Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ivica Dačić rođen u Prizrenu 1. januara 1966. godine je srpski političar, ministar spoljnih poslova, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, obavljao je više funkcija u svetu politike.
Često zadužen za bezbednost i spoljnu politiku. Predsednik je Socijalističke partije Srbije. Funkciju premijera Srbije obavljao je od 2012. godine do 2014. godine.
Njegov otac Desimir je bio policajac i prinuđeni su bili da često menjaju mesta stanovanja, majka Jelena je bila domaćica koja je stalno bila uz svoju decu. Iz Prizrena se sele u Žitorađe, a zatim u Blace i tako je Ivica od malena postao svetski putnik i nije mu teško padalo da razvija svoje talente. Voleo je da čita vesti i gleda dnevnik, želeo je da postane spiker i da se bavi javnim poslom.
Kao vrlo pametno i inteligentno dete u osnovnoj i srednjoj školi se pokazao kao jedan od najboljih učenika. Posle završene gimnazije u Nišu odlučuje da upiše Fakultet političkih nauka i smer novinarstvo u Beogradu, završio je fakultet sa najboljim ocenama.

Bio je jedan od četvorice studenata koji je u istoriji Fakulteta političkih nauka studije završio sa desetkom. Političku karijeru započeo je u fakultetskoj organizaciji Saveza komunista, a 1990. godine je postao prvi predsednik mladih socijalista Beograda. Osam godina je bio portparol Socijalističke partije Srbije od 1992. do 2000. godine.
Za člana izvršnog odbora SPS izabran je na drugom Kongresu 1992. godine. Od 1992. do 2004. godine bio je savezni poslanik u Veću građana savezne skupštine SRJ i SCG. Bio je predsednik Odbora za javno informisanje 1996, a od juna 1997. godine i član Odbora za spoljnopolitičke odnose.

U prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. godine do januara 2001. godine bio je ministar za informisanje. Od 2000. godine bio je član odbora za bezbednost i spoljnu politiku oba veća savezne skupštine. Za predsednika beogradskog odbora SPS biran je 2000. I 2002. godine. U januaru 2003. godine izabran je za predsednika Glavnog odbora SPS. Slobodan Milošević osnivač stranke tada je zatražio da ga isključe iz stranke. Decembra 2006. godine izabran je za predsednika Socijalističke partije Srbije.

Jula 2008. godine stupio je na dužnost prvog potpredsednika zamenika predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova. Ivica Dačić je uspeo da se od bliskog saradnika Slobodana Miloševića transformiše u evropejca gde je i osvojio nagradu 2009. godine kada je proglašen za Najevropljanina. Transformisao je i promenio uverenja i načela stranke i sada su jedni od glavnih koji pozivaju na saradnju sa Evropom.

Posle izbora 2012. godine postao je Predsednik vlade a zadržao je i funkciju ministra unutrašnjih poslova. Jedan je od potpisnika Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji mnogi kritikuju. Aprila 2014. godine izabran je za prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Bio je predsednik Košarkaškog kluba Partizan i predsednik Rukometnog kluba Partizan. Ivicinu karijeru obeležila je afera Kofer. Kada je 11. januara 2006. godine policija upala u stan tadašnjeg viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića uhapsila njega i saradnike SPS pod optužbom da se u nađenoj torbi nalazi mito od 100.000 hiljada evra, javnost je saznala da je Ivica stan napustio samo 15 minuta ranije, branio se da nema ništa sa tim i da je bio u poseti prijatelju. Do 2000. godine bio je ateista a danas se izjašnjava kao vernik pravoslavac.

Zlatni znak Policije Republike Srpske mu je dodeljen u znaku zahvalnosti za odličnu saradnju. Suprugu Sanju je upoznao u prostorijama SPS tu se rodila ljubav koja traje do danas, imaju sina Luku i ćerku Andreu. Svoje vreme najviše provodi sa decom, divi se svojoj Sanji i često daje izjave gde govori kako je često bio na putu dok je ona sama odgajala decu i da je srećan što ima nju za glavnu podršku. Ivica voli da zapeva i to nije tajna, viđen je na javnim manifestacijama kako peva pesmu Miljacka zbog koje je postao poznat širom sveta, na koncertu Ane Bekute je učestvovao u duetu, voli prirodu i fotografiše kada mu vreme dozvoli.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio 021, 14.Sep.2019, 20:31

Dačić prisustvovao ceremoniji državne sahrane Roberta Mugabea RTS

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je u Haharareu ceremoniji državne sahrane bivšeg predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea.. Ministar Dačić, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovao je  ceremoniji kojoj su prisustvovali brojni svetski i afrički zvaničnici. Ceremoniji su prisustvovali brojni aktuelni i bivši predsednici afričkih država, saopštilo je Ministarstvo spoljnih...

Detaljnije >>


Izvor: Večernje novosti, 14.Sep.2019

Dačić na ceremoniji državne sahrane Roberta Mugabea

Dačić na ceremoniji državne sahrane Roberta Mugabea

Dačić je, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovao ceremoniji Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas u Harareu ceremoniji državne sahrane bivšeg predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea.Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovao ceremoniji kojoj su prisustvovali brojni...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2019

Dačić na ceremoniji državne sahrane Roberta Mugabea

Dačić na ceremoniji državne sahrane Roberta Mugabea

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas u Harareu ceremoniji državne sahrane bivšeg predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea.. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovao ceremoniji kojoj su prisustvovali brojni svetski zvaničnici. Ceremoniji su prisustvovali i brojni...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Sep.2019

Dačić na ceremoniji sahrane Mugabea, biće sahranjen u mauzoleju

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas u Harareu ceremoniji državne sahrane bivšeg predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 14.Sep.2019

Dačić na ceremoniji sahrane Roberta Mugabea

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas u Harareu ceremoniji držžavne sahrane bivššeg predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea.

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 14.Sep.2019

Dačić prisustvovao ceremoniji državne sahrane Roberta Mugabea

Dačić prisustvovao ceremoniji državne sahrane Roberta Mugabea

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je u Harareu ceremoniji državne sahrane bivšeg predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea.  Ministar Dačić, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovao je  ceremoniji kojoj su prisustvovali brojni svetski i afrički zvaničnici.Ceremoniji su prisustvovali brojni aktuelni i bivši predsednici...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Sep.2019

BIVŠI PREDSEDNIK ZIMBABVEA MUGABE BIĆE SAHRANJEN DANAS: Dačič prisustvuje sahrani u svojstvu izaslanika predsednika Vučića

BIVŠI PREDSEDNIK ZIMBABVEA MUGABE BIĆE SAHRANJEN DANAS: Dačič prisustvuje sahrani u svojstvu izaslanika predsednika Vučića

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovaće danas, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Aleksandra Vučića, ceremoniji državne sahrane nekadašnjeg premijera i predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea.. Sahrani će prisustvovati veći broj afričkih i svetskih zvaničnika. Najavljeno je prisustvo predsednika Kine Si Ðinpinga, visokih zvaničnika Indije, predsednika Južnoafričke Republike Sirila Ramapoze, predsednika Angole Žoaa Laurensa, predsednika...

Detaljnije >>