Izvor: Radio 021, 25.Apr.2021, 12:13

Kina sledeći rover na Mesec šalje 2024. godine

Kina će lansirati sledeći rover na Mesec 2024. godine i nosiće opremu iz Francuske, Švedske, Rusije i Italije, javlja Sinhua, zvanična kineska novinska agencija.

Plan za "Chang'e 6" je da se spusti blizu južnog pola na Mesecu i sakupi uzorke pre povratka na Zemlju, rekao je danas šef programa Hu Hao, prenosi Rojters.

"Chang'e 6" je deo kineskog programa istraživanja svemira, u kojem je takođe planirano da se spusti jedan rover na Mars.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Postoje i planovi za orbitalnu stanicu s posadom, spuštanje čoveka na Mesec i uzimanje uzoraka sa asteroida.

U decembru, u prethodnoj misiji na Mesec, "Chang'e 5" je vratio lunarne uzorke na Zemlju, što se dogodilo prvi put od 1970. godine.

"Chang'e 6" će sakupiti lunarne uzorke automatski za analizu i istraživanje, rekao je Hu. On je dodao da se još ne zna kakvu će namenu imati instrumenti koji su razvili naučnici iz Francuske, Švedske, Italije i Rusije.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Rover

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.