U eksploziji povređen policajac

Izvor: B92, 15.Feb.2010, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U eksploziji povređen policajac

1115. Papa Paskal II priznao red Malteških vitezova, osnovan u Jerusalimu, gde su pored crkve Svetog Jovana imali samostan i azil za bolesnike i putnike. Kasnije dobili zadatak da brane Svetu zemlju.

1573. U Zagrebu, posle sloma Seljačke bune, pogubljen vođa ustanka Matija Gubec.

1763. Mirovnim ugovorom u Hubertsburgu okončana neprijateljstva Austrije i Pruske u Sedmogodišnjem ratu. Pruska zadržala Šleziju, koju je preuzela od Austrije i postala jedna od vodećih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropskih vojnih sila.

1804. U Orašcu počeo Prvi srpski ustanak protiv Turaka. Vođa ustanka bio Đorđe Petrović Karađorđe.

1835. U Kneževini Srbiji usvojen Sretenjski ustav, prvi ustav u modernoj srpskoj istoriji. Napisao ga sekretar kneza Miloša Obrenovića Dimitrije Davidović, po uzoru na francuski i belgijski ustav. Koristeći negodovanje Austrije i Rusije, koje nisu imale razumevanja za liberalizam Davidovićevog dokumenta, knez u martu ukinuo Ustav.

1857. Umro ruski kompozitor Mihail Ivanovič Glinka, tvorac ruskog nacionalnog stila romantičarske epohe. Njegove opere "Život za cara" i "Ruslan i Ljudmila" imale značajan uticaj na razvoj ruske opere u XIX veku.

1922. U Hagu održana prva sednica stalnog Međunarodnog suda pravde koji je 1920. osnovala Liga naroda radi rešavanja sporova među državama. Novi Međunarodni sud osnovan pri Ujedinjenim nacijama posle Drugog svetskog rata, po ukidanju Lige naroda.

1928. Iz Beograda prema Zagrebu poleteo prvi avion jugoslovenske civilne avijacije potez 29-2, jedina letelica prve jugoslovenske aviokompanije Aeroput. Prvi putnici bili direktor avio-kompanije i pet novinara.

1942. Umro srpski kompozitor i dirigent Stanislav Binički, autor "Marša na Drinu", direktor Beogradske opere. 1899. osnovao Beogradski vojni orkestar, a sa Stevanom Stojanovićem Mokranjcem Srpsku muzičku školu. Komponovao prvu izvedenu srpsku operu "Na uranku", na tekst Branislava Nušića.

1942. Procenivši da nisu u stanju da odbrane grad, Britanci u Drugom svetskom ratu predali Singapur japanskim snagama, što se smatra najvećim vojnim porazom Velike Britanije u njenoj vojnoj istoriji.

1944. Trupe SAD u Drugom svetskom ratu zauzele Solomonska ostrva u Pacifiku. Britanski avioni izbacili oko 1.000 bombi na Berlin.

1965. Umro američki džez-pevač i pijanist Net King Kol.

1971. Velika Britanija prešla na decimalan novčani sistem, umesto dotadašnjih funti, šilinga i penija.

1988. Predsednik Austrije Kurt Valdhajm, optužen da je, kao pripadnik SS-jedinica u Drugom svetskom ratu, odgovoran za ratne zločine u Bosni i Grčkoj, odbio da podnese ostavku.

1989. Deset godina pošto je Moskva poslala trupe da podrže prokomunističku vladu u Kabulu, poslednji sovjetski vojnici napustili Avganistan. U desetogodišnjem neobjavljenom ratu poginulo 15.000 sovjetskih vojnika i najmanje 100.000 Avganistanaca.

1990. Velika Britanija i Argentina obnovile diplomatske odnose prekinute 1982, u vreme rata za Foklandska ostrva.

1993. Parlament Slovačke izabrao ekonomistu Mihala Kovača za prvog predsednika nove države, po raspadu Čehoslovačke.

1996. Vlada Bosne i Hercegovine saopštila da je u ratu od 1992. do 1995. nestalo oko 30.000 ljudi, od kojih više od 22.000 civila i oko 2.500 pripadnika oružanih snaga.

1997. Srpska opoziciona koalicija Zajedno održala poslednji, 88. dan protesta, pošto je 11. februara ispunjen njen osnovni zahtev - priznavanje rezultata lokalnih izbora u Srbiji iz novembra 1996.

