VASKRSNUĆE LEGENDARNOG BRENDA: Stiže električna limuzina SAAB-a sa dometom od 1.000 km (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2023, 21:27

VASKRSNUĆE LEGENDARNOG BRENDA: Stiže električna limuzina SAAB-a sa dometom od 1.000 km (VIDEO)

Plan je uspeo.

Za sve ljubitelje legendarnog švedskog brenda, imamo dobre vesti. Nepoznati investitor je kupio NEVS Emily GT projekat, što daje nadu da bismo uskoro mogli da budemo svedoci velikog povratka marke Saab.

Kada je bankrot doveo do propasti švedske kompanije početkom 2010-ih, NEVS (New Electric Vehicle Sweden) je kupio imovinu Saaba. NEVS je počeo da radi na električnoj verziji modela 9-3 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << (sa nazivom 9-3EV), sa oko 175 KS i 305 km dometa. Uprkos činjenici da je 2018. isporučeno nekoliko primeraka, NEVS 9-3EV nikada nije stigao do masovne proizvodnje.

Tokom naredne dve godine, kineska Evergrande Grupa je kupila većinski paket akcija i nakon toga u potpunosti preuzela NEVS. U ovo vreme, kineski konglomerat se suočio sa brojnim finansijskim problemima, što je dovelo do toga da su želeli da se otarase naslednika Saaba. Kako bi se sprečio ponovni bankrot, NEVS je objavio da će ući u "mod hibernacije" i da će 95% radnika biti otpušteno.

Zbog ove objave, tim koji je radio u NEVS-u je rešio da sa javnošću početkom 2023. podeli jednu od svojih kreacija – Emily GT. Emily GT je sportska limuzina veličine Tesle Model S, koja poseduje masivnu bateriju od 175 kWh, sa kojom se cilja domet od 1.000 km.

Na ovaj način, inženjeri NEVS-a su želeli da pokažu svetu koje su im mogućnosti i da na taj način privuku investitore koji bi spasili kompaniju. U nedavnom izveštaju koji je objavio Saab Planet, ovaj plan je uspeo. Nepoznati investitor je potpisao pismo namere za kupovinu projekta Emily.

Više informacija se očekuje tokom sledećeg meseca, ali je sada jasno da postoji plan za "oživljavanje" Saaba i postrojenja u gradu Trolhatan u Švedskoj. Ipak, postoji mogućnost da nova kompanija neće moći da koristi naziv Saab zbog zakonskih ograničenja. Priča se o nekim drugim imenima, ali za sada nema zvaničnih informacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.