Bezbednija Tojota

Izvor: RTS, 08.Dec.2012, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednija ''Tojota''

Senzori koji automatski zaustavljaju automobil ukoliko vozač greškom pritisne papučicu za gas umesto kočnice, jedna su od inovacija za sigurniju vožnju koje uvodi automobilska kompanija ''Tojota''

Japanska "Tojota" uvodi nove sigurnosne sisteme koji treba da povećaju bezbednost njihovih automobila i doprinesu smanjenju saobraćajnih nesreća na putevima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu u ovoj automobilskoj kompaniji.

Na prostoru od 3 i po hektara tehnološkog centra u Susanu, nedaleko od Tokija, testiraju se različite inovacije za "Tojotine" automobile.

U okviru jednog od novih sigurnosnih sistema koriste se senzori i kamere postavljeni na raskrsnicama i nepreglednim uglovima ulica.

Oni u vozila šalju informacije o mogućim, nevidljivim opasnostima na putu, kao što su druga vozila ili pešaci.

Prikazani su i sonarni senzori koji mogu automatski da zaustave automobil ukoliko vozač parkirajući se greškom pritisne papučicu za gas umesto kočnice.

Cilj sigurnosnih inovacija je da povećaju bezbednost automobila i doprinesu smanjenju saobraćajnih nesreća na putevima, navodi najpoznatija japanska automobilska kompanija.

''Tojota želi da doprinese da broj smrtnih slučajeva na drumovima u budućnosti bude nula'', kaže stručnjak za bezbednost vozila Moritaka Jošida.

Predstavljena tehnologija doprineće i sprečavanju sudara pri velikoj brzini.

U "Tojoti" tvrde da je sistem efikasan u 90 odsto slučajeva kada je brzinska razlika između dva vozila do 60 kilometara na sat.

"Do većine udesa u Japanu dolazi jer vozači nešto nisu primetili ili su prevideli. Razvili smo sistem znajući da uz korišćenje informacione tehnologije možemo da spasemo mnogo života", govori inženjer Hirojuki Kanemicu.

Vizija budućnosti "Tojote" u domenu bezbednosti na putevima je i da vozila budu u koordinaciji preko ugrađenih senzora i kamera, upozoravajući na drugo vozilo ili pešaka.

Rival ovom japanskom gigantu je "Nisan", koji je osmislio sistem za automatsko skretanje vozila ako se iznenada pojavi pešak.

U "Tojoti" planiraju testiranje nove tehnologije na putevima za dve godine ali nije najavljeno kada će se noviteti naći na tržištu.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.