Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto-škole u Srbiji ne rade do daljeg, a kad će – ne zna se

U 900 auto-škola u državi obuka se ne sprovodi, kandidata ionako nema dovoljno, čekaju se od MUP-a nove licence, 5.000 instruktora na „belom hlebu”

Do juče nijedna auto-škola u Srbiji nije dobila dozvolu za rad da bi nastavila školovanje kandidata i polaganje vozačkog ispita. Prema važećim propisima, sve dozvole koje su posedovale auto-škole, a kojih je u Srbiji oko 900, po slovu zakona istekle su 25. oktobra, a u međuvremenu nijedna nije ispunila uslove za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dobijanje dozvola.

Do sada je u Beogradu trećina škola, od oko 150, a u Srbiji oko 300, podnela zahteve za ispunjavanje uslova i uplatila taksu od bezmalo 80.000 dinara. Ali zbog nedostataka sa njihove strane i zbog nemogućnosti da se odjednom obezbedi toliki broj policijskih službenika koji će izaći na lice mesta i utvrditi da li su zadovoljeni uslovi, trenutno nijedna auto-škola nema dozvolu za rad.

U onih nekoliko u kojima su policijski službenici proveravali uslove za dobijanje dozvola, kao najveći problem bila je teorijska nastava koja nije usklađena sa nastavnim planom. Ni „ogledne” škole nisu prošle potrebnu proceduru jer komisija MUP-a tvrdi da predavači teorijske nastave nisu prilagodili časove kako novi nastavni plan zahteva.

Najveći problem koji tišti vlasnike auto-škola je to što komisija MUP-a i Agencije za bezbednost saobraćaja, ne mogu, jer ih je brojčano malo, pa i da hoće, u kratkom roku da posete i ocene sve škole od Horgoša do Preševa.

Kako je nastao zastoj mnogima je sada nejasno. Pravilnici kojima se uređuje osposobljavanje kandidata za vozače doneti su u maju 2012. godine, a od tada je proteklo godinu i po dana, što je period u kojem su sve auto-škole imale priliku i mogle da se pripreme za osposobljavanje kandidata po novim uslovima. Baveći se velikim brojem pristiglih kandidata koji su hteli i započeli obuku po starom, mnogi vlasnici „nisu stigli” da se pripreme za novi način rada. Gotovo 120.000 budućih vozača je prošle godine brzopotezno polagalo po starom tako da su instruktori bili „pretrpani” a vlasnici auto-škola su se valjda nadali da će rokovi i uslovi za rad po novom biti opet odloženi. I tako su se prevarili u proceni.

Sada ih očekuje prilagođavanje nastavnih planova i „vođenje knjiga” po novom. Po starom je ostalo da jedna auto-škola mora da poseduje najmanje tri vozila prilagođena za obuku i tri instruktora, da zadnja sedišta ne moraju da imaju naslone za glavu, tako da i dalje može da se koristi u obuci „jugo” koji čini trećinu voznog parka auto-škola...

Predstavnici Zajednice auto-škola negoduju zbog novonastale situacije, najviše zbog pravilnika koji im „podižu lestvicu”, zbog ekonomskih uslova koje ne mogu da ispune, i zbog 5.000 instruktora u Srbiji koji su plaćeni po radnim časovima a – časova nema do daljeg. Tvrde da MUP nije podzakonskim aktima i pravilnicima poboljšao kvalitet obuke nego da se bavio birokratskim i formalnim pitanjima, ne bi li zaradio na izdavanju licenci i dozvola. Smatraju da je ovo političko pitanje koje mora nekako da se reši da ne bi štrajkovali i zatvarali puteve, jer je, kažu, dotle došlo. Ostaju bez hleba, a budući vozači bez mogućnosti da se školuju i dobiju vozačku.

----------------------------------------------

Zimske gume kad je sneg

Vozači u Srbiji od danas pa do 1. aprila moraju na svim točkovima putničkih vozila da imaju zimske gume pod uslovom da voze po kolovozu na kojem su sneg, led ili poledica.

Zimska oprema nije obavezna kada nema snega i leda na kolovozima, saopšteno je iz Agencije za bezbednost saobraćaja. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetra, a do 1. aprila, ako se vozi van naseljenog mesta, obavezno je da u prtljažniku vozila budu lanci za sneg ili druga slična oprema.

Kazna za one koji ne koriste zimsku opremu kada je to potrebno je 3.000 dinara, a ukoliko je poseduju, a ne koriste u skladu s propisima – 5.000 dinara.

O. Milanović

objavljeno: 01.11.2013.
Pogledaj vesti o: Polaganje vozačkog ispita

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.