OSVAJANJE SVEMIRA SE NASTAVLJA: Kina će lansirati sledeći rover na Mesec 2024. godine (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2021, 10:55

OSVAJANJE SVEMIRA SE NASTAVLJA: Kina će lansirati sledeći rover na Mesec 2024. godine (VIDEO)

Kineski rover Čang'e-6 bi trebalo da sleti na mesec za tri godine

- Kina će lansirati sledeći rover 2024. godine na Mesec i nosiće opremu iz Francuske, Švedske, Rusije i Italije, javlja Sinhua, zvanična kineska novinska agencija.

- Plan za Čang'e 6 je da se spusti blizu južnog pola na Mesecu i sakupi uzorke pre povratka na Zemlju - rekao je danas šef programa Hu Hao, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Čang''e 6 je deo kineskog istraživanja svemira, u kojem je takođe planirano da se spusti robot rover na Mars.

China's complex Chang'e-5 lunar sample return mission is set to launch between 20:00-21:00 UTC (3-4 pm ET (04-05:00 am local tomorrow). It will seek to return the first lunar samples since the 1970s. Thread on the launch, spacecraft, science and more. pic.twitter.com/bxRxAfSnme

— Andrew Jones (@AJ_FI) November 23, 2020

Postoje i planovi za orbitalnu stanicu s posadom, spuštanje čoveka na Mesec i uzimanje uzoraka sa asteroida.

U decembru, u prethodnoj misiji na Mesec, Čang'e 5 je vratio lunarne uzorke na zemlju, što se dogodilo prvi put od 1970. godine.

- Čang'e 6 će sakupiti lunarne uzorke automatski za analizu i istraživanje - rekao je Hu.

On je dodao da se još ne zna kakvu će namenu imati instrumenti koji su razvili naučnici iz Francuske, Švedske, Italije i Rusije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.