Oliver Ivanović (1953 – 2018)

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2018, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oliver Ivanović (1953 – 2018)

Lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda” (SDP) Oliver Ivanović, ubijen je u utorak u 8.15 ispred sedišta kancelarije stranke, koja se nalazi u užem centru severne Kosovske Mitrovice, u Ulici Sutjeska, sa pet metaka ispaljenih iz pištolja sa prigušivačem. Posle atentata napadači su umakli automobilom marke „opel astra” bez registarskih oznaka, koji je kasnije pronađen zapaljen na udaljenosti od oko 500 metara od multietničkog dela naselja, zvanog kod Tri solitera, u Ulici Vojvode Putnika.
 
Da je pronađeno vozilo u kojem su bili napadači na Ivanovića, potvrdio je i šef operative jedinice kosovske policije za region sever Željko Bojić. Kako je za „Politiku” kazala Ksenija Božović, potpredsednica GI SDP, obdukcija tela Ivanovića obavljena je u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, jer porodica nije dozvolila da se radi u Obdukcionom centru u Prištini. Potom je telo Ivanovića izloženo u prostorijama stranke kako bi građani mogli da odaju počast, a sahrana će biti održana u Beogradu na Novom groblju.
 
 
 
Dopremanje kovčega sa telom Olivera Ivanovića (Foto Tanjug/Zoran Žestić)
 
 
Miroslav Ivanović, brat mučki ubijenog Olivera i članovi porodice su u sedište stranke došli malo pre 13 sati, ali nisu bili spremni da daju bilo kakvu izjavu. „Molim vas, razumite nas, ali u ovom momentu nisam spreman da bilo šta kažem”, rekao je Miroslav Ivanović. Da se desilo svirepo ubistvo Olivera Ivanovića, najpre je moglo da se nasluti samo po dvojici policajaca i policijskom džipu, ali i žutoj traci kojom je bilo obeleženo mesto atentata na Mitrovčanina. Potom su se na vest o atentatu grupe građana okupile ispred bolnice u koju je prebačen Ivanović, kao i ispred sedišta stranke.

Pred prostorije GI SDP stiglo je i nekoliko albanskih i inostranih novinara. Svuda je vladao muk, a vozila se, iako je ulica bila slobodna za saobraćaj, nisu kretala. Inače, „da je Ivanović pao i da mu nije dobro”, kako se nezvanično moglo čuti, prva je primetila starija žena koja je prolazila tuda, a potom je pozvala hitnu pomoć. Lekari u Kliničko-bolničkom centru (KBC) skoro ceo sat pokušavali su reanimaciju Ivanovića, ali su, kako je na konferenciji za novinare kazao dr Milan Ivanović, direktor Kliničko bolničkog centra (KBC) u Kosovskoj Mitrovici, svi pokušaji lekara bili su bezuspešni.
 
 
 
Paljenje sveća za ubijenog Olivera Ivanovića (Foto Tanjug/Zoran Žestić)
 
 
Kazao je i da su lideru GI SDP povrede nanete u gornjem delu grudnog koša, a smrt je konstatovana u 9.15 na Odeljenju intenzivne nege hirurškog odeljenja. „Povrede su nanete vatrenim oružjem, a imao je najmanje pet prostrelnih rana u gornjem delu grudnog koša. Svi napori lekara su bili bezuspešni. Mogli smo samo da konstatujemo smrt Ivanovića”, kazao je dr Ivanović novinarima.

Ubrzo pošto se čulo za ubistvo lidera SDP, koji je u političkim vodama na Kosovu i Metohiji smatran jednim od najuticajnijih srpskih političkih lidera, a koji je u novom sazivu lokalne skupštine bio jedan od tri odbornika ove stranke, oglasio se i Goran Rakić, gradonačelnik severne Mitrovice, koji je novinare nakratko primio, a potom se obratio saopštenjem.
 
 
 
Oliverov brat Miroslav sa suprugom Marinom pred mestom zločina (Foto B. Radomirović)
 
 
Naime, u kancelariji gradonačelnika, gde su bili predstavnici kosovske policije, Kfora, Euleksa, ali i privremene uprave u Prištini, Rakić je kratko kazao: „Neću više odlaganja, hoću da se odmah pronađu počinioci svirepog ubistva Ivanovića”. U saopštenju koje je nakon hitnog sastanka objavio, Rakić navodi da je „pucanj u Olivera Ivanovića, pucanj u sve nas koji se borimo za Kosovsku Mitrovicu”.

Gradonačelnik severne Mitrovice između ostalog dodaje: „Ovo je pucanj u svakog Srbina koji nije želeo da napusti svoje ognjište. Kukavički napad kojim je prekinut njegov život duboko je potresao sve Srbe na Kosovu i Metohiji i zahteva najhitniju reakciju svih bezbednosnih službi. Svega par dana nakon što je Stejt department najavio moguće terorističke napade na severu Kosova i Metohije, dogodio se ovakav zločin, pa se pitam zašto niko nije ove najave uzeo u obzir, preventivno delovao, kako bi se ovo sprečilo. Zahtevam da Kosovska policija u saradnji sa Euleksom i Kforom što pre otkrije izvršioce ovog zlodela i da garantuju bezbednost, jer ih na to obavezuju njihovi mandati”.
 
 
 
Izgoreli automobil "opel astra" koji se dovodi u vezu sa počiniocima ubistva (Foto B. Radomirović)
 
 
Rakić je naveo i da ne želi da prejudicira, ali da veruje da odgovornost za ovakav događaj leži i na onima koji su bez ijednog dokaza optuživali Ivanovića za zločine u prethodnih par godina. Oliver Ivanović, koji je učestvovao i na poslednjim lokalnim izborima za gradonačelnika severne Mitrovice, koji je svojevremeno bio i državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, ubijen je na isti dan, kada i njegov prijatelj i stranački kolega Dimitrije Janićijević, pre četiri godine.

Ivanović je hapšen pod sumnjom da je počinio ratni zločin u Kosovskoj Mitrovici 1999. godine kao i za zločin počinjen 3. februara 2000. godine u severnom delu grada. Prvobitno je osuđen na devet godina zatvora, a predmet je vraćen na ponovno suđenje. U zatvoru je proveo pune tri godine, a sve vreme su i on i njegovi politički saborci govorili da je „politički pritvorenik”. Oliver je iza sebe ostavio četvoricu sinova, od kojih je najmlađi maloletni Bogdan. Iako rođen u selu Rznić, kraj Dečana, osnovno i srednje školovanje završio je u Kosovskoj Mitrovici, gde je i po završetku studija nastavio da živi sa porodicom.
 
 
 
Policija na mestu ubistva Olivera Ivanovića (Foto Beta-AP/Bojan Slavković)
 
 
Tužilaštvo Srbije pokrenulo predistražni postupak

Republičko Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak povodom ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Tužilaštvo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i Bezbednosno-informativnoj agenciji podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u pravcu krivičnog dela terorizam, precizira se u saopštenju. Istovremeno je u toku dana tužilaštvo održalo sastanak sa predstavnicima ovih organa, dodaje se u saopštenju.

Sahrana u četvrtak na Novom groblju u Beogradu

Telo Olivera Ivanovića biće izloženo do srede u 11 časova u prostorijama Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda” u Kosovskoj Mitrovici gde mu građani u dugačkim kolonama odaju poslednju poštu.

Njegovo telo zatim će biti prevezeno u Beograd. Oliver Ivanović biće sahranjen u četvrtak u 12.30 časova na beogradskom Novom groblju. (Beta)

Politika 
Biljana Radomirović

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.