NOVA OPEL ASTRA: Najnoviji automobil kompaktne klase postaje u potpunosti električan (FOTO+VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2023, 10:26

NOVA OPEL ASTRA: Najnoviji automobil kompaktne klase postaje u potpunosti električan (FOTO+VIDEO)

Najnovija generacija Astre prvi je put će biti dostupna i kao potpuno električno vozilo.

Opel otvara novo revolucionarno poglavlje novom Astrom: danas je proizvođač automobila sa sedištem u Rüsselsheimu otkrio prve slike nove Opel Astre Electric. Brand s munjom time predstavlja prvu potpuno električnu serijsku proizvodnju Astre u višedecenijskoj uspešnoj priči popularnog automobila kompaktne klase i  dobitnika Zlatnog Volana 2022 Ali to nije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sve: istovremeno s baterijsko-električnim automobilom s 5 vrata, brand bogat tradicijom predstavlja i novu Opel Astru Sports Tourer Electric, prvi potpuno električni karavan nemačkog proizvođača.

„Astra Electric i Astra Sports Tourer Electric pravi su pioniri: nova verzija električnog automobila s 5 vrata i karavana kupcima donosi prednosti kombinacije svakodnevne praktičnosti i udobnosti, a povrh svega užitka vožnje bez lokalnih emisija. To je ono na što mislimo kada govorimo o „zelenoj inovaciji mobilnosti”, izjavio je glavni izvršni direktor Opela Florian Huettl. „Istovremeno nastavljamo sa svojom elektrifikacijskom ofanzivom. Nova Opel Astra Electric važna je prekretnica na našem putu da postanemo potpuno električan brand u Europi.”

U budućnosti će kupci Opel Astre moći birati između više alternativa pogona od ijednog drugog modela s munjom. Osim s visokoučinkovitim motorima s unutrašnjim sagorevanjem, Astra i Astra Sports Tourer već su dostupne u verzijama elektrificiranih plug-in hibrida,  uključujući novi vrhunski model,Astru GSe. A asortiman pogona uskoro će biti upotpunjen električnom Astrom Electric, koja će biti dostupna za narudžbu već od ovog  proleća.

Nova Opel Astra Electric i Opel Astra Sports Tourer Electric elektricifirati će kupce. Kao i sve verzije Astre, ne samo da impresioniraju odvažnim i jasnim dizajnom, već i svojim odgovornim performansama. Nova Astra Electric pruža čistu zabavu u vožnji bez lokalnih emisija. Električni motor ima 115 kW / 156 KS i snažnih 270 Nm maksimalnog okretnog momenta koji su dostupni od prvog dodira papučice gasa, osiguravajući brzo pokretanje i uvjerljivo ubrzanje. I dok su mnogi električni automobili ograničeni brzinama do 150 km/h ili 160 km/h, nova Astra Electric ima najveću brzinu od 170 km/h. Zavisno o preferencijama vožnje, vozači Astre Electric mogu birati između tri načina: Eco, Normal i Sport.

Energija se čuva u litij-ionskim baterijama od 54 kWh. Što dve baterijske ćelije smeštene su u 17 modula i osiguravaju da nova Astra Electric može pokriti do 416 kilometara bez lokalnih emisija prema WLTP-u1. Inženjeri su posvetili veliku važnost učinkovitom pakiranju i uspeli su osigurati izvanredan doseg uz kompaktnu bateriju.

Novoj Astri Electric potrebno je samo 12,7 kWh struje na 100 kilometara (14.9 kWh prema WLTP-u), što je čini ne samo savršenim i učinkovitim vozilom za svakodnevnu upotrebu, već i idealnim vozilom koji štedi vreme na dužim putovanjima – kao model s 5 vrata ili kao karavan Sports Tourer. Čak i kada se nova baterijsko-električna Astra treba ponovno napuniti, to samo znači kratko zaustavljanje na stanici za punjenje. Astra Electric može napuniti do 80 posto kapaciteta baterije za oko 30 minuta na stanici za brzo punjenje jednosmernom strujom od 100 kW. Osim toga, potpuno električna Astra opremljena je standardnim trofaznim ugrađenim punjačem od 11 kW za zidni punjač kod kuće.

Baterije su praktično uskladištene u podvozju pa se u unutrašnjosti ne gubi prostor za putnike i prtljagu. Čak i kada su zadnja mesta podignuta, Astra Sports Tourer Electric nudi 516 litara prostora za prtljagu u prtljažniku – kada su mesta spuštena, kapacitet se povećava do 1553 litara. Još jedna prednost: nizak položaj baterije takođe omogućuje Astri Electric i Astri Sports Tourer Electric siguran i čvrst položaj na putu, kao što je i tipično za Opel.

Unutrašnjost takođe pruža posebno intenzivno iskustvo vožnje: ergonomska sportska sedišta Active Sport, opcionalno dostupna u Alcantari, pružaju vozačima i putnicima Astre Electric najviši nivo udobnosti sedišta. Sedišta, kojima je dodijeljen certifikat Aktion Gesunder Rücken e.V. (ARG; kampanja za zdrava leđa), nude izvrsnu lateralnu stabilnost i širok raspon ručnih i električnih opcija podešavanja. Na taj se način vozač oseća još čvršće integriranim u vozilo i doživljava jedinstveni osjećaj za volanom.

Potpuno digitalni Pure Panel sa dva velika 10-inčna široka ekrana takođe vodi vozača u savremeni svet kokpita. Najnovija generacija intuitivnih interfejsa vozač-vozilo prikazuje sve važne funkcije kao što su status napunjenosti baterije ili domet, dok se važna podešavanja kao što je kontrola klime i dalje mogu lako podesiti pritiskom na dugme. A sa velikim E-HUD head-up ekranom i prirodnim prepoznavanjem glasa, oči vozača mogu ostati fokusirane na put i situaciju u saobraćaju. Brojni sistemi pomoći, od upozorenja na sudar unapred sa automatskim kočenjem u slučaju nužde do pomoći pri aktivnom zadržavanju u traci, detekcije zamora i upozorenja o saobraćaju pozadi do poluautomatske promene trake, spojeni su u novi Intelli-Drive 2.0 sistem, između ostalog, i dodatno poboljšavaju bezbednost – kao i vodeći u klasi prilagodljiva svetla Intelli-Luk LED® Pikel sa ukupno 168 LED elemenata.

Nova Astra Electric pruža direktan, dinamičan osećaj vožnje na prvi pogled. Pored smelog i besprekornog dizajna, potpuno električna Astra takođe ima Opel Vizor lice brenda, uključujući ekstra sportski dizajn prednjeg branika na svakom nivou opreme. Još jedna privlačna karakteristika su aluminijumski točkovi od 18 inča u dijamantskoj ili crnoj boji. I ovde nova Opel Astra Electric jasno daje do znanja: kompaktna Opel klasa otvara novo poglavlje – emocionalno, naelektrisano i po prvi put potpuno električno.
Pogledaj vesti o: Opel

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.