Neverovatno očuvana Škoda: Stara 30 godina, a prešla samo 34 km FOTO

Izvor: B92, 04.Maj.2023, 18:31

Neverovatno očuvana Škoda: Stara 30 godina, a prešla samo 34 km FOTO

Automobil još ima originalnu plastičnu zaštitu na sedištima.

Pre trideset godina, ponosna vlasnica je dovezla novu Škodu Favorit kući iz salona u Atini. Prešla je 34 kilometra bez ikakvih problema, ali je nakon što je parkirala auto u garažu u blizini svoje kuće, jednostavno je odlučila da vožnja nije za nju.

Tako je u podzemnoj garaži u predgrađu Atine "spavala" možda najočuvanija Škoda Favorit na svetu. Pre nekoliko dana automobil se vratio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zemlju u kojoj je napravljen.

"Neko je u jesen 2022. otkrio automobil u Grčkoj i stavio ga na aukciju. Kada sam ga video, pomislio sam da moram da kupim ovaj deo istorije", kaže trkač i novi vlasnik ove Škode, Jirži Mičanek Mlađi.

Na aukciji je nadmašio sve svoje suparnike. U poslednjoj fazi bili su samo on i još jedan češki vozač, Boris Vaculik, koji se takmičio na reliju Dakar.

"Kada smo saznali da smo u igri ostali samo nas dvojica, pozvali smo jedan drugog i rekli koji su nam limiti ponude. Moj je bio veći, pa smo se dogovorili da ne dižemo dalje cenu", kroz smeh kaže Jirži.

Auto ga je na kraju koštao 24.000 evra. To je oko šest puta više nego što je koštalo 1993. godine, kada je proizveden, ali, naravno, treba uzeti u obzir i inflaciju. Zanimljivo je da originalne plastične navlake nisu ni skinute sa sedišta.

Dva meseca kasnije, Škoda Favorit je u brodskom kontejneru stigla u Frankfurt, gde ju je preuzeo novi vlasnik. Ne planira da je mnogo vozi, cilj je da je što duže zadrži u prvobitnom stanju.

Tri decenije u javnoj garaži u Atini ostavile su ogrebotine na farbi od drugih automobila ili nepažljivih vozača. Posebno su vidljivi na ivicama vrata.

Grčki diler, verovatno na zahtev vlasnika, opremio je automobil nekim dizajnerskim dodacima: imitacijom drvene obloge na instrument tabli i tada modernim nalepnicama u boji koje se prostiru duž linije bočnih strana automobila.

Inače, u pitanju je osnovna LX verzija. Ispod haube je 1.3-litarski benzinski motor sa 54 KS (40 kW). Ugrađeno je Bosch elektronsko ubrizgavanje goriva, umesto originalnog karburatora.

Jedino što je novi vlasnik uradio na motoru je, naravno, zamena ulja i filtera, a kupio je i novi akumulator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Skoda,   Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.