I ruski GAZ zainteresovan za Opel

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I ruski GAZ zainteresovan za "Opel"

Posle sedam dostavljenih ponuda za kupovinu nemačke automobilske kompanije "Opel" i ruski GAZ spreman da zajedno sa kanadskom "Magnom" i Sberbankom uloži kapital u najuspešniju evropsku filijalu "Dženeral motorsa".

Ruska automobilska grupacija GAZ zinteresovana je za učešće u zajedničkoj kompaniji sa kanadskom firmom "Magna" i nemačkim "Opelom", objavljeno je u Moskvi.

Nemačka i kanadska glasila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su ranije saopštila da "Magna" formira konzorcijum sa ruskim GAZ-om i Sberbankom kako bi ostvarila kontrolu nad "Opelom", ali je ruska grupacija, opterećena dugovima, do sada više puta demantovala planove za kupovinu akcija nemačke kompanije, preneo je ruski poslovni dnevnik "Vedomosi".

Kanadska "Magna" je već razradila razvojni plan "Opela", na osnovu koga će se stvoriti globalni automobilski koncern za proizvodnju pet miliona automobila godišnje, a u kome će centralno mesto imati nemačka fabrika.

Ovim planom je predviđena godišnja prodaja milion vozila u Rusiji, navodi dnevnik "Rajeniše Post", koji se poziva na izvore bliske kanadskoj "Magni".

Akcije "Opela" želi da preuzme sedam kupaca, a za najvećeg favorita do sada je važio italijanski "Fijat".

Ukoliko se vlasnik "Dženeral Motors" ipak odluči za rusko-kanadsku alijansu, GAZ i Sberbanka će dobiti 30,1 odsto akcija "Opela", "Magna" 19,9, dok će 40 odsto zadržati američki koncern, pišu "Vedomosti".

Ruska vlada se neće uključivati u pregovarački proces, obećao je premijer Vladimir Putin, iako zvanična Moskva "veoma pažljivo prati razvoj događaja". Inicijator pregovora je "Magna", koja je i predložila saradnju GAZ-u i Sberbanci.

Predstavnici "Magne" i Sberbanke su odbili da komentarišu ove najave, ali je predstavnik grupacije GAZ Elena Matvejeva prvi put potvrdila da je njena kompanija dobila ponudu da uđe u konzorcijum koji želi da kupi akcije "Opela".

"Opel" je u vlasništvu američke automobilske kompanije "Dženeral motors" još od 1929. godine, ali je američki gigant, posle ekonomske krize, najavio da namerava da proda 50 do 75 odsto kapitala u toj evropskoj filijali.

Ruska grupacija je spremna da kao svoj ulog ponudi proizvodne kapacitete za sklapanje modela "opel" u Rusiji, a kako mediji navode, reč je o pogonima za sklapanje modela "volga siber".

Za sada još nije jasno u kojim pogonima će se proizvoditi pet miliona automobila godišnje, jer "Opel" sam može da sklapa oko 1,5 miliona vozila, "Magna" je prošle godine proizvela 125.000 jedinica, a godišnja proizvodnja GAZ-a je oko 200.000 putničkih i lakih komercijalnih vozila.

U Rusiji je prošle godine prodato 2,9 miliona putničkih automobila, a nijedan proizvođač nije premašio granicu od milion realizovanih vozila. Lider prodaje prošle godine je bio "Avtovaz" sa prodatih 622.000 automobila, dok je "Opel" uspeo da proda svega 98.800.

Ove godine rusko tržište će se smanjiti na 1,5 do dva miliona vozila, smatraju analitičari.

Čak i ukoliko se rusko tržište oporavi i vrati na nivo od skoro tri miliona automobila godišnje, teško je poverovati da će samo jedan proizvođač zauzeti trećinu tog tržišta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.