NIKAD NIJE ZAŽIVELA: Opel Calibra je bila san svih novih vozača 90-ih

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Avg.2023, 21:15

NIKAD NIJE ZAŽIVELA: Opel Calibra je bila san svih novih vozača 90-ih

Umesto nove Opel Calibre stigla je coupe verzija Astre G.

Pre četiri godine, 2019. obeležena je 30. godišnjica predstavljanja legendarne Opel Calibre na Salonu automobila u Frankfurtu 1989. godine, a čuveni Opelov aerodinamični coupe koji je nasledio Mantu, fanove ima i danas.

Povodom te godišnjice, Opel je prvi put uopšte pokazao prototip Opel Calibre B, druge generaciju kupea i jednu od najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čuvanih tajni marke koja nikada nije stigla do proizvodnje.

Kompanija iz Riselshajma je držala projekat nove Calibre skrivenim 20 godina i ništa nije procurilo, a od kad je bio pokazan koncept "nove Calibre" može se videti izložen samo onlajn u postavci Opel Classic Collection. Koja priča stoji iza ovog koncepta koji nije ugledao svetlost dana? Naime, Opel Calibra B je prvobitno trebalo da bude predstavljena na sajmu automobila u Ženevi 1997. godine, ali ipak nije. Razlog: u to je vreme General Motors, vlasnik Opela, "presložio" međunarodno planiranje i odbacio Opelov projekat naslednika uspešnog coupea.

Samo jedan konceptni primerak Opela Calibre B je tako ostao sačuvan zajedno s prototipom Opel Calibre Cabrio prve generacije u kolekciji Opel Classic. Kabriolet verziju koja nikad nije stigla u salone je izradio specijalista EDAG, a u Opelu su s nadali da će uveriti zvaničnike GM-a za serijsku proizvodnju. Ali ni to se nije dogodilo, a severnoamerički konglomerat je potrošio novac na razvoj platform Y za modele za Evropu i nadao se da će Vectra C i Signum zameniti i Vectru i Omegu u gami.

Umesto nove Opel Calibre stigla je coupe verzija Astre G koju je kreirao i proizvodio italijanski specijalista Bertone, a predstavljena je 2000. godine. Ako pažljivo uporedite njenu siluetu s bočnom linijom Calibre B možete pronaći sličnosti.

Konkretno, vetrobransko staklo i krov se u gotovo ujednačenom luku zakrivljuje prema poklopcu prtljažnika kao kod Calibre B, a čak se i oblik zadnjih svetala dugo skrivanog coupea može prepoznati kod Astre Coupe. Mada je Astra Coupe zauzela mesto novog coupe modela u ponudi, u Opelu je nikad nisu nazivali naslednikom Calibre, čiji koncept je dizajniran iz pera tadašnjeg glavnog dizajnera Opela Hansa Seera. Njegova studija Calibre B je jednostavno nestala u tišini.

Na kraju, zašto se Opel odrekao druge generacije Calibre s obzirom na tradiciju marke s coupe modelima i uspehom prve Calibre koja je ostvarila izvanredan prodajni uspeh, odgovor ni danas nije do kraja jasan. Može se samo pretpostaviti da je stopiranje projekta imalo veze s troškovima i daljnjim planovima za Opel od strane GM-a, tadašnjeg vlasnika marke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.