1999. U Keniji uhapšen lider kurdskih pobunjenika Abdulah Odžalan i izručen Turskoj, gde je osuđen na smrt zbog izdaje i prebačen u ostrvski zatvor Imrali.

2002. Predsednik SAD Džordž Buš objavio da njegova zemlja ima alternativan plan za smanjenje emisije gasova, što je regulisano Protokolom o globalnom zagrevanju u Kjotu 1997. Iako emituju četvrtinu gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, SAD odbacile Protokol iz Kjota zbog štete po nacionalnu industriju.

2003. U talasu demonstracija, najvećim od vijetnamskog rata, više od šest miliona ljudi, u više od 600 gradova u svetu, protestovalo protiv rata u Iraku.

2003. Vatikan otvorio zapečaćenu arhivu o vezama te države s Nemačkom od 1922. do 1939, kada je Euđenio Pačeli, kasnije Papa Pije XII, bio državni sekretar Vatikana. Otvaranje arhiva usledilo kao odgovor kritičarima pape da nije dovoljno učinio da zaustavi ubijanje miliona Jevreja koje je nacistička Nemačka počinila tokom holokausta.

2004. U Kini pogubljen Jang Ksinhai, jedan od najvećih serijskih ubica, čovek koji je za četiri godine ubio 67 osoba i silovao 12 žena.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bujanovac: U eksploziji povređen policajac

Izvor: Blic, 14.Feb.2010, 23:45

Policajac Bljerim Mustafa (39), koji je teško povređen u nedelju oko 21 čas u eksploziji bombe podmetnute pod službeni "pežo 205" u Bujanovcu, primljen u beogradski Urgentni centar gde je juče operisan. U eksploziji su povređene i njegova supruga Ljutvije (32) i dve prolaznice H. E. (17) i B....

Nastavak na Blic...

Bombaški napad u Bujanovcu

Izvor: RTS, 15.Feb.2010

Pripadnik multietničke policije Bljerim Mustafa, njegova supruga i dve slučajne prolaznice devojčice albanske nacionalnosti, povređeni su u nedelju uveče u Bujanovcu u eksploziji bombe postavljene pod njihov automobil. Povređeni policajac biće prebačen u Urgentni centar u Beogradu. Dačić: Teroristički...

Nastavak na RTS...

Povređeni policajac i supruga

Izvor: Danas, 15.Feb.2010

U eksploziji bombe u Bujanovcu, podmetnute ispod službenog vozila MUP nešto dalje od centra grada, sinoć oko 20.45, povređen je Bljerim Mustafa, rođen 1971. i njegova supruga Ljucije Mustafa, rođena 1978, kao i dve maloletne devojčice, slučajne prolaznice. Ovo je sinoć elektronskim medijima...

Nastavak na Danas...

Ranjeni policajac u Beogradu

Izvor: RTS, 15.Feb.2010

Policajac Bljerim Mustafa koji je teško povređen u podmetnutoj eksploziji u Bujanovcu, uspešno operisan. Specijalni timovi počeli istragu bombaškog napada. Napadom na policajca uoči Dana državnosti, teroristi poslali jasnu poruku državi. Na to će biti adekvatno odgovoreno, poručio direktor...

Nastavak na RTS...

Policajac prevezen u Beograd

Izvor: RTS, 15.Feb.2010

Policajac Bljerim Mustafa koji je teško povređen u podmetnutoj eksploziji u Bujanovcu, uspešno operisan. Specijalni timovi počeli istragu bombaškog napada. Napadom na policajca uoči Dana državnosti, teroristi poslali jasnu poruku državi. Na to će biti adekvatno odgovoreno, poručio direktor...

Nastavak na RTS...

Bujanovac: U eksploziji povređeni policajac i tri civila

Izvor: Vesti-online.com, 15.Feb.2010

U eksploziji podmetnute eksplozivne naprave ispod službenog vozila MUP-a u širem centru Bujanovca u nedelju uveče je teško povređen pripadnik policije Bljerim Mustafa (39), dok je lakše povređena njegova supruga Ljutrije (32) i dve maloletne devojčice, slučajne prolaznice, izjavio je ministar...

Nastavak na Vesti-online.com...

Povređeni policajac upsešno operisan

Izvor: SrbijaNet.rs, 15.Feb.2010

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Bljerim Mustafa, koji je teško povredjen u terorističkom aktu u Bujanovcu, uspešno je operisan danas popodne, izjavio je Tanjugu portparol Kliničkog centra Srbije (KCS) Drago Jovanović. On je kazao da

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.