Prodaja automobila, kamiona i autobusa, ne rečunajući minivozila, smanjena je prošlog meseca na oko 178.000 jedinica, objavilo je Udruženje japanskih dilera automobilima.

"Tojota" je prodala oko 80.500 jedinica, ne računajući njenu robnu marku "Leksus", što je 24 odsto manje nego lane. "Honda", drugi veliki japanski proizvodjač automobila, povećala je prodaju 4,5 odsto, dok je plasman kompanije "Nisan" opao 9,1 odsto, prenela je agencija Blumberg.

Japan, druga najveća privreda na svetu, pokušava da podstakne potrošnju medju kupcima, pošto se nadnice smanjuju već 11 meseci uzastopno, a stopa nezaposlenosti dostigla u aprilu pet odsto, što je najveći nivo u poslednjih pet godina.

Pad prodaje vozila u maju, nešto je usporeniji u odnosu na mart kada je zabeležen sunovrat od 32 i 29 odsto u aprilu, zahvaljujući vladinoj odluci da smanji poreze i tako poveća prodaju "Tojotinog" hibrida "prijus" i "Hondinog" ekološkog modela "insajt", sa benzinskim i električnim motorom.

"Honda" je objavila da će danas obnoviti proizvodnju u njenoj britanskoj fabrici, četiri meseca nakon zatvaranja. Radnici u fabrici u Svindonu na jugu Engleske, složili su se sa manjim platama od tri odsto do marta 2010. godine, izjavio je portparol kompanije Akemi Ando. Menadžeri su takodje prihvatli smanjenje plata od pet odsto. Fabrika je otvorena kao što je planirano, ali ne zbog oporavka potražnje, a proizvodnja će se obavljati u jednoj smeni.

Prodaja vozila u Britaniji pala je u maju 24 odsto, 12-ti mesec uzastopno.

U Japanu raste potražnja za hibridima, a zbog očekivanog soka cene nafte računa se na još veću prodaju vozila manje potrošnje goriva.

"Tojota" je primila više od 80.000 porudžbina za obnovljeni "prijus", a hibridna "insignija" oko 35.000. Potražnja za ekonomicnim modelima "Nisana" povećana je 30 odso, pre svega za kolima "kube" i "tida".

Skupa sa miniautomobilima, prodaja vozila u Japanu opada već deseti mesec zaredom, pa je u maju smanjena na oko 292.000 vozila. Miniautomobili učestvuju u prodaji na japanskom tržištu 40 odsto.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japanska prodaja automobila smanjena 19 procenata

Izvor: Capital.ba, 02.Jun.2009, 08:37

TOKIO, Prodaja automobila u Japanu smanjena je tokom maja 19 odsto, a na čelu liste kompanija koje su imale najveći pad plasmana u tom mjesecu je 'Tojota', najveći proizvođač vozila na svijetu, objavljeno je u Tokiju. Majski pad japanske prodaje automobila uslovljen je smanjenjem zarada i rastom...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.