Štrajk
Štrajk

Štrajk je prekid rada koji zaposleni organizuju radi zaštite svojih profesionalnih i ekonomskih interesa po osnovu rada. Zaposleni slobodno odlučuju o svom učešću u štrajku, štrajk se može organizovati u preduzeću ili drugom pravnom licu, odnosno deo kada fizičko lice obavlja skraćeno svoju delatnost, ili u grani delatnosti i kao generalni štrajk.

Štrajk se može organizovati i kao štrajk upozorenja. Štrajk upozorenja može trajati jedan sat najduže. Štrajk jeste zajednička obustava rada više zaposlenih u isto vreme za isti cilj. Štrajk je rezultat nezadovoljstva radnika sa upravom firme. Tokom industrijske revolucije štrajk je postao važno oružje u borbi između zaposlenih i poslodavaca.

Štrajk kao obustava rada je kolektivna obustava svih radnih aktivnosti dok se ne ispune određeni zahtevi stranke u radnom sporu koja je organizovala vreme štrajka. Štrajkovi mogu imati razne ciljeve i organizuje se od strane sindikata u struci, firmi i fabrikama, i kao opšti veliki štrajk. U politički napetim situcijama mogu se razviti opšti veći štrajkovi i paralizovati rad u celoj državi. Štrajk glađu je jedan oblik otpora, i to najčešće zatvorenika protiv vlasti u zatvoru. Štrajk se mora dobro organizovati jer postoji rizik da isti ne uspe pa da poslodavac krene sa smanjenjem plate i otpuštanjem organizatora.
Za uspešno organizovanje štrajka potrebno je nekoliko preduslova: da postoji jaka sindikalna organizacija, da organizacija ima određene zalihe novca od članarine, da postoje velike narudžbine prema firmi i rokovi koje poslodavac mora da ispoštuje prema kupcu, da postoji odluka većine radnika i sloga da se krene u štrajk. Štrajkački odbor je dužan da poslodavcu najavi štrajk dostavljanjem odluke o stupanju u štrajk, i to najkasnije pet dana pre dana određenog za početak štrajka, odnosno 24 časa pre početka upozorenja o štrajku, štrajk prema zakonu treba da traje sat vremena.

Štrajkački odbor i zaposleni koji učestvuju u štrajku dužni su da štrajk organizuju i vode na način kojim se ne ugrožava bezbednost lica i imovine i zdravlje ljudi, onemogućava nanošenje neposredne materijalne štete i omogućava nastavak rada po okončanju štrajka. Takođe ne smeju da sprečavaju poslodavca da koristi i raspolaže sredstvima kojima obavlja svoju delatnost, i ne smeju da sprečavaju zaposlene koji ne učestvuju u štrajku da rade. Odlukom o stupanju u štrajk utvrđuju se zahtevi zaposlenih, vreme početka štrajka, mesto okupljanja učesnika u štrajku ako se štrajk ispoljava okupljanjem zaposlenih i štrajkački odbor koji zastupa interese zaposlenih i u njihovo ime vodi štrajk. Zakon o štrajku je donet na osnovu ustava SRJ kojim je bilo utvrđeno da zaposleni imaju pravo na štrajk radi zaštite svojih ekonomskih i profesionalnih interesa, u skladu sa zakonom da pravo na štrajk može da se ograniči zakonom kad to zahteva priroda delatnosti.

Predviđeno je da zaposleni i državni službenici koji su u radnom odnosu i čiji je poslodavac mogu da organizuju štrajk upozorenja pod uslovima i na način utvrđenom zakonom. Iz navedenog zaključak je da državni službenici imaju pravo na štrajk koji mora biti organizovan u skladu sa zakonom o štrajku. Lok aut je situacija suprotna od štrajka, kada vlasnik nema dovoljno posla on zatvara firmu ili fabriku na određeno vreme, radnici ne dolaze na posao i ne primaju platu.
Svako ima pravo na štrajk dok god je on u okvirima zakona i ustava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Palestinci štrajkuju na Zapadnoj obali zbog rata u Gazi

Prodavnice, škole i vladine kancelarije zatvorene su danas širom Zapadne obale i u istočnom Jerusalimu jer...

Izvor: Danas, 11.Dec.2023, 19:56

Detaljnije >>

Štrajk na Zapadnoj obali: Protiv rata, protiv SAD

Štrajk na Zapadnoj obali: Protiv rata, protiv SAD

Prodavnice, škole i vladine kancelarije zatvorene su širom Zapadne obale i u istočnom Jerusalimu jer su Palestinci proglasili štrajk u znak protesta zbog rata.

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 19:06

Detaljnije >>

Sindikat Sloga: Generalni štrajk u smederevskoj fabrici PKC 18. decembra

Radnici kompanije PKC Wiring System iz Smedereva najavili su za 18. decembar generalni štrajk, nakon današnjeg...

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Dec.2023, 15:31

Detaljnije >>

Dan posle izbora: Sindikat Sloga najvio generalni štrajk u fabrici PKC Wiring System u Smederevu

Radnici PKC Wiring System u Smederevu, predvođeni fabričkim sindikatom Sloga, održali su danas štrajk upozorenja od 10 do 11 sati u izlaznom magacinu kompanije, saopštila...

Izvor: Danas, 11.Dec.2023, 14:54

Detaljnije >>

Radnici ArcelorMittala štrajkuju zbog neisplaćene plate

Radnici ArcelorMittala štrajkuju zbog neisplaćene plate

Ponedjeljak: Oko 2.200 radnika fabrike ArcelorMittal u Zenici protestuje jer nisu dobili plate za novembar....

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Dec.2023, 07:21

Detaljnije >>

Sindikat Sloga: Štrajk upozorenja u firmi PKC koja proizvodi kablove

Radnici PKC Wirinig System, proizvođača kablovskih snopova za industriju komercijalnih vozila održaće...

Izvor: Danas, 10.Dec.2023, 10:57

Detaljnije >>

I Finci se pridružili skandinavskom ratu protiv Tesle

I Finci se pridružili skandinavskom ratu protiv Tesle

Nekoliko nedelja nakon što su svoja radna mesta napustili mehaničari koji su radili za Teslu u Švedskoj, štrajku su se u znak solidarnosti pridružili i drugi sindikati širom Skandinavije. Pritisku na Teslu, zbog odbijanja pregovaranja o pravima radnika - pridružili su se konačno i penzioni fondovi Norveške, Danske i Švedske. Američki proizvođač automobila Tesla mora da poštuje radnička prava, uključujući sindikalno organizovanje i kolektivno pregovaranje, objavio je norveški penzioni fond...

Izvor: AutoBlog, 10.Dec.2023

Detaljnije >>