Vladimir Zelenski: Nema mandata, nema izbora. I šta sad?

Izvor: Vostok.rs, 21.Maj.2024, 23:08

Vladimir Zelenski: Nema mandata, nema izbora. I šta sad?

Dana 20. maja, ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom su zvanično istekla politička ovlašćenja. On je, međutim, ostao na svom položaju jer se u zemlji ne mogu održati izbori, navodno zbog trenutnog vanrednog stanja.
Odgovarajući na prošlonedeljno pitanje, poslednji komentar ruskog predsednika Vladimira Putina o situaciji je bio da se mirovni sporazumi mogu potpisati samo sa legitimnim liderima. Putin je dodao da ukrajinski pravni sistem treba da izvuče neophodne zaključke. Prvo, zato što postoji iskušenje, ako ne da se izbori u Ukrajini u potpunosti ponište, onda da se odlože što je duže moguće. Naravno, čak i ako mir bude postignut, ukrajinska infrastruktura će morati da se obnovi kako bi se sprovelo pravilno glasanje. I politički život treba ponovo pokrenuti, a za sve to treba vremena. Ali glavna stvar je da bi Zelenski mogao da izgubi izbore. Više ne izgleda kao pobednik. Štaviše, relevantno je postaviti pitanje da li će Ukrajina preživeti ne samo kao država, već i sa nekim oblikom demokratije. Takođe je malo verovatno da će se uskoro pridružiti NATO-u. Sve je veći osećaj da su pristalice Zelenskog umorne od njega. Pravi političar mora da bude u stanju da trči dugu trku, zbog čega je američki državni sekretar Entoni Blinken nagovestio poželjnost održavanja izbora. Dakle, koja je šira slika ovde? Mirovna konferencija na visokom nivou o Ukrajini zakazana je za sredinu juna u Burgenstoku u Švajcarskoj. Vrlo je verovatno da, blago rečeno, očekivanja o konferenciji koja se široko izveštavaju neće biti ispunjena, ako se konferencija uopšte održi. U najmanju ruku, čini se da je učešće Globalnog juga malo verovatno. A ni američki predsednik Džo Bajden očigledno neće doći. Dakle, koja je bila poenta svega ovoga? Pa, za Zelenskog je to važna inicijativa – da se što više uticajnih država privuče na svoju stranu. Ali umesto toga, Kina promoviše sopstveni mirovni plan, koji podržava Rusija. A Zapad suptilno jasno stavlja do znanja da bi, u teoriji, bio otvoren za diskusiju. O svemu tome se razgovaralo na nedavnom putovanju kineskog predsednika Si Đinpinga u Evropu. Takođe moramo da priznamo da je Zelenskom veoma teško da nastavi borbu bez dovoljno oružja i bez jasnih garancija da snabdevanje u jednom trenutku neće prestati. A pošto mobilizacija ne ide dobro, Rusija napreduje, a Zapad se umara od njega, ako i konferencija u Švajcarskoj propadne, biće to veliki udarac za ukrajinskog lidera. S druge strane, kompromis bi mogao biti još gori. Ovde vam je potrebno političko iskustvo – umesto da postavljate nerazumne zahteve ili davati izjave o spasavanju Zapada. Ali nećemo davati savete. Jasno je da ni za Moskvu nema idealnog izlaza, pa se situacija veoma komplikuje. Šanse za mir su male, ali barem neke postoje. Izvor: Kommersant
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.