Izbori
Izbori

Izbori su postupak kojim narod tj birači poveravaju obavljanje političke vlasti predstavničkom telu, koji predstavljaju narodnu suverenu volju, izbori su zbog toga izvor legitimiteta celog sistema državne vlasti. Izbori su dakle mehanizam putem kojeg moderne demokratije biraju članove svog parlamenta i izvršnu vlast a negde i članove sudske vlasti. Izbori se odigravaju na nacionalnoj liniji i lokalnoj liniji.

Na nacionalnoj liniji se biraju članovi nacionalnog državnog parlamenta, vrhovnog predstavničkog tela građana, ukoliko se on ne bira nekim drugim putem u parlamentu, ili u monarhiji. Na regionalnoj liniji se biraju članovi lokalnog predstavničkog tela opštinske i lokalne vlasti kao i drugi predstavnici gradonačelnici i načelnici. Osim državnih izbori se sprovode i u raznim političkim strankama, organizacijama, korporacijama.

Izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike, 90 dana pre isteka mandata Narodne skupštine. Poslanici se biraju u Republici Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici, primenom izbornog sistema, glasanjem za izborne liste i raspodelom poslaničkih mandata srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste. Pravo da bira narodne poslanike i da bude biran za narodnog poslanika ima poslovno sposoban državljanin Republike Srbije koji je navršio 18 godina života i ima prebivalište u Srbiji. Izborne liste kandidata za narodne poslanike mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije pokreta, i udruženja građana. Na izbornoj listi može da bude najviše 250 kandidata, uz listu se dostavlja i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača gde svojim potpisom podržavaju listu.

Svakom biraču se pet dana pre održavanja izbora dostavlja obaveštenje o danu održavanju izbora, sa brojem biračkog mesta, i broj pod kojim je upisan u izvodu biračkog spiska. Na dan izbora biračka mesta se otvaraju u 7.00 časova a zatvaraju se u 20.00 časova. Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu sa glasačkog listića. Glasa se zaokruženjem rednog broja ispred liste za koju se glasa. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata i mesta koji je srazmeran broju dobijenih glasova.

U raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje 5% glasova od broja glasova birača koji su glasali. Narodna skupština ne može da bude raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja.
Predsednik Republike je dužan da ukazom raspusti Narodnu skupštinu određenim ustavom.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 24.Maj.2019, 00:50

Tramp čestitao Modiju pobedu stranke na izborima

Predsednik SAD Donald Tramp čestitao je premijeru Indije Narendri Modiju pobedu njegove stranke Baratija džanata...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 24.Maj.2019, 00:37

GRČKA PRE IZBORA Pet ključnih faktora za opredeljenje birača

Ekonomska situacija, uloga Grčke u EU, migrantska kriza, lična politička opredeljenja i izazovi u EU - pet su ključnih faktora koji će uticati na birače u Grčkoj...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 24.Maj.2019, 00:12

Bitka za jaču Evropu

Bitka za jaču Evropu

Od četvrtka do nedelje širom EU održaće se izbori za Evropski parlament (EP). Oni će odgovoriti na pitanje da li će EU u narednih pet godina ići ka čvršćem povezivanju i funkcionalnijoj uniji ili, kako neki stručnjaci ocenjuju, ka slabljenju veza i možda dezintegraciji.. Rast desničarskih partija brine mnoge u EU. Očekuje se istorijski rezultat ovih partija, prevashodno u Italiji i Francuskoj, sa osvojenih do 20 odsto mesta u novom sazivu EP. Aferu sa liderom...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 24.Maj.2019, 00:06

Izlazne ankete: Laburistima najviše glasova na evropskim izborima u Holandiji

Izlazne ankete: Laburistima najviše glasova na evropskim izborima u Holandiji

Laburistička partija (PvdA) potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa osvojila je najviše glasova...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 24.Maj.2019, 00:03

Timermansovi laburisti dobili najviše glasova za Evropski parlament

Laburistička partija (PvdA) potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa osvojila je danas najviše glasova...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 24.Maj.2019, 00:01

EVAKUISANI UNIVERZITETI I ŠKOLE Zatvorena dva birališta u jugozapadnom Londonu nakon što je u blizini pronađena BOMBA

Dva glasačka mesta na izborima za Evropski parlament u jugozapadnom Londonu zatvorena su nakon što je u blizini pronađena bomba iz Drugog svetskog rata.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 23.Maj.2019, 23:33

Austrijski parlament u ponedeljak o izborima

Austrijski parlament u ponedeljak o izborima

Parlamentarne stranke dogovorile su da će na vanrednoj sednici skupštine Austrije u ponedeljak podneti zajednički zahtev za održavanje prevremenih izbora.

Detaljnije >>