Kupuju 4 borbena aviona: Još jedno zeleno svetlo i NATO je bogatiji za članicu

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 11:05

Kupuju 4 borbena aviona: Još jedno zeleno svetlo i NATO je bogatiji za članicu

Mađarska je u petak saopštila da je potpisala ugovor o kupovini četiri borbena aviona Saab JAS Gripen od Švedske.

Mađarska je u petak saopštila da je potpisala ugovor o kupovini četiri borbena aviona Saab JAS Gripen od Švedske dok se Budimpešta konačno sprema da odobri kandidaturu Stokholma za pridruživanje NATO-u nakon gotovo dve godine odlaganja.

Mađarska je poslednja članica NATO-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja nije ratifikovala zahtev Švedske za pridruženje vojnom savezu koji je podnet 2022. nakon sukoba Rusije i Ukrajine, prenosi Poslovni dnevnik.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prošle nedelje popustio rekavši da će parlament o ratifikaciji glasati u ponedeljak, sastao se sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom.

Tada je rekao da je uspeo "da ponovno izgradi poverenje".

Mađarska će kupiti avione i proširiti povezan logistički ugovor, rekao je Orban.

Mađarska trenutno ima pozajmljene avione Gripen prema ugovoru potpisanom 2001. godine.

"Mi ne samo da zadržavamo našu sposobnost protivvazdušne odbrane, već ćemo je i povećati. To znači da će naša predanost NATO-u ojačati, a tako će i naše učestvovanje u zajedničkim operacijama NATO-a", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije s Kristersonom.

Kristerson je rekao da pozdravlja dogovor.

"Znamo da se ne slažemo u svemu, ali slažemo se da treba da sarađujemo gdje je to moguće", rekao je on.

Orban, čija je vlada zadržala bliske veze s Rusijom, je odlagao ratifikaciju zbog švedskih kritika na račun Budimpešte zbog vladavine prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Saab

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.