Opel postaje Francuz

Izvor: Deutsche Welle, 06.Mar.2017, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opel postaje Francuz

Vlasnik Opela (američki GM) u ovom slučaju nije dugo oklevao: s francuskim koncernom PSA je dogovorena prodaja Opela i sestrinske britanske marke Vokshol i finansijske grane GM u Evropi za 2,2 milijarde evra.

Još usred krize 2008. je bilo očito da američki koncern Dženeral Motors (GM) po svaku cenu želi da se otarasi svog evropskog ogranka na čijem je čelu marka Opel. Tako su se u Opelu i njenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << britanskoj varijanti pod brendom Vokshol sprovodile mere sanacije kao na traci. Bilo je samo pitanje koji će pogoni u Evropi morati da se zatvore i izgledalo je da se crno piše za ovog tradicionalnog nemačkog proizvođača automobila.

Pojavili su se i neki koji su bili zainteresirani za kupovinu Opela, od Fijata pa do kanadskog proizvođača autodelova Magne uz pomoć ruske banke Sberbank. Pregovaralo se dugo, rezultata nije bilo, a neki pogoni Opela su ipak bili zatvarani poput onog u Bohumu. Uprkos tome, GM je istovremeno podstakao Opel da predstavi čitav niz novih uspešnih modela (Adam, Moka) i osnovao sopstvenu evropsku kompaniju Opel Grup GmbH. Jer očito su i dalje tražili kupca koji bi bio ozbiljniji od prvih kandidata.

Brzi dogovor

A on je došao početkom ove godine. Od prvih vesti da je francuski koncern Grup Pežo Sosijete Anonim poznatiji po akronimu PSA zainteresovan za kupovinu Opela pa do današnje vesti da je sporazum postignut prošlo je tek nekoliko sedmica. Zapravo je francuski proizvođač automobila marki Pežo, Sitroen i DS i sam donedavno manjim delom (sedam odsto) bio u vlasništvu GM sa kojim je 2012. dogovorio stratešku saradnju. To suvlasništvo je potrajalo jedva nešto više od godinu dana iako se saradnja nastavila. Ali to je značilo i da se čelnici GM i PSA dobro poznaju, tako da je i sporazum bio brzo postignut.

Ambicije francuskog koncerna su jasne: on želi da se uspe do „evropskog šampiona", kaže direktor Karlos Tavareš. Ovom akvizicijom je PSA preko noći postao drugi po veličini proizvođač automobila u Evropi, odmah iza Folksvagena. Udeo na tržištu sada će biti oko 17 odsto. Prošle godine se prodalo više od 3,1 miliona vozila marke Pežo, Sitroen i DS i oko 1,2 miliona vozila marke Opel ili Vokshol.

Zato je PSA bio spreman da plati 1,3 milijardi evra za čitav evropski sektor Dženeral Motorsa koji obuhvata Opel i Vokshol. Zajedno sa francuskom bankom BNP Paribas, PSA će za dodatnih 900 miliona evra preuzeti i evropske poslove finansijskog ogranka američkog automobilskog koncerna GM Fajnenšal.

Čemu se nada PSA?

U takođe ekspresnim pregovorima ministara privrede Francuske i Nemačke, francuski ministar Mišel Sapin je svoju nemačku koleginicu uveravao da bi tom francuskom proizvođaču „dobro došlo da postane malo više nemački". I tu je još jedan razlog za ovu akviziciju: bez obzira koliko se današnji automobili tek nalepnicom i spoljnim ukrasima razlikovali jedni od drugih iako su često proizvedeni u istim fabrikama, kupci su još uvek izuzetno osetljivi da li kupuju „Francuza", „Nemca" ili automobil proizvođača neke druge zemlje.

Šefica GM Meri Bara, šef PSA Karlos Tavareš i šef Opela Karl-Tomas Nojman

Na primer upravo zato i Folskvagen uprkos gubicima održava svoj brend Seat jer dok se VW  dobro prodaju na nemačkom tržištu, kupci romanskih zemalja, dakle matične Španije, ali i Francuske ili Italije, radije će birati Seat. I koncern PSA dobro posluje na svom matičnom, francuskom tržištu, ali mu teško ide proboj na tržištima Nemačke i Velike Britanije – dakle upravo u zemljama Opela i Vokshola.

Sa druge strane, PSA se nada golemim uštedama zbog sinergije – udruživanjem snaga u istraživanju, nabavci i samoj proizvodnji se do 2026. očekuju uštede u visini od 1,7 milijardi evra. Iskustvo uči da prema takvoj euforiji treba biti oprezan – priča u uštedi zbog sinergije često je namenjena kako bi se odobrovoljila sopstvena skupština akcionara. Pa ipak, PSA je akvizicijom Opela sada bolje opremljen za nastup na svetskom tržištu – gde je do sada igrao uglavnom sporednu ulogu.

Koje opasnosti krije preuzimanje?

Nekoliko sati nakon što je objavljeno da je postignut sporazum da će PSA preuzeti Opel još nisu poznati mnogi detalji tog sporazuma. Još u pregovorima o prodaji Opela 2009. se postavilo pitanje vlasništva nad intelektualnom svojinom i patenatima koje su marljivo smišljali inženjeri Opela u istraživačkom centru u Riselshajmu i koji se redom nalaze i u vozilima matičnog koncerna GM. Ovaj centar je sad takođe postao vlasništvo PSA, dok GM ima još jedan istraživački centar u Italiji koji ostaje u njegovom vlasništvu. I sad se iz GM čulo da ne pomišlja da kupcu preda te izume.

Druga nepoznanica i za stručnjake automobilske industrije jeste koliko će se ova dva proizvođača razmerno sličnog segmenta tržišta malih i srednjih vozila međusobno kanibalizovati. Uprkos jamstvima da će Opel ostati kao zasebna marka, teško se može verovati da će koncernu PSA zaista i dalje trebati dvadeset pogona u Evropi koliko će ih sada imati.

I na koncu – iako mnogim vozačima zaigra srce kada se sete Opelovih modela poput Olimpije, Rekorda, GT, Mante ili Kadeta, žalosna je činjenica da je evropski sektor GM od 2000. stvorio gubitak od oko 15 milijardi dolara. Nakon niza uspešnih modela je stanje sada nešto bolje, ali Opel je i prošle godine morao priznati gubitak od 257 miliona dolara. PSA je najavio da Opel-Vokshol želi da uvede u plus za samo tri godine. Kako? Zatvaranjem pogona?

Direktor francuskog giganta Tavareš uverava javnost da želi da zadrži ne samo Opel i njegove verne kupce-vozače, nego i pogone u Nemačkoj. To znači da neće biti otkaza – barem do kraja 2018. U Nemačkoj za Opel radi 18.250 ljudi u pogonima u Riselshajmu, Kajzerslauternu i Ajzenahu. Tavareš je i ovog ponedeljka izjavio da neće biti potrebno zatvaranje pogona – ako postanu produktivniji.

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.