Rekordne investicije Škode u razvoj

Izvor: B92, 04.Okt.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordne investicije Škode u razvoj

Pariz -- Kompanija Škoda planira da u 2011. godini razvije najviše novih modela u svojoj istoriji, za šta će izdvojiti rekordne investiticije.

Prošle godine, vodeći češki proizvođač automobila Škoda je u nove modele uložila 11,7 milijardi kruna (480 miliona evra), što je bilo skoro za petinu manje nego 2008.

Ulagalo se uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u proizvodne linije "jeti" i "superb kombi", rekao je član upravnog odbora za tehnički razvoj Ekhard Šolc i dodao da Škoda planira proširenje broja modela sa sadašnjih pet.

"Naš plan proizvodnje nije u potpunosti gotov, imamo još nekoliko mogućnosti na kojima radimo", dodao je Šolc.

Trenutno je u pripremi malo kompaktno porodično vozilo i još jedno vozilo veličine "oktavije". Kompanija računa i sa naslednikom vodećeg modela "superb". Nedavno su se u evropskoj štampi pojavili napisi da je budućnos "superba" ugrožena zbog konkurencije Folksvagenovog modela "pasat".

Novi modeli se razvijaju u tehnološkom centru firme u Mladoj Boleslavi, sedištu Škode. Centar je otvoren pre dve godine i koštao je milijardu kruna (40 miliona evra). Firma je otvaranjem tog centra proširila površinu namenjenu tehničkom razvoju za 70 odsto.

Osim razvojnog centra, Škoda je uložila i u obrazovni centar za 800 polaznika, takođe u Boleslavi, a ovih dana će biti položen kamen temeljac za Servisni trening centar u mestu Kosmoni, rekao je Šolc.

U planu je i povećanje kapaciteta u fabrikama u inostranstvu, sa akcentom na Kinu, Indiju i Rusiju.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.