NASA danas kreće u najambiciozniju misiju ikad

Izvor: TvojPortal.com, 02.Dec.2011, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA danas kreće u najambiciozniju misiju ikad

Izvor:Bizlife.rs NASA će danas u 16.02 časova po našem vremenu iz Kejp Kanaverla lansirati najnoviji "rover" Curiosity, istraživačku letelicu (ujedno i vozilo) nove generacije koja bi na Mars trebala sleteti u avgustu 2012. godine.


Realizacija ovog svemirskog poduhvata nije bila nimalo lagana, planiranje je trajalo oko deset godina, a budžet je probijen nekoliko puta. Misija je ranije bila i odložena za dve godine.
Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << rover sadrži desetak naučnih mernih instrumenata s kojima će na Marsu tražiti mikrobe, odnosno hemijske sastojke koji bi mogli upućivati na postojanje života.

"Curiosity je mašina iz snova za svakog istraživača Marsa. Ovo nije samo tehnički najsposobniji rover poslat na neku planetu, već je reč o najkompletnijem naučnom istraživaču kojeg smo ikad ikamo poslali sa Zemlje", kazao je pre nekoliko dana Asvin Vasavada iz NASA-e.  Curiosity je pet puta veći i deset puta teži od svog prethodnika, rovera Spirit, koji je takođe istraživao površinu Marsa. I cena mu je paprena - čitava misija koštaće 2,5 milijarde dolara.

Unikatni rover će uz pomoć lasera razgledati stene na Marsu i otpuštati određene gasove kako bi spektrometar analizirao podatke i poslao ih natrag na Zemlju. Uz pomoć posebne bušilice moći će istražiti i unutrašnjost stena. Curiosity će na Marsu raditi oko dve godine. Iako njegova misija nije direktno usmerena na otkrivanje života, pronalasci Curiosityja sigurno će biti dobar temelj za dalja istraživanja na tom polju.

nasaMars
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.