Bombaški napad u Bujanovcu

Izvor: RTS, 15.Feb.2010, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombaški napad u Bujanovcu

Pripadnik multietničke policije Bljerim Mustafa, njegova supruga i dve slučajne prolaznice devojčice albanske nacionalnosti, povređeni su u nedelju uveče u Bujanovcu u eksploziji bombe postavljene pod njihov automobil. Povređeni policajac biće prebačen u Urgentni centar u Beogradu. Dačić: Teroristički akt.

Eksplozija automobila marke "pežo 205" dogodila se nekoliko stotina metara od zgrade opštine, na početku Kosovske ulice, u kojoj žive Albanci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Policija na licu mesta, Kosovska ulica u Bujanovcu

U eksploziji su lakše povređene Bljerimova supruga Ljutvija (32) i dve maloletne devojčice, slučajne prolaznice, albanske nacionalnosti.  

Direktor policije Milorad Veljović kaže da je Mustafa zadobio prelom leve potkolenice kao i prelom dva rebra sa leve strane grudnog koša.

"Zbog vremenskih prilika i nemogućnosti da bude transportovan helikopterom, upućen je sanitetskim vozilom u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije, naveo je Veljović.

Veoma jaka detonacija čula se i u drugom delu Bujanovca.

Bljerim je nedavno premešten iz Bujanovca na preševski pogranični prelaz.

Na porodicu rođenog brata Bljerima Mustafe, Besnika, nepoznate osobe pucale su 12. novembra 2001. i tada su teško povređeni četvorogodišnje dete i majka.

Besnik je u to vreme bio polaznik kursa za multietničku policiju u kojoj je Bljerim već radio.

Meštani Bujanovca tvrde da je Bljerim i do sad bio nekoliko puta meta napada i da je dobijao pretnje od nekih sunarodnika Albanaca kojima se nije dopadalo njegovo angažovanje u policiji.

Napad na Bljerima Mustaafu usledio je svega nekoliko dana pošto je predsednik kosovskog parlamenta i nekadašnji portparol Oslobodilačke vojske Kosova Jakup Krasnići upozorio da su Albanci sa juga Srbije spremni da se pripoje Kosovu, ukoliko Srbi iѕ okoline Kosovske Mitrovice nastave da odbijaju saradnju sa prištinskim vlastima.

Dačić: Teroristički akt koji ne doprinosi dobrim odnosima na jugu Srbije

Ministar policije Ivica Dačić kaže za RTS da postoje indicije da se radi o terorističkom aktu, jer su žrtve ne samo pripadnici MUP-a, već i obični građani, među njima i deca koja su slučajno prolazila u blizini mesta događaja.

„Više puta smo isticali da poslove održavanja reda i mira u opštinama sa nacionalno mešovotim stanovništvom u što većoj meri treba da preuzima multietnička policija, što se i dešavalo svih ovih meseci da su upravo Albanci sve više prisutni u redovima policije na jugu Srbije", rekao je ministr Dačić.

Dačić dodaje da se u poslednjih nekoliko meseci dogodilo nekoliko napada na Albance koji rade u multietničkoj policiji.

„Očekujem da ćemo svi zajedno - građani, državni i organi lokalne samouprave, koje vode Albanci, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija, osuditi ovakav čin, zato što ne doprinosi zejedničkom i mirnom životu na jugu Srbije", zaključio je ministar policije Ivica Dačić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.