BLISKOISTOČNI SUKOB: Huti napali dva komercijalna broda u Adenskom zalivu; UN pozvale na pokretanje istrage o masovnim grobnicama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2024, 06:34

BLISKOISTOČNI SUKOB: Huti napali dva komercijalna broda u Adenskom zalivu; UN pozvale na pokretanje istrage o masovnim grobnicama

Sukob Izraela i Hamasa – 201. dan. Iz masovnih grobnica u bolnici Naser u Kan Junisu izvučeno 310 tela. Izrael odbacuje tvrdnje o pogubljenjima Palestinaca. Brigade El Kasam, vojno krilo Hamasa, pozvale su na eskalaciju na svim frontovima. Specijalni izaslanik SAD za humanitarna pitanja upozorio da je rizik od gladi u celoj Gazi veoma visok.

Palestinske službe hitne pomoći u Gazi izvukle su još 35 tela, ukupno 310, iz jedne od najmanje tri masovne grobnice u medicinskom kompleksu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Naser u gradu Kan Junisu.

Sa druge strane, izraelske odbrambene snage odbacile su tvrdnje zvaničnika Hamasa da su bile umešane u stvaranje masovnih grobnica i navodna pogubljenja Palestinaca.

Sukobi i racije se za to vreme nastavljaju. Izrael je juče više puta bombardovao sever Gaze i potom naredio novu evakuaciju.

Prema navodima palestinskih vlasti, snajperista IDF-a ubio je civila koji je stajao ispred svoje kuće na Zapadnoj obali.

Povodom 200 dana od početka rata, portparol brigada El Kasam, vojnog krila Hamasa, pozvao je na eskalaciju na svim frontovima.

Nastavlja se i razmena vatre na granici Izraela i Libana.

Hezbolah je saopštio da je pokrenuo napad dronom na izraelske vojne baze severno od Akre, što bi bio najdublji udar te organizacije na izraelsku teritoriju od početka sukoba, 7. oktobra.

U izraelskim vazdušnim napadima na jug Libana poginula su dvojica istaknutih operativaca Hezbolaha, navodi IDF.

U isto vreme, specijalni izaslanik Vašingtona za humanitarna pitanja Dejvid Saterfild upozorio je da je rizik od gladi u celoj Gazi, posebno na severu, "veoma visok".

23.45 - Huti napali dva komercijalna broda u Adenskom zalivu

Huti iz jemenskog pobunjeničkog pokreta Ansar Alah napali su danas u Adenskom zalivu komercijalne brodove "Maersk Yorktown" i MSC Veracruz, za ​​koje je identifikovano da pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu.

12.30 - Pakistan i Iran pozvali Savet bezbedosti UN da preduzme akcije protiv Izraela

Iran i Pakistan pozvali su Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzme akcije protiv Izraela, rekavši da su izraelske snage "nezakonito" gađale susedne zemlje i strane diplomatske objekte.

10.49 - Ujedinjenje nacije pozvale na pokretanje istrage o masovnim grobnicama u dve bolnice u Gazi

Ujedinjene nacije pozvale su danas na "jasnu, transparentnu i kredibilnu istragu" masovnih grobnica otkrivenih u dve velike bolnice u ratom razorenoj Gazi koje su bila na meti napada izraelskih trupa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.