Nekretnine unosnije od trgovine automobilima

Izvor: Politika, 29.Jun.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekretnine unosnije od trgovine automobilima

Kompanija „Verano”, bez obzira na ekonomsku krizu, nesmanjenim tempom grade po Beogradu poslovni i trgovinski prostor

Ulaganje u nekretnine postaje jedan od ključnih biznisa grupe „Verano”, poslovne imperije Radomira Živanića. O ovom srpskom biznismenu ne zna se mnogo i do pre nekoliko godina njegova kompanija u javnosti je predstavljana kao uspešan prodavac automobila marke „pežo”.

„Verano” danas, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najviše investira u beogradske nekretnine i takozvane šoping-molove. Posle kupovine Robnih kuća „Beograd”, vlasnik ove kompanije postao je jedan od najvećih igrača s nekretninama, ali to uspešno skriva od javnosti.

Živanić je bio neprimetan kao kupac parcele u novobeogradskom Bloku 23. Novinare je pozvao tek u aprilu ove godine, kada se su radovi odmakli, da bi mogao da im predstavi luksuzni poslovni centar na 53.000 kvadrata, opremljen vrhunskim tehničkim sistemima kojima stanari mogu da komanduju jednostavnim pritiskom dugmeta i prvim privatnim helidromom na vrhu zgrade. Taj poslovno-stambeni centar biće useljiv na jesen.

U međuvremenu, postale su poznate još dve predstojeće Živanićeve građevinske investicije. Tržni centar na Čukarici uz Ibarsku magistralu na 500.000 kvadrata trebalo bi da počne da se gradi sledeće godine. Sredstva za radove je, prema zvaničnom objašnjenju, većinom obezbedio „Verano”, a u gradnji učestvuju „Ju kapital” i „Citadel” (savetnik „Verana” u privatizaciji RK „Beograd”) sa fondom „Trijumf”.

Za kraj ove godine najavljen je početak gradnje 73.000 kvadrata tržnog centra na beogradskoj „Trošarini”.

Prema dosadašnjim najavama, ovi šoping-molovi biće luksuzniji od „Zira centra” (7.000 kvadrata) koji je „Verano" otvorio u jesen 2006. godine na uglu Cvijićeve i Ruzveltove. Nova dva objekta imaće i multipleks bioskope, velnes i fitnes centre, kuglane, igraonice, salone automobila i nameštaja. Ta najava uklapa se u reči jednog od ključnih menadžera „Verana” koji je objašnjavao da ta kompanija mnogo polaže na visok kvalitet poslovnog prostora, pogodnog za smeštaj multinacionalnih firmi. Istini za volju,

vizuelno impresivan je i sajt „Verana”, ali on odmah preusmerava radoznalca na odeljak o automobilima „pežo”, i iz njega je nemoguće prokrčiti put ka ostatku veb-stranice. O građevinskim poduhvatima i eventualnim sufinansijerima nema ni reči.

Na projektovanju i izgradnji u nekoliko slučajeva radila je firma „Projmetal”, čiji je Živanić vlasnik.

Živanić, kao i Babović, spominje se kao jedan od finansijera fudbalskog kluba Partizan, sa kojim je devedesetih godina držao VIP rentakar agenciju, kasnije prepuštenu Partizanu. Krajem prošle godine njih dvojica su zamalo postali protivkandidati za mesto predsednika tog kluba. Navodno su iza sebe imali podršku Nenada Bjekovića, to jest Žarka Zečevića, još jednog čuvenog para bivših partnera.

Živanić je i sponzor teniserke Ane Ivanović, finansijsku težinu ugovora nije obelodanio ali je naglasio da je višemilionski i jedan od najskupljih sportskih sponzorskih ugovora u Srbiji.

Sa kumom Dejanom Bodirogom kupio je novosadsko preduzeće „Hleb”, a vlasnik je i prehrambene firme „Žitko” iz Bačke Topole, jedne od uspešnijih iz te oblasti. Priča se i da je ulagao u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Grčku. Lane je otvorio i „Ervega” kompaniju koja poslovnim ljudima organizuje čarter letove luksuznom „cesnom” za Evropu, severnu Afriku i Bliski istok.

Poslednja nekretnina na koju je Radomir Živanić bacio oko jeste Beogradski sajam. Direktor marketinga „Verana” insistirao je pre neki dan da je ta firma zainteresovana za organizovanje sajmova i da je zato i dostavili ponudu u konzorcijumu sa italijanskim sajmom „Rimini”.

Ako kupi Beogradski sajam, Živanića uslovi tendera obavezuju da deset godina zadrži sadašnju delatnost, ali kompleks se prostire na 22 hektara, gde već sada ima više nego dovoljno prostora da, ukoliko se izbori za odgovarajući detaljni plan regulacije, počne gradnju tržnih centara i hotela.

-----------------------------------------------------------

Poželjan poslodavac

„Verano grupa” je prošle godine prema istraživanju agencije „Medijum galup” bila visoko na spisku najpoželjnijih poslodavaca. Isto su smatrali i posetioci sajta „Infostud”, najpopularnije veb-stranice za zapošljavanje u čijoj je anketi te godine, kada je otvorio „Zira hotel” i kupio Robne kuće „Beograd”, Živanić proglašen za treću najzaslužniju osobu za otvaranje novih radnih mesta. Ispred njega su bili samo Mlađan Dinkić i, na prvom mestu, Milorad Mišković.

Vladimir Vukasović

[objavljeno: 30/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.