RT: Novi video kineske sonde kako luta po tamnoj strani Meseca

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2019, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Novi video kineske sonde kako luta po tamnoj strani Meseca

Izvor: Vostok / RT Kineska kosmička agencija je objavila još jedan video snimak kako se njena sonda "Čange 4" kreće po površini Meseca, nakon što je postala prvi objekat koji se našao na neistraženoj udaljenoj strani Zemljinog satelita. Na snimku, rover se polako kreće po sivoj Mesečevoj površini i ostavlja duboke tragove u regolitu. Vozilo se zatim rotira sa svoja četiri mala točka kako bi pokazalo kinesku državnu zastavu kameri.
Sonda "Čange 4", nazvana po kineskoj boginji Meseca, sletela je 3. januara u krater Fon Karman u južnom Ejtken basenu. Sonda je već poslala nekoliko fotografija od kojih zastaje dah sa 'tamne strane' Meseca, koja je toliko dugo zbunjivala naučnike. Tamna strana Meseca je ostala relativno neistražena zbog toga što se uvek okreće od Zemlje, te je tako zaštićena i od radio frekvencija. Međutim, Kina je zaobišla ovu komplikaciju prošle godine, lansiranjem relejnog satelita koji je omogućio kontakt sa sondom. Misija rovera nije samo da pravi lepe fotografije, nego je predviđeno nekoliko eksperimenata, uključujući testiranje kako će biljke rasti u nisko-gravitacionom okruženju, kao i istraživanje polova Meseca u potrazi za vodom i drugim resursima.
Pogledaj vesti o: Rover

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Kina postala prva zemlja koja je stvorila biološki život na Mesecu

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2019

Izvor: Vostok / RT U kineskoj sondi "Čange 4" koja se nalazi na tamnoj strani Meseca uspešno je proklijalo seme u minijaturnoj i veštačkoj biosferi, pružajući nadu za buduća održiva kosmička putovanja na velike udaljenosti. . China gets a cotton seed on the moon for the first time...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.