RT: Kina postala prva zemlja koja je stvorila biološki život na Mesecu

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Kina postala prva zemlja koja je stvorila biološki život na Mesecu

Izvor: Vostok / RT U kineskoj sondi "Čange 4" koja se nalazi na tamnoj strani Meseca uspešno je proklijalo seme u minijaturnoj i veštačkoj biosferi, pružajući nadu za buduća održiva kosmička putovanja na velike udaljenosti.
China gets a cotton seed on the moon for the first time The probe Chang'e 4, which on January 3 successfully landed on the hidden side of the satellite brought with it other rapeseed potatoes and arabidopsis seeds as well as fly eggs of the fruit and some yeast pic.twitter.com/qKEmWiA8ns
— never forget that you are the owner of your own de (@latinouluis) January 15, 2019 Sonda je izvela prvo u istoriji meko sletanje na tamnu stranu Meseca 3. januara nakon 20-dnevnog putovanja sa Zemlje. Tokom puta, letelica je nosila seme pamuka, uljane repice i krompira, koje se čuvalo u veštačkom stanju mirovanja u zatvorenom pakovanju veličine sedam inča, sa vazduhom, vodom i zemljom. Biljke su izabrane zato što su male, ali izdržljive i koje mogu rasti u ograničenom i teškom okruženju. 
 
First in human history: A cotton seed brought to the moon by China's Chang'e 4 probe has sprouted, the latest test photo has shown, marking the completion of humankind's first biological experiment on the moon pic.twitter.com/CSSbgEoZmC
— People's Daily, China (@PDChina) January 15, 2019 Seme je počelo da raste kada je kontrola sa Zemlje počela da ih navodnjava, a seme pamuka postalo je prvi lunarni izdanak.  Biljke su naravno ranije uzgajane i na Međunarodnoj kosmičkoj stanici. Semenke pamuka su bile prve koje su se pojavile, ali je i seme uljane repice i krompira proklijalo, rekao je portparol misije na pres konferenciji. Biljke se nalaze u zapečaćenoj posudi u sondi u kojoj je stvorena veštačka biosfera za koju se kineska vlada nada da će biti rani prethodnik mnogo većih projekata koji bi jednog dana mogli biti osnova za buduća održiva kosmička putovanja na velike udaljenosti. Kineski "Pipls dejli", eksperiment je nazvao "završetkom prvog biološkog eksperimenta čovečanstva na Mesecu". "Uzeli smo u obzir budući opstanak u kosmosu", rekao je profesor Ksi Gengđin, glavni čovek eksperimenta. "Saznanja o rastu ovih biljaka u nisko-gravitacionom okruženju omogućiće nam da postavimo temelje za naše buduće uspostavljanje kosmičke baze", dodao je Gengđin. Kina je takođe danas objavila i nove video snimke sa tamne strane Meseca.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.