Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen

Izvor: TangoSix.rs, 23.Feb.2024, 17:04

Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen

Kompanija SAAB saopštila je da danas da su švedska Agencija za opremanje odbrambenog sektora (FMV) i ministarstvo odbrane Mađarske potpisali ugovor o nabavci 4 dodatna višenamenska borbena aviona JAS-39C i D Gripen namenjenih mađarskom ratnom vazduhoplovstvu.
Kako se navodi, ova narudžina je predstavlja izmenu ugovora između FMV-a i mađarske vlade potpisanog u decembru 2001. godine o kupovini paketa u kome se nalazilo 14 aviona Gripen C i D.
Iz >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Saab-a napominuju da sa FMV-om trenutno imaju ugovor o logističkoj podršci flote mađarskih Gripena, kao i da je kompanija spremna da obezbedi dodatne nadogradnje i podršku za mađarske avione i posle 2035. godine.
Saab i mađarsko ministarstvo odbrane takođe su potpisali Memorandum o razumevanju u vezi sa razvojem visokotehnoloških industrijskih oblasti i sposobnosti borbenih aviona. Saradnja uključuje podršku za uspostavljanje Centra izvrsnosti za tehnologije virtuelne realnosti u Mađarskoj.
Matična baza mađarskih Gripena je 101. taktička vazduhoplovna baza Kečkemet / Foto: Uroš Mitrović Nabavkom još 4 primerka, flota mađarskih aviona JAS-39 biće povećana na 18. Mađarska je korisnik švedskog Gripena već 18 godina, u periodu 2006-2008. mađarsko RV je dobilo 14 bivših švedskih aviona označenih kao JAS-39C i D u varijanti JAS-39 EBS-HU (trup od varijanti C i D, a krila od A i B) od toga 12 jednoseda i dva dvoseda.
Iznajmljivanje za period od 10 godina koštao je 1,09 milijardi evra, za obuku je izdvojeno još 187 miliona evra, dok je offset iznosio 110 posto. Prvih 5 aviona stigli su početkom marta 2006. a poslednji Gripen isporučen je januara 2008. Punu operativnu sposobnost eskadrila mađarskih aviona dostigla je decembra iste godine. 2012. je ugovor za iznajmljivanje produžen do 2026. a u dokumentu je ovog puta definisano da nakon perioda iznajmljivanja Mađarska postaje vlasnik ovih aviona. Sredinom januara 2022. godine Mađarska je potpisala ugovor za modernizaciju Gripena na nivo MS20 Block 2.
Tokom dosadašnjeg korišćenja bio je izgubljen jedan avion, dvosed koji je uništen na vežbi ’’Lion Effort-2015’’ 19. maja 2015. prilikom izletanja sa piste u češkoj vazduhoplovnoj bazi Časlav. Tom prilikom oba člana posade su se katapultirala, a avion otpisan jer je pretrpeo velika oštećenja. Zamena za ovaj avion stigla je 1. jula 2016. godine.
Mađarski Gripeni su stacionirani u 101. taktičkoj vazduhoplovnoj bazi Kečkemet, i nalaze se u sastavu taktičke avijacijske eskadrile ‘‘Puma‘‘.
The post Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Kupuju 4 borbena aviona: Još jedno zeleno svetlo i NATO je bogatiji za članicu

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 11:05

Mađarska je u petak saopštila da je potpisala ugovor o kupovini četiri borbena aviona Saab JAS Gripen od Švedske...Mađarska je u petak saopštila da je potpisala ugovor o kupovini četiri borbena aviona Saab JAS Gripen od Švedske dok se Budimpešta konačno sprema da odobri kandidaturu Stokholma...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.