Izbori
Izbori

Izbori su postupak kojim narod tj birači poveravaju obavljanje političke vlasti predstavničkom telu, koji predstavljaju narodnu suverenu volju, izbori su zbog toga izvor legitimiteta celog sistema državne vlasti. Izbori su dakle mehanizam putem kojeg moderne demokratije biraju članove svog parlamenta i izvršnu vlast a negde i članove sudske vlasti. Izbori se odigravaju na nacionalnoj liniji i lokalnoj liniji.

Na nacionalnoj liniji se biraju članovi nacionalnog državnog parlamenta, vrhovnog predstavničkog tela građana, ukoliko se on ne bira nekim drugim putem u parlamentu, ili u monarhiji. Na regionalnoj liniji se biraju članovi lokalnog predstavničkog tela opštinske i lokalne vlasti kao i drugi predstavnici gradonačelnici i načelnici. Osim državnih izbori se sprovode i u raznim političkim strankama, organizacijama, korporacijama.

Izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike, 90 dana pre isteka mandata Narodne skupštine. Poslanici se biraju u Republici Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici, primenom izbornog sistema, glasanjem za izborne liste i raspodelom poslaničkih mandata srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste. Pravo da bira narodne poslanike i da bude biran za narodnog poslanika ima poslovno sposoban državljanin Republike Srbije koji je navršio 18 godina života i ima prebivalište u Srbiji. Izborne liste kandidata za narodne poslanike mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije pokreta, i udruženja građana. Na izbornoj listi može da bude najviše 250 kandidata, uz listu se dostavlja i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača gde svojim potpisom podržavaju listu.

Svakom biraču se pet dana pre održavanja izbora dostavlja obaveštenje o danu održavanju izbora, sa brojem biračkog mesta, i broj pod kojim je upisan u izvodu biračkog spiska. Na dan izbora biračka mesta se otvaraju u 7.00 časova a zatvaraju se u 20.00 časova. Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu sa glasačkog listića. Glasa se zaokruženjem rednog broja ispred liste za koju se glasa. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata i mesta koji je srazmeran broju dobijenih glasova.

U raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje 5% glasova od broja glasova birača koji su glasali. Narodna skupština ne može da bude raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja.
Predsednik Republike je dužan da ukazom raspusti Narodnu skupštinu određenim ustavom.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

"BOJIM SE DA ĆE KURTI IĆI DO KRAJA" Kosovska klopka: Čemu novi izbori i ZSO ako Zapad ne zaustavi POLITIČKOG PIROMANA iz Prištine

Da li je rešenje krize na severu Kosova u novim lokalnim izborima, koje je juče skrušeno najavio prištinski premijer Aljbin Kurti i na kojima insistiraju zapadne sile? I da li Srbi uopšte treba da ulaze u to ako pre toga ne bude formirana Zajednica srpskih opština,...

Izvor: Blic, 03.Jun.2023, 17:26

Detaljnije >>

"IZBORI ŠTO PRE" Borelj: Priština hitno da suspenduje policijske akcije u blizini opština na severu Kosova

Visoki predstavnik Evropske unije Đuzep Borelj oglasio se povodom dešavanja na severu Kosova i pozvao Prištinu i Beograd...

Izvor: Blic, 03.Jun.2023, 16:02

Detaljnije >>

Zaokret u politici Jutjuba: Više ne uklanjaju snimake sa lažnim tvrdnjama o izbornoj prevari

Jutjub je saopštio da je prestao da uklanja video snimke sa lažnim tvrdnjama o prevari na predsedničkim izborima u SAD 2020. godine.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2023, 11:20

Detaljnije >>

Osmani: Od Prištine traženi novi izbori na severu, od Vučića "da ne vrši pritisak na Srbe"

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da su visoki međunarodni zvaničnici od Prištine i Beograda zatražili organizaciju novih izbora u sve četiri opštine na severu.

Izvor: Radio 021, 03.Jun.2023, 10:17

Detaljnije >>

Da li mladi treba da glasaju već sa 16 godina?

Vladajuće stranke Nemačke žele da snize starosnu granicu za aktivno pravo glasa na izborima za Bundestag...

Izvor: Deutsche Welle, 03.Jun.2023, 09:12

Detaljnije >>

TO JE ZA OPOZICIJU FONTANA ŽELJA Predsednik Vučić saopštio kada će biti izbori

"TO JE ZA OPOZICIJU FONTANA ŽELJA" Predsednik Vučić saopštio kada će biti izbori

Predsednik Aleksandar Vučić gostuje na TV Prva, u emisiji "Prva tema" kod Marije Savić Stamenić.. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da izbore mogu oni koji protestuju da dobiju kad god hoće i da je to za opoziciju fontana...

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2023, 23:03

Detaljnije >>

Vučić: Prelazne vlade neće biti dok sam živ, izbori loši u ovom trenutku - biće ako opozicija hoće

Prelazne vlade neće biti dok sam živ, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji smatra da je u ovom trenutku loše održavati izbore, ali ako ih opozicija želi - imaće ih.

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2023

Detaljnije >>