Gazda  Nole

Izvor: Glas javnosti, 17.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazda Nole

Sezonu je počeo osvajanjem Australijan opena, a završio trijumfom na Masters kupu u Šangaju. Srpski teniser je u finalu pobedio Rusa Nikolaja Davidenka s 2:0 (6:1, 7:5) u 100 minuta igre. Za pobedu na završnom turniru sezone treći igrač sveta dobio je ček od 1,24 miliona dolara i automobil mercedes „R500“, kojim je bio vrlo zadovoljan.

Najbolji srpski teniser uspeh je proslavio spuštanjem reketa na tlo i ljubljenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << terena, potom je poslao reket i majicu u publiku, a onda sa bacio članovima porodice i tima u zagrljaj.

- Veoma sam srećan. Ovo je važan trenutak za mene. Na ovom turniru igralo je osam najboljih tenisera, što dovoljno govori o jačini ovog turnira. Siguran sam da se Masters kup može staviti u red sa grend slemovima - rekao je Novak koga su u Šangaju, osim stručnog štaba, pratili i devojka Jelena Ristić i stric Goran Đoković.

DOBRA GODINA

Srpski tenis je imao dobru godinu sa Jelenom Janković na broju jedan kod žena, odnosno Nenadom Zimonjićem i njegovim partnerom Danijelom Nestorom, rođenim Beograđaninom, koji su preuzeli čelnu poziciju na listi najboljih svetskih dublova.

- Čini mi se da Srbi teže da preuzmu sve brojeve jedan, pa pretpostavljam da ću i ja morati da poradim na tome. Verovatno nas na uspeh mnogo više motiviše činjenica da mi nemamo najbolje moguće uslove - izjavio je Novak Đoković.

Pada Federer

Maestralnim završetkom sezone Novak Đoković je napravio odličan uvod za 2009. godinu u kojoj već na samom startu može da se dokopa druge pozicije na ATP listi. Trijumfom na Masters kupu u Šangaju srpski teniser se približio drugoplasiranom Rodžeru Federeru na svega 10 bodova zaostatka. Primera radi, pre takmičenja u Kini ta razlika je iznosila 560 poena, a 31. decembra prošle godine Srbin je za Federerom zaostajao čak 2.710 bodova!

Do pre godinu dana apsolutni vladar Tura mogao bi da bude svrgnut i sa druge pozicije već na ATP turniru u Briznejnu, čiji je start 5. januara. Novak je imao priliku da pred Rolan Garos od Rafaela Nadala preuzme drugo mesto. Španac ga je u odlučujućem meču eliminisao u polufinalu turnira iz masters serije u Hamburgu i povećao razliku na 360 poena, da bi nepuna tri meseca kasnije prestigao i Federera.

Od ukupno 81 odigranih mečeva u 2008. godini, Novak je dobio čak 64 i na ime zarada 5.189.077 dolara. Kada je u pitanju ukupna zarada 21-godišnji Beograđanin je prešao 10 miliona. Preciznije, 10.007.627 američkih dolara. Stigao je do 11 titule u karijeri, odnosno četvrte u tekućoj godini. Posle Australijen opena, Indijan Velsa i Rima, u maju, kao i bronze na Olimpijskim igrama u Pekingu, nema sumnje da će Novak Đoković uživati u zasluženom odmoru.

A. P.

Zanemarimo to što prvi teniser sveta Rafael Nadal nije učestvovao na Masters kupu zbog povrede, a da Rodžer Federer nije stigao do polufinala, jer ni Novak Đoković nije bio u top-formi. Iako umoran od naporne sezone, treći teniser sveta je u Šangaju pokazao koliko je napredovao u poslednjih godinu dana. Uzgred, Đoković prošle godine u kineskoj finansijskoj prestonici nije osvojio nijedan set iz tri meča, a najviše je dobijao četiri gema po setu.

Novak Đoković je naglasio da je izuzetno srećan što je pobedom zatvorio sezonu, ali i naglasio da je to ostvario protiv veoma dobrog protivnika.

- Davidenko je bio odličan protivnik, imao je sjajnu nedelju i pokazao je zašto je jedan od najboljih i najupornijih igrača na svetu, kao i da mu je mesto među pet najboljih. Takođe ne mogu da ne pohvalim navijače. Nikada nisam osetio ništa slično, jer sam imao fantastičnu podršku. Svaki put kada dođem imam sve više fanova. Ovu pobedu posvećujem svom timu i svojoj porodici, koja je uvek uz mene - dodao je Đoković.

Nikolaj Davidenko nije imao gotovo nikakve šanse protiv Srbina u prvom setu, a drugi je uspeo da produži na 12 gemova. Rus je priznao da je posle poslednjeg poena rekao u sebi: „fenomenalno sezona je konačno završena“ i da je protiv Đokovića neophodno igrati perfektno, što on nije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.