Moskva
Moskva

Moskva je glavni grad Rusije sa najvećim brojem stanovnika. Središte je ekonomije, obrazovanja, kulture, Moskva je sedmi grad po broju stanovnika u celom svetu, a smatra se i Alfa globalnim gradom. Leži na reci Moskvi dugačkoj oko 500 km, po kojoj je i dobio ime i to u centralnom federalnom okrugu evropskog dela Rusije.

Grad u kome se nalazi moskovski Kremlj, drevna tvrđava koja je ujedno i rezidencija predsednika Rusije, kao i državna Duma i savet federacije. Poseduje nekoliko aerodroma, devet železničkih terminala i metro. Ovo je grad sa prelepom i bogatom arhitekturom poznatom u celom svetu. Najpoznatije građevine su crkva Vasilija Blaženog, sa svojim raznobojnim kupolama, katedrala Hrista Spasitelja, kao i niz nebodera poznatih kao Staljinovi neboderi, i Moskovski Kremlj.

Sedište Gasproma najveće ruske kompanije, je u Moskvi, i ovo je grad sa najvećim brojem milijardera na svetu. 1905. godine moskovski gradonačelnik postaje Aleksandar Adrijanov, a nakon ruske revolucije Moskva postaje glavni grad Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, a posle toga ubrzo i Sovjetskog saveza. 1941. godine šesnaest divizija narodnih dobrovoljaca i tridesetak bataljona bili su formirani i tada je nemačka vojska zaustavljena na ulasku u grad i odbijena u bitci za Moskvu. 1980. godine u Moskvi su se održale letnje olimpijske igre ali su ostale upamćene po tome što su ih zbog sovjetske invazije na Avganistan krajem 1979. godine, bojkotovala Amerika i još par zemalja.

1991. godine raspao se SSSR ali je ipak Moskva ostala glavni grad Rusije. S obzirom da je Moskva sedište Ruske pravoslavne crkve, a pravoslavlje je vodeća religija svako ko poseti Rusiju želi da obiđe katedralu Hrista Spasitelja, crkvu Vasilija Blaženog, sa svojim prelepim kupolama, Moskovski Kremlj, crveni trg, i još mnoga istorijska mesta.

Moskovski Kremlj je istorijsko utvrđeno središte Moskve, iznad reke Moskve u blizini Crvenog trga. Obuhvata nekoliko palata, kongresnu dvoranu, kule, četiri crkve, palate senata, službenu rezidenciju predsednika države. Tokom devet vekova izgled Kremlja se menjao.

Crkva Vasilija Blaženog nalazi se takođe na crvenom trgu. Izgradio je Ivan Grozni, i sastoji se od osam manjih crkava, oko jedne glavne, sa maštovitim šarenim kupolama sa vrhovima u obliku lukovice.

Katedrala Hrista Spasitelja je saborni hram Ruske pravoslavne crkve. Hram je obnavljan od 1990. do 2000 godine.

Boljšoj teatar jeste čuveno pozorište iz 1824. godine, i balet i opera su među najstarijim i najboljim na svetu.

Staljinovi neboderi jeste grupa od sedam nebodera izgrađenih između 1947. godine i 1953. godine u kombinaciji baroka i gotike sa tehnologijom izgradnje američkih nebodera i predstavljali su hotele, stambene zgrade, i univerzitet Lomonosov.

Crveni trg jeste najpoznatiji gradski trg i deli Kremlj od četvrti Kitaj gorod i predstavlja srce Rusije velike. Na Crvenom trgu se nalaze Kremlj, crkva Vasilija blaženog i Lenjinov mauzolej.

Novodevičanski manastir jeste jedan od najpoznatijih manastira, u celoj Rusiji, a od 2004. godine upisan je na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi.

Crkva Uzašašća u Kolomenskoju je izgrađena 1532. godine, i smatraju je kolevkom ruske divne arhitekture. Nalazi se nekoliko kilometara jugoistočno od centra Moskve.

Toranj Ostankino je radiotelevizijski toranj koji potiče iz 1966. godine, i visok je oko 550 metara. U vreme kada je izgrađen bio je najviša građevina na svetu.

