Opel Ampera na ženevskom salonu

Izvor: B92, 03.Mar.2011, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opel Ampera na ženevskom salonu

U Ženevi je predstavljena i Opel Ampera koja bi trebalo da uđe u proizvodnju krajem 2011. godine.

Ampera je praktično evropska rođaka Chevrolet Volta, koji na američkom tržištu trenutno trpi kritike na račun slabe prodaje.

Ampera je već osvojila nekoliko nagrada; "Auto Trofej 2010" osvojila je od strane čitalaca magazina "Auto Zeitung" u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kategoriji električnih vozila, bila je prva pratilja u izboru za nagradu „Zeleni volan 2010", to je posebna kategorija u izboru za „Zlatni volan" od strane žirija sastavljenog od zaposlenih u časopisima "Bild" i "Bild am Sonntag".

Može se puniti kod kuće, a maksimalna brzina koju postiže je 161 km/h.

Kako kažu iz ove kompanije, "električni pogon je aktivan u automobilu na svim brzinama i u svim situacijama". Za prvih 40-80 km napon se dobija od električnog pogona koji odaje litijum-jonska baterija. Za vreme vožnje na električni pogon putem baterije, Ampera ne koristi benzin i vozi bez emisije izduvnih gasova.

Kada je baterija u Amperi pri kraju, ona se može dopuniti za tri sata na 230 v tako što ćete uključiti sistem za punjenje u standardnu utičnicu za struju. Ukoliko ste krenuli na duži put, motor/generator snadbeven benzinom će produžiti celokupni vozni domet za više od 500 kilometara.

Osnovna cena za Amperu kreće se od 42.900 evra.

Fotografije - Nemanja Pantelić

Pratite najnovija dešavanja i premijere na Salonu u Ženevi

Više fotografija sa ženevskog salona pogledajte u našoj Galeriji

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.