Štrajk
Štrajk

Štrajk je prekid rada koji zaposleni organizuju radi zaštite svojih profesionalnih i ekonomskih interesa po osnovu rada. Zaposleni slobodno odlučuju o svom učešću u štrajku, štrajk se može organizovati u preduzeću ili drugom pravnom licu, odnosno deo kada fizičko lice obavlja skraćeno svoju delatnost, ili u grani delatnosti i kao generalni štrajk.

Štrajk se može organizovati i kao štrajk upozorenja. Štrajk upozorenja može trajati jedan sat najduže. Štrajk jeste zajednička obustava rada više zaposlenih u isto vreme za isti cilj. Štrajk je rezultat nezadovoljstva radnika sa upravom firme. Tokom industrijske revolucije štrajk je postao važno oružje u borbi između zaposlenih i poslodavaca.

Štrajk kao obustava rada je kolektivna obustava svih radnih aktivnosti dok se ne ispune određeni zahtevi stranke u radnom sporu koja je organizovala vreme štrajka. Štrajkovi mogu imati razne ciljeve i organizuje se od strane sindikata u struci, firmi i fabrikama, i kao opšti veliki štrajk. U politički napetim situcijama mogu se razviti opšti veći štrajkovi i paralizovati rad u celoj državi. Štrajk glađu je jedan oblik otpora, i to najčešće zatvorenika protiv vlasti u zatvoru. Štrajk se mora dobro organizovati jer postoji rizik da isti ne uspe pa da poslodavac krene sa smanjenjem plate i otpuštanjem organizatora.
Za uspešno organizovanje štrajka potrebno je nekoliko preduslova: da postoji jaka sindikalna organizacija, da organizacija ima određene zalihe novca od članarine, da postoje velike narudžbine prema firmi i rokovi koje poslodavac mora da ispoštuje prema kupcu, da postoji odluka većine radnika i sloga da se krene u štrajk. Štrajkački odbor je dužan da poslodavcu najavi štrajk dostavljanjem odluke o stupanju u štrajk, i to najkasnije pet dana pre dana određenog za početak štrajka, odnosno 24 časa pre početka upozorenja o štrajku, štrajk prema zakonu treba da traje sat vremena.

Štrajkački odbor i zaposleni koji učestvuju u štrajku dužni su da štrajk organizuju i vode na način kojim se ne ugrožava bezbednost lica i imovine i zdravlje ljudi, onemogućava nanošenje neposredne materijalne štete i omogućava nastavak rada po okončanju štrajka. Takođe ne smeju da sprečavaju poslodavca da koristi i raspolaže sredstvima kojima obavlja svoju delatnost, i ne smeju da sprečavaju zaposlene koji ne učestvuju u štrajku da rade. Odlukom o stupanju u štrajk utvrđuju se zahtevi zaposlenih, vreme početka štrajka, mesto okupljanja učesnika u štrajku ako se štrajk ispoljava okupljanjem zaposlenih i štrajkački odbor koji zastupa interese zaposlenih i u njihovo ime vodi štrajk. Zakon o štrajku je donet na osnovu ustava SRJ kojim je bilo utvrđeno da zaposleni imaju pravo na štrajk radi zaštite svojih ekonomskih i profesionalnih interesa, u skladu sa zakonom da pravo na štrajk može da se ograniči zakonom kad to zahteva priroda delatnosti.

Predviđeno je da zaposleni i državni službenici koji su u radnom odnosu i čiji je poslodavac mogu da organizuju štrajk upozorenja pod uslovima i na način utvrđenom zakonom. Iz navedenog zaključak je da državni službenici imaju pravo na štrajk koji mora biti organizovan u skladu sa zakonom o štrajku. Lok aut je situacija suprotna od štrajka, kada vlasnik nema dovoljno posla on zatvara firmu ili fabriku na određeno vreme, radnici ne dolaze na posao i ne primaju platu.
Svako ima pravo na štrajk dok god je on u okvirima zakona i ustava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

POČINJE ŠKOLSKA GODINA NA KiM Nakon više od mesec dana sindikat prosvetnih radnika obustavio štrajk

Na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja na Kosovu danas počinje nastava, nakon što je Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture obustavio petonedeljni štrajk, prenosi Reporteri.

Izvor: Blic, 03.Okt.2022, 08:28

Detaljnije >>

Direktorka klinike „Laza Lazarević“: Laž i manipulacija – nije bilo štrajka, to su protestna okupljanja

Zaposleni Klinike "Laza Lazarević" zahtevaju smenu direktorke te ustanove Ivane Stašević Karličić zbog, kako kažu, mobinga i narušenih međuljudskih odnosa u kolektivu. Najavljuju jednočasovni štrajk...

Izvor: Danas, 02.Okt.2022, 09:07

Detaljnije >>

Direktorka klinike "Laza Lazarević": Laž je da je bilo štrajka, to su protestna okupljanja

Zaposleni Klinike "Laza Lazarević" zahtevaju smenu direktorke te ustanove Ivane Stašević Karličić zbog, kako kažu, mobinga i narušenih međuljudskih odnosa u kolektivu. Najavljuju jednočasovni štrajk svakog dana do ispunjenja zahteva. U izjavi za RTS direktorka klinike tvrdi da je laž i manipulacija da je bilo štrajka. Navodi da su to bila protestna okupljanja i da su zahtevi nelegitimni. Direktorka Klinike "Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić...

Izvor: RTS, 02.Okt.2022

Detaljnije >>

Vremeplov: Rođen Mahatma Gandi

Vremeplov: Rođen Mahatma Gandi

Na današnji dan 1869. rođen je indijski nacionalni vođa Mohandas Karamčand Gandi, nazvan Mahatma (velika duša), predvodnik borbe za oslobođenje Indije od britanske kolonijalne vlasti, otac moderne Indije. Završio je prava u Engleskoj 1891. od 1893. do 1914. predvodio je u Južnoj Africi tamošnje Induse, a od 1919. pokret za nezavisnost Indije. Gandijeva taktika, koju je usvojio Indijski Nacionalni Kongres, partija koja je predvodila borbu za nezavisnost, većinom je podrazumevala pasivan...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2022

Detaljnije >>

Direktorka klinike Laza Lazarević pretila kad sam je tužio za mobing. Život mi pretvorila u pakao”

Direktorka klinike Laza Lazarević pretila kad sam je tužio za mobing. Život mi pretvorila u pakao”

Direktorka mi je pretila prstom pred licem i vikala: “Videćeš ti ko sam ja!‘, nakon što sam je tužio za laži i mobing, a život mi je pretvorila u pakao, priča Dobrica Golubović, koji 42 godine radi u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, a koji je juče prisustvovao štrajku zaposlenih, koji od direktorke, dr Ivane Stašević Karličić, traže samo jedno – neopozivu ostavku. “Da Laza ponovo bude duševna oaza”, glasio je jedan od transparenata koji su nosili...

Izvor: Luftika.rs, 01.Okt.2022, 20:19

Detaljnije >>

Štrajk železničara u Britaniji zbog inflacije

Britanska železnica danas je gotovo u zastoju zbog štrajka, pošto zaposleni traže povećanje plata zbog inflacije.

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2022

Detaljnije >>

Kosovo: Za zamrzavanje štrajka glasalo skoro 55 odsto prosvetnih radnika

Više od polovine prosvetnih radnika na Kosovu koji su učestvovali u tajnom glasanju, podržalo je opciju zamrzavanja štrajka koji traje od 25. jula, prenela je večeras RTK.

Izvor: Danas, 30.Sep.2022, 23:03

Detaljnije >>