Nastavljen štrajk radnika u Dačiji

Izvor: B92, 10.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen štrajk radnika u Dačiji

Bukurešt -- Više od pet hiljada zaposlenih u automobilskoj kompaniji Dačija Reno štrajkuje jer poslodavci nisu udovoljili njihovim zahtevima za povećanje plata.

Radnici Dačije zarađuju oko 400 evra, a traže povišicu za oko 150 evra

Zaposleni u automobilskoj kompaniji nalaze se u generalnom štrajku od 24. marta zbog sukoba sa administracijom. Oni traže povećanje plata za oko 153 evra, a poslodavci su predložili povećanje plata za oko 110 evra bruto, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što nije prihvaćeno.

Radnici u rumunskim auto-kompanijama trenutno zarađuju oko 400 evra, a sindikati takođe traže podelu dela profita radnicima i popust za zaposlene koji žele da kupe vozila te fabrike.

Vlasnici kompanije Dačija Reno podneli su žalbu sudu kada su pre tri sedmice zaposleni započeli generalni štrajk, smatrajući da je štrajk nelegitiman, ali je sud odlučio da je štrajk legitiman.

Svaki dan štrajka u fabrici koja je postala poznata po proizvodnji jeftinih putničkih automobila, koji se dobro prodaju na tržištima istočne Evrope, za kompaniju znači gubitak od 1.300 automobila i deset miliona evra. Neki analitičari ocenjuju da Rumuni još uvek ne mogu da očekuju evropske plate, jer njihova produktivnost nije na evropskom nivou.

Francuska kompanija Reno preuzela je 1999. godine fabriku Dačia koja je tada bila neprofitabilna i sa dugovima, a proces modernizacije i povećanja proizvodnje trajao je nekoliko godina.

Kompanija je do sada lansirala pet novih modela automobila, a poslednji - Sandero sa oznakom Dačija - predstavljen je početkom marta na sajmu automobila u Ženevi. Dačija je prošle godine proizvela 230 hiljada vozila, od kojih je više od polovine izvezeno, a ove godine planirana je proizvodnja 350 hiljada automobila.
Pogledaj vesti o: Renault

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.