Električni Porsche imao je neobičnu pratnju na azijskoj premijeri FOTO

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Električni Porsche imao je neobičnu pratnju na azijskoj premijeri FOTO

Pored Porschea Taycan, "stražu" su čuvali stormtrupersi iz "Ratova zvezda".

Porsche je nastavio svetsku turneju na kojoj predstavlja svoj prvi električni model, a najnovija promocija dogodila se u Singapuru gde je održana azijsko-pacifička premijera Taycana.

Na iznenađenje posetilaca, na bini su se pored Porscheove sportske limuzine pojavili stormtrupers vojnici iz filmske franšize "Ratovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvezda" (Star Wars).

S obzirom da je izloženi Taycan bio bele spoljašnjosti, sličnost u dizajnu automobila i borbenog oklopa 'trupersa bila je više nego očigledna.

Zajednički nastup Porschea i vojnika koji su jedan od vizuelnih simbola "Ratova zvezda" samo je jedan segment saradnje nemačkog proizvođača i kompanije Lucasfilm na promociji Taycana, ali i najnovijeg filma iz franšize pod naslovom "Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker".

Porsche je svetsku premijeru svog prvog električnog modela održao početkom septembra. Tada su predstavljene prve dve verzije – Taycan Turbo i Taycan Turbo S, koje u startu imaju istu snagu – 625 KS.

Razlike nastaju zahvaljujući "overboost" funkciji koja modelu Taycan Turbo omogućava da povremeno raspolaže sa 680 "konja", a verziji Turbo S sa čak 750 konjskih snaga.

Taycan Turbo može da računa sa obrtnim momentom od 850 Nm, a Taycan Turbo S sa 1.050 Nm.

Što se tiče perofromansi, Turbo ubrzava 0-96 km/h (0-60 milja na sat) za 3,0 s, a Turbo S za 2,6 s. Brzinu od 200 na sat Taycan Turbo dostiže za 10,6 s, a Turbo S za samo 9,8 s.

Maksimalna brzina oba automobila iznosi 260 km/h.

Za skladištenje električne energije koriste se litijum-jonske baterije od 93,5 kWh. Proizvođač tvrdi da ih je na brzom punjaču od 270 kW moguće dopuniti do 80% kapaciteta za 22,5 minuta.

U slučaju da se vozaču žuri, nakon 5 minuta dopune na istom punjaču automobil će moći da pređe dodatnih 96 km. Ukoliko se koristi DC punjač od 150 kW, baterije u 80 odsto pune za 36 minuta, a da bi se potpuno napunile na kućnoj utičnici potrebno je 11 sati.

Inače, Porsche Taycan Turbo sa punim baterijama može da pređe maksimalno 450 km (prema WLTP standardu), a Turbo S 412 km.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.