RT: Naćemo se na tamnoj strani Meseca: Kina pokrenula istorijsku istraživačku misiju

Izvor: Vostok.rs, 08.Dec.2018, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Naćemo se na tamnoj strani Meseca: Kina pokrenula istorijsku istraživačku misiju

Izvor: Vostok / RT Kina je lansirala lunarni rover u istorijskoj misiji istraživanja tamne strane Meseca, sa potencijalom da napravi revolucionarna otkrića o mogućnosti vanplanetarnog života. Nakon uspešno lansiranja kineskog Čangče-4 u orbitu, trebalo bi da doće, do sada bez presedana, do mračne strane Meseca u januaru sledeće godine, prenose kineski državni mediji. Rover će sleteti u krater star 3,9 milijardi godina "Fon Karman", gde će meriti i eksperimentisati sa potencijalom da otkrije nove informacije o formiranju i istoriji Meseca.
China launches Chang'e-4 lunar probe in the early hours of Saturday pic.twitter.com/KTjhpyf81e
— China Xinhua News (@XHNews) December 7, 2018 Rover treba da istražuje mogućnosti održavanja biljnog života i da traži potencijalne izvore vode na prethodno neistraženom prostranstvu, kao i da provodi eksperimente uz pomoć prirodnog zaštitnog polja daleko od elektromagnetnih talasa Zemlje. Prethodni model lunarnog rovera završio je uspešnu misiju u trajanju od 972 dana početkom 2016. godine, a koja je učinila Kinu trećom zemljom u istoriji da uspešno dođe do Meseca. Sovjetski Savez je bio prva zemlja koja je došla do mračne strane Meseca kada su 1959. godine snimljene prve fotografije, koje su pokazalale planinsku i krasnu geografiju koja se radikalno razlikuje od poznate druge polovine. Kineski ambiciozni planovi za istraživanje Meseca se neće završiti ovom misijom. Zemlja planira da spusti kosmonaute na Mesec do 2030. godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.