Spomenik osvajačima svemira jeste deo memorijalnog muzeja kosmonautike, a izgrađen je 1964. godine u čast svemirskim istraživanjima.
Ko voli prirodu u Moskvi postoji stotinu parkova, dvadesetak vrtova, kao i četiri botaničke bašte. Takođe Moskva ima veliki zoološki vrt sa više od hiljadu vrsta životinja.

Tradicionalna ruska kuhinja obiluje ribom, raznim vrstama mesa, pihtijama, pečurkama, turšijom i neizbežnom poslasticom po kojoj je Moskva poznata sladoledom. Najpoznatije jelo je crvena supa puna mesa boršč, peljmeni su ukusno jelo napravljeno od testa koje je punjeno ribom ili meso uz koje se služi specijalni sos, sličan tatar sosu, blinčike palačinke se najčešće služe sa presnim tankim šnitama od lososa. Pre ručka ili večere se obavezno pije čaj, u koji se umesto šećera dodaje džem. Rusi neguju tradiciju, ispijanja votke, koja se obavezno pije na eks, a u ponudi su votke sa raznim ukusima od jagode do mente, njihovo pecivo je najbolje i najpoznatije na svetu, Moskva je sama po sebi predivna i posebna.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Rusi pozvali na prijateljsku utakmicu i Nemanju Vidića, Laneta Jovanovića, Branislava Ivanovića i Miloša Krasića

Rusi pozvali na prijateljsku utakmicu i Nemanju Vidića, Laneta Jovanovića, Branislava Ivanovića i Miloša Krasića

Sprema se spektakl u Moskvi, gostovanje Srbije tema je ovih dana u fudbalskoj Rusiji.

Izvor: Danas, 19.Mar.2024, 09:58

Detaljnije >>

Izbori u Rusiji 2024: Putinov govor na desetogodišnjicu aneksije Krima

Pred hiljada okupljenih na Crvenom trgu u Moskvi, Putin podsetio na desetogodišnjicu aneksije Krima i najavio novu železničku liniju sa crnomorskim poluostrvom.

Izvor: Danas, 19.Mar.2024, 08:35

Detaljnije >>

Incident u ruskom rudniku, uvedeno vanredno stanje

MOSKVA - U Amurskoj oblasti, na ruskom Dalekom istoku, uvedeno je vanredno stanje zbog incidenta u rudniku zlata "Pionir", u...

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Mar.2024, 08:33

Detaljnije >>

Najava događaja za utorak 19. mart 2024. godine

Najava događaja za utorak 19. mart 2024. godine

FOTO: Capital MOSKVA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji predvodi parlamentarnu delegaciju u višednevnoj posjeti Ruskoj Federaciji: – U 11.00 časova sastaće se sa predsjednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, nakon čega će biti potpisan sporazuma o saradnji između Državne dume i Narodne skupštine Srpske; – u 12.00 časova obraćanje Stevandića pred deputatima Dume; – u 10.45 časova delegacija Narodne skupštine položiće vijence na grob...

Izvor: Capital.ba, 19.Mar.2024, 08:13

Detaljnije >>

UKRAJINSKA KRIZA: Moskva obeležila deceniju ujedinjenja Krima; ukrajinski piloti na obuci za F-16 u Rumuniji

Rat u Ukrajini – 755. dan. Na Crvenom trgu u Moskvi obeležena je decenija ujedinjena Krima s Rusijom. Putin poručuje da je Krim "nepotopivi nosač aviona koji se vratio u rodnu luku". Kijev ga...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2024, 07:34

Detaljnije >>

Orlovi odradili prvi trening pred prijateljski meč sa Rusijom /VIDEO/

Reprezentacija Srbije odradila je prvi trening pred odlazak (20. mart) u Moskvu, gde je dan kasnije očekuje prva od dve martovske provere.

Izvor: Sportal.rs, 19.Mar.2024, 00:53

Detaljnije >>

Ruski as je bio uporan i nije odustajao, a danas mu mnogi zavide

Ruski fudbaler Nail Umarov (23) je jedna od bitnijih karika u timu Spartaka iz Moskve.

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2024, 22:36

Detaljnije >>