Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ivica Dačić rođen u Prizrenu 1. januara 1966. godine je srpski političar, ministar spoljnih poslova, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, obavljao je više funkcija u svetu politike.
Često zadužen za bezbednost i spoljnu politiku. Predsednik je Socijalističke partije Srbije. Funkciju premijera Srbije obavljao je od 2012. godine do 2014. godine.
Njegov otac Desimir je bio policajac i prinuđeni su bili da često menjaju mesta stanovanja, majka Jelena je bila domaćica koja je stalno bila uz svoju decu. Iz Prizrena se sele u Žitorađe, a zatim u Blace i tako je Ivica od malena postao svetski putnik i nije mu teško padalo da razvija svoje talente. Voleo je da čita vesti i gleda dnevnik, želeo je da postane spiker i da se bavi javnim poslom.
Kao vrlo pametno i inteligentno dete u osnovnoj i srednjoj školi se pokazao kao jedan od najboljih učenika. Posle završene gimnazije u Nišu odlučuje da upiše Fakultet političkih nauka i smer novinarstvo u Beogradu, završio je fakultet sa najboljim ocenama.

Bio je jedan od četvorice studenata koji je u istoriji Fakulteta političkih nauka studije završio sa desetkom. Političku karijeru započeo je u fakultetskoj organizaciji Saveza komunista, a 1990. godine je postao prvi predsednik mladih socijalista Beograda. Osam godina je bio portparol Socijalističke partije Srbije od 1992. do 2000. godine.
Za člana izvršnog odbora SPS izabran je na drugom Kongresu 1992. godine. Od 1992. do 2004. godine bio je savezni poslanik u Veću građana savezne skupštine SRJ i SCG. Bio je predsednik Odbora za javno informisanje 1996, a od juna 1997. godine i član Odbora za spoljnopolitičke odnose.

U prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. godine do januara 2001. godine bio je ministar za informisanje. Od 2000. godine bio je član odbora za bezbednost i spoljnu politiku oba veća savezne skupštine. Za predsednika beogradskog odbora SPS biran je 2000. I 2002. godine. U januaru 2003. godine izabran je za predsednika Glavnog odbora SPS. Slobodan Milošević osnivač stranke tada je zatražio da ga isključe iz stranke. Decembra 2006. godine izabran je za predsednika Socijalističke partije Srbije.

Jula 2008. godine stupio je na dužnost prvog potpredsednika zamenika predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova. Ivica Dačić je uspeo da se od bliskog saradnika Slobodana Miloševića transformiše u evropejca gde je i osvojio nagradu 2009. godine kada je proglašen za Najevropljanina. Transformisao je i promenio uverenja i načela stranke i sada su jedni od glavnih koji pozivaju na saradnju sa Evropom.

Posle izbora 2012. godine postao je Predsednik vlade a zadržao je i funkciju ministra unutrašnjih poslova. Jedan je od potpisnika Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji mnogi kritikuju. Aprila 2014. godine izabran je za prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Bio je predsednik Košarkaškog kluba Partizan i predsednik Rukometnog kluba Partizan. Ivicinu karijeru obeležila je afera Kofer. Kada je 11. januara 2006. godine policija upala u stan tadašnjeg viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića uhapsila njega i saradnike SPS pod optužbom da se u nađenoj torbi nalazi mito od 100.000 hiljada evra, javnost je saznala da je Ivica stan napustio samo 15 minuta ranije, branio se da nema ništa sa tim i da je bio u poseti prijatelju. Do 2000. godine bio je ateista a danas se izjašnjava kao vernik pravoslavac.

