Vozački ispit

Izvor: Politika, 08.Apr.2012, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozački ispit

„Kad uđeš u vozilo, prvo podesiš sedište, pa se osiguraš pojasom, a zatim namestiš retrovizore...”

Brujanje gasa prekide instruktora. Živke je već ubacio u prvu. Poterao „jugića” po poligonu. Provozao krug. Uz škripu kočnica, vratio se na „start”.

– Š’a je, profo? Prpa, a? – veselo je pitao instruktora.

– Ne može tako! – zapenio je predavač na suvozačkom sedištu.

– Na prvom času nema vožnje! Samo upoznavanje s komandama!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
A Živke ih je uveliko poznavao. Od četrnaeste godine manijačio je drumovima. Orao ih je uspešnije od Marka Kraljevića i to ćaletovim „golfom” – redovno mu mažnjavao ključeve. Do upisa u auto-školu u osamnaestoj, imao je zavidnu kilometražu, ostvarenu najviše širom „rodnog” Novog Beograda.

Nekoliko meseci posle prvog časa, došlo je vreme za Živketov vozački ispit. Rešen da ga što pre otkači, prvi je stigao na polaganje.

– Otkud ti tako rano? – začudi se instruktor zatekavši ga pred auto-školom.

– Doš’o sam kolima.

– Ti si lud! Šta će komisija da kaže! Dovezao si auto, a tek treba da dobiješ dozvolu?

– Iskuuuliraj, profo, iskusno sam parkir’o ulicu niže. Nego, daj da polažem prvi, da mi ne istekne parking – reče Živke.

Instruktor ga prekorno pogleda. Poče ispit….

Živke uđe u „jugića”. Umesto da sedne „školski”, sa obe ruke na volanu, zavalio se u sedište i ležerno nalaktio levicu na otvoren prozor. Kad je prošao poligon, protutnjao je gradom vozeći komisiju.

– Prošli ste, ali, dugo smo većali da li da vas pustimo! Morate da pazite. Preterujete s gasom – upozori ga instruktor zvaničnim tonom posle polaganja.

– Fala, brate! – povika Živke i pohita u ulicu niže, u ćaletov „golf”. Seo je i punim gasom krenuo u Ljermontovljevu, po dozvolu. Završi i tu formalnost i pođe kući, u blokove. Ali, na prvoj raskrsnici, čuknuo se sa trošnim „stojadinom”. Vozač „zastave” besno izađe. Bio je to – instruktor!

– Idiote! – penio je „profa” prilazeći prema „golfu”, ne znajući ko je za volanom. – Da mi je znati koja ti budala dade dozvolu!

Živke spusti prozorsko staklo i promoli glavu pred instruktorom koji se, videvši ga, zabezeknuo.

– Profo – obrati mu se Živke – ti baš imaš loše mišljenje o sebi...

D. Bukvić

objavljeno: 09.04.2012.
Pogledaj vesti o: Polaganje vozačkog ispita

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.