Izvor: RTS, 03.Feb.2023, 21:09

Predsednica EBRD-a obišla postrojenje u Vinči: Energana će imati veliki značaj za životnu sredinu

Predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso obišla je i postrojenja za energetsko korišćenje komunalnog otpada u Vinči za koji je EBRD obezbedio nešto više od 128 miliona evra.
Odil Reno-Bas izjavila je da je vrlo impresionara projektom, posebno kada se uporedi kako je izledala pre investicija.

"Kada sve bude završeno, to će imati veliki značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za životnu sredinu. Drago mi je da je EBRD deo toga", istakla je Reno-Baso.
Na novu sanitarnu deponiju Vinča prošle godine odloženo je 625.000 tona komunalnog otpada.
Energana na otpad je prema planu trebalo da počne da radi u novembru, ali je rok pomeren. Problem je, kažu, rešen i objekat je priključen na struju.
"Završili smo takozvane hladne probe. Sledeće nedelje počeće probe sa otpadom. Već u junu su isporuke električne energije za pet odsto potrošača u Beogradu i toplotne energije za 10 odsto domaćinstava", rekao direktor "Beo Čista Energija" Filip Til.
EBRD je prošle godine finansirao više projekata u Srbiji sa 650 miliona evra.
"Širom sveta je verovatno usporavanje privrednog rasta kao posledica kovida, rata u Ukrajini, inflacije zbog cena hrane i energenata. Ekonomija Srbije je u dobrom stanju, finansije solidne, dosta toga je pozitivno. Optimista sam", kaže Reno-Baso.
EBRD pomaže energetski sektor, transformaciju ka većem učešću obnovljivih izvora i veću energetsku efikasnost objekata. Sa 550 miliona evra učestvovaće u izgradnji brze pruge Beograd-Niš.
Osim toga, ta međunarodna finansijska institucija podržava žene u biznisu, IT sektor, inovacije, mala i srednja preduzeća direktno i kroz partnerstvo sa bankama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.