Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ivica Dačić rođen u Prizrenu 1. januara 1966. godine je srpski političar, ministar spoljnih poslova, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, obavljao je više funkcija u svetu politike.
Često zadužen za bezbednost i spoljnu politiku. Predsednik je Socijalističke partije Srbije. Funkciju premijera Srbije obavljao je od 2012. godine do 2014. godine.
Njegov otac Desimir je bio policajac i prinuđeni su bili da često menjaju mesta stanovanja, majka Jelena je bila domaćica koja je stalno bila uz svoju decu. Iz Prizrena se sele u Žitorađe, a zatim u Blace i tako je Ivica od malena postao svetski putnik i nije mu teško padalo da razvija svoje talente. Voleo je da čita vesti i gleda dnevnik, želeo je da postane spiker i da se bavi javnim poslom.
Kao vrlo pametno i inteligentno dete u osnovnoj i srednjoj školi se pokazao kao jedan od najboljih učenika. Posle završene gimnazije u Nišu odlučuje da upiše Fakultet političkih nauka i smer novinarstvo u Beogradu, završio je fakultet sa najboljim ocenama.

Bio je jedan od četvorice studenata koji je u istoriji Fakulteta političkih nauka studije završio sa desetkom. Političku karijeru započeo je u fakultetskoj organizaciji Saveza komunista, a 1990. godine je postao prvi predsednik mladih socijalista Beograda. Osam godina je bio portparol Socijalističke partije Srbije od 1992. do 2000. godine.
Za člana izvršnog odbora SPS izabran je na drugom Kongresu 1992. godine. Od 1992. do 2004. godine bio je savezni poslanik u Veću građana savezne skupštine SRJ i SCG. Bio je predsednik Odbora za javno informisanje 1996, a od juna 1997. godine i član Odbora za spoljnopolitičke odnose.

U prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. godine do januara 2001. godine bio je ministar za informisanje. Od 2000. godine bio je član odbora za bezbednost i spoljnu politiku oba veća savezne skupštine. Za predsednika beogradskog odbora SPS biran je 2000. I 2002. godine. U januaru 2003. godine izabran je za predsednika Glavnog odbora SPS. Slobodan Milošević osnivač stranke tada je zatražio da ga isključe iz stranke. Decembra 2006. godine izabran je za predsednika Socijalističke partije Srbije.

Jula 2008. godine stupio je na dužnost prvog potpredsednika zamenika predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova. Ivica Dačić je uspeo da se od bliskog saradnika Slobodana Miloševića transformiše u evropejca gde je i osvojio nagradu 2009. godine kada je proglašen za Najevropljanina. Transformisao je i promenio uverenja i načela stranke i sada su jedni od glavnih koji pozivaju na saradnju sa Evropom.

Posle izbora 2012. godine postao je Predsednik vlade a zadržao je i funkciju ministra unutrašnjih poslova. Jedan je od potpisnika Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji mnogi kritikuju. Aprila 2014. godine izabran je za prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Bio je predsednik Košarkaškog kluba Partizan i predsednik Rukometnog kluba Partizan. Ivicinu karijeru obeležila je afera Kofer. Kada je 11. januara 2006. godine policija upala u stan tadašnjeg viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića uhapsila njega i saradnike SPS pod optužbom da se u nađenoj torbi nalazi mito od 100.000 hiljada evra, javnost je saznala da je Ivica stan napustio samo 15 minuta ranije, branio se da nema ništa sa tim i da je bio u poseti prijatelju. Do 2000. godine bio je ateista a danas se izjašnjava kao vernik pravoslavac.

Zlatni znak Policije Republike Srpske mu je dodeljen u znaku zahvalnosti za odličnu saradnju. Suprugu Sanju je upoznao u prostorijama SPS tu se rodila ljubav koja traje do danas, imaju sina Luku i ćerku Andreu. Svoje vreme najviše provodi sa decom, divi se svojoj Sanji i često daje izjave gde govori kako je često bio na putu dok je ona sama odgajala decu i da je srećan što ima nju za glavnu podršku. Ivica voli da zapeva i to nije tajna, viđen je na javnim manifestacijama kako peva pesmu Miljacka zbog koje je postao poznat širom sveta, na koncertu Ane Bekute je učestvovao u duetu, voli prirodu i fotografiše kada mu vreme dozvoli.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

"NIKO NE PITA ŠTA ĆE ALBANSKA POLICIJA NA SEVERU" Dačić: Kurti jedini krivac za ovo što se dešava, a želi da krivicu prebaci na Srbiju

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin...

Izvor: Blic, 01.Okt.2023, 15:49

Detaljnije >>

Dačić o tome zašto je rekao da se na snimku iz Banjske vidi sneg: Pogrešio sam, nisam hteo da pravdam Radoičića

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nije realna opasnost da Srbiji budu uvedene kaznene mere koje prema nezvaničnim informacijama traži sedam zemalja Evropske unije.

Izvor: Danas, 01.Okt.2023

Detaljnije >>

Dačić: Kurti jedini krivac za ovo što se dešava, a želi da krivicu prebaci na Srbiju

BEOGRAD, 1. oktobra (Tanjug) - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2023

Detaljnije >>

Dačić: Kurti jedini krivac za ovo što se dešava, a želi da krivicu prebaci na Srbiju

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće da sprovodi Briselski sporazum i da je on jedini krivac za ovo što se...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 01.Okt.2023

Detaljnije >>

Dačić: Nije realna opasnost da Srbiji budu uvedene sankcije zbog Banjske

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da nije realna opasnost da Srbiji budu uvedene sankcije koje prema nezvaničnim informacijama traži sedam zemalja Evropske unije.

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2023

Detaljnije >>

Dačić sa mađarskim kolegom o bilateralnim odnosima

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom (Szijjarto) o bilateralnim odnosima...

Izvor: Danas, 30.Sep.2023, 06:34

Detaljnije >>

Dačić sa Sijartom: Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Mađarskom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je, tokom sastanka sa ministrom spoljnih...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2023, 20:27

Detaljnije >>