Zlatni znak Policije Republike Srpske mu je dodeljen u znaku zahvalnosti za odličnu saradnju. Suprugu Sanju je upoznao u prostorijama SPS tu se rodila ljubav koja traje do danas, imaju sina Luku i ćerku Andreu. Svoje vreme najviše provodi sa decom, divi se svojoj Sanji i često daje izjave gde govori kako je često bio na putu dok je ona sama odgajala decu i da je srećan što ima nju za glavnu podršku. Ivica voli da zapeva i to nije tajna, viđen je na javnim manifestacijama kako peva pesmu Miljacka zbog koje je postao poznat širom sveta, na koncertu Ane Bekute je učestvovao u duetu, voli prirodu i fotografiše kada mu vreme dozvoli.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vesti-online.com, 19.Mar.2018, 16:39

Libanska podrška Srbiji, jačanje saradnje

Libanska podrška Srbiji, jačanje saradnje

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je u kurtoaznu posetu novoimenovanu ambasadorku Libanske Republike u Beogradu Nadu Al Akl.. Poželevši dobrodošlicu ambasadorki, ministar Dačić je ukazao na značaj daljeg, zajedničkog, angažovanja na unapređenju saradnje dve zemlje, posebno na ekonomskom planu, saopštilo je resorno ministarstvo. U tom smislu, ukazao je na značaj jačanja privredne saradnje, kroz povećanje obima...

Detaljnije >>


Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2018

Dačić zahvalio Danskoj na podršci u evrointegracijama

Dačić zahvalio Danskoj na podršci u evrointegracijama

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadora Danske Andreasa Kristijana Haugora i zahvalio mu na dosadašnjoj kontinuiranoj podršku evrointegracijama Srbije, saopšteno je iz ministarstva.. U razgovoru je potvrđeno da su bilateralni odnosi Srbije i Danske dobri, ali da ima prostora za dalje unapređenje, kao i intenziviranje političkog dijaloga, posebno na visokom i najvišem nivou. Izraženo je obostrano zadovoljstvo...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2018

Dačić i ambasadorka Češke o saradnji dve zemlje

Dačić i ambasadorka Češke o saradnji dve zemlje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa ambasadorkom Češke Ivanom Hlavsovom, koja krajem ovog meseca završava svoj mandat u Srbiji i zahvalio joj na dosadašnjoj podršci Češke Republike evrointegracijama Srbije.. Sagovornici su konstatovali da bliski i prijateljski odnosi dve zemlje imaju dugu istorijsku tradiciju i istaknuta je neophodnost njihovog produbljivanja i daljeg jačanja u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopštilo je Ministarstvo...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 19.Mar.2018

Dačić sa ambasadorima Libana, Češke i Danske

Dačić sa ambasadorima Libana, Češke i Danske

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je u kurtoaznu posetu novoimenovanu ambasadorku Libanske Republike u Beogradu Nadu Al Akl. Dačić se sastao i sa ambasadorkom Češke Ivanom Hlavsovom i zahvalio joj na snažnoj podršci Češke evrointegracijama Srbije. Bilateralni odnosi Srbije i Danske su dobri, ocenjeno na sastanku sa ambasadorom Danske. Poželevši dobrodošlicu ambasadorki, ministar Dačić je...

Detaljnije >>

Izvor: Beta Video, 19.Mar.2018

Dačić primio u oproštajnu posetu ambasadorku Češke

Dačić primio u oproštajnu posetu ambasadorku Češke

BEOGRAD - U Ministarstvu spoljnih poslova ministar Ivica Dačić primio je u oproštajnu posetu ambasadorku Češke Ivanu Hlavsovu.(pokrivalice)

Detaljnije >>

Izvor: DANuBeogradu.rs, 19.Mar.2018

Gradska izborna komisija utvrdila konačne rezultate izbora 2018.

Konačne rezultate izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda 2018. godine danas je utvrdila Gradska izborna komisija. Izborna lista „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd!“ u novom sazivu Skupštine Grada Beograda imaće 64 mandata, „Dragan Đilas –...

Detaljnije >>

Izvor: Beta Video, 19.Mar.2018

Dačić se sastao sa novom ambasadorkom Libana

Dačić se sastao sa novom ambasadorkom Libana

BEOGRAD - U Ministarstvu spoljnih poslova ministar Ivica Dačić sastao se s novom ambasadorkom Libana u Beogradu Nadom Al Akl.(pokrivalice)

Detaljnije >>