Moskva
Moskva

Moskva je glavni grad Rusije sa najvećim brojem stanovnika. Središte je ekonomije, obrazovanja, kulture, Moskva je sedmi grad po broju stanovnika u celom svetu, a smatra se i Alfa globalnim gradom. Leži na reci Moskvi dugačkoj oko 500 km, po kojoj je i dobio ime i to u centralnom federalnom okrugu evropskog dela Rusije.

Grad u kome se nalazi moskovski Kremlj, drevna tvrđava koja je ujedno i rezidencija predsednika Rusije, kao i državna Duma i savet federacije. Poseduje nekoliko aerodroma, devet železničkih terminala i metro. Ovo je grad sa prelepom i bogatom arhitekturom poznatom u celom svetu. Najpoznatije građevine su crkva Vasilija Blaženog, sa svojim raznobojnim kupolama, katedrala Hrista Spasitelja, kao i niz nebodera poznatih kao Staljinovi neboderi, i Moskovski Kremlj.

Sedište Gasproma najveće ruske kompanije, je u Moskvi, i ovo je grad sa najvećim brojem milijardera na svetu. 1905. godine moskovski gradonačelnik postaje Aleksandar Adrijanov, a nakon ruske revolucije Moskva postaje glavni grad Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, a posle toga ubrzo i Sovjetskog saveza. 1941. godine šesnaest divizija narodnih dobrovoljaca i tridesetak bataljona bili su formirani i tada je nemačka vojska zaustavljena na ulasku u grad i odbijena u bitci za Moskvu. 1980. godine u Moskvi su se održale letnje olimpijske igre ali su ostale upamćene po tome što su ih zbog sovjetske invazije na Avganistan krajem 1979. godine, bojkotovala Amerika i još par zemalja.

1991. godine raspao se SSSR ali je ipak Moskva ostala glavni grad Rusije. S obzirom da je Moskva sedište Ruske pravoslavne crkve, a pravoslavlje je vodeća religija svako ko poseti Rusiju želi da obiđe katedralu Hrista Spasitelja, crkvu Vasilija Blaženog, sa svojim prelepim kupolama, Moskovski Kremlj, crveni trg, i još mnoga istorijska mesta.

Moskovski Kremlj je istorijsko utvrđeno središte Moskve, iznad reke Moskve u blizini Crvenog trga. Obuhvata nekoliko palata, kongresnu dvoranu, kule, četiri crkve, palate senata, službenu rezidenciju predsednika države. Tokom devet vekova izgled Kremlja se menjao.

Crkva Vasilija Blaženog nalazi se takođe na crvenom trgu. Izgradio je Ivan Grozni, i sastoji se od osam manjih crkava, oko jedne glavne, sa maštovitim šarenim kupolama sa vrhovima u obliku lukovice.

Katedrala Hrista Spasitelja je saborni hram Ruske pravoslavne crkve. Hram je obnavljan od 1990. do 2000 godine.

Boljšoj teatar jeste čuveno pozorište iz 1824. godine, i balet i opera su među najstarijim i najboljim na svetu.

Staljinovi neboderi jeste grupa od sedam nebodera izgrađenih između 1947. godine i 1953. godine u kombinaciji baroka i gotike sa tehnologijom izgradnje američkih nebodera i predstavljali su hotele, stambene zgrade, i univerzitet Lomonosov.

Crveni trg jeste najpoznatiji gradski trg i deli Kremlj od četvrti Kitaj gorod i predstavlja srce Rusije velike. Na Crvenom trgu se nalaze Kremlj, crkva Vasilija blaženog i Lenjinov mauzolej.

Novodevičanski manastir jeste jedan od najpoznatijih manastira, u celoj Rusiji, a od 2004. godine upisan je na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi.

Crkva Uzašašća u Kolomenskoju je izgrađena 1532. godine, i smatraju je kolevkom ruske divne arhitekture. Nalazi se nekoliko kilometara jugoistočno od centra Moskve.

Toranj Ostankino je radiotelevizijski toranj koji potiče iz 1966. godine, i visok je oko 550 metara. U vreme kada je izgrađen bio je najviša građevina na svetu.

Spomenik osvajačima svemira jeste deo memorijalnog muzeja kosmonautike, a izgrađen je 1964. godine u čast svemirskim istraživanjima.
Ko voli prirodu u Moskvi postoji stotinu parkova, dvadesetak vrtova, kao i četiri botaničke bašte. Takođe Moskva ima veliki zoološki vrt sa više od hiljadu vrsta životinja.

Tradicionalna ruska kuhinja obiluje ribom, raznim vrstama mesa, pihtijama, pečurkama, turšijom i neizbežnom poslasticom po kojoj je Moskva poznata sladoledom. Najpoznatije jelo je crvena supa puna mesa boršč, peljmeni su ukusno jelo napravljeno od testa koje je punjeno ribom ili meso uz koje se služi specijalni sos, sličan tatar sosu, blinčike palačinke se najčešće služe sa presnim tankim šnitama od lososa. Pre ručka ili večere se obavezno pije čaj, u koji se umesto šećera dodaje džem. Rusi neguju tradiciju, ispijanja votke, koja se obavezno pije na eks, a u ponudi su votke sa raznim ukusima od jagode do mente, njihovo pecivo je najbolje i najpoznatije na svetu, Moskva je sama po sebi predivna i posebna.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vostok.rs, 25.Jul.2017, 10:28

RT: SAD razmatraju slanje oružja Kijevu i ne smatraju potez „provokativnim“

RT: SAD razmatraju slanje oružja Kijevu i ne smatraju potez „provokativnim“

Izvor. Vostok,RT Vašington razmatra upućivanje "odbrambenog" oružja Ukrajini, saopštio je američki specijalni predstavnik Kurt Voker. On insistira na tome da ovaj dugo željeni potez za Kijev, ne bi bio "provokativan". Saopštenje dolazi nakon što je Moskva upozorila da se ne potpaljuje građanski...

Detaljnije >>


Izvor: N1 televizija, 24.Jul.2017, 23:52

"Teo je bio dobar sa trenerom, nije mnogo trenirao"

Teo je bio dobar sa trenerom, nije mnogo trenirao

Dosadašnji košarkaš moskovskog CSKA Aron Džekson, koji će karijeru nastaviti u Peking Daksima dao je veoma zanimljiv intervju za američke medije, u kojem je otkrio da smatra da je mnogo lakše igrati u NBA ligi, nego u Evropi.. Jedna od stvari za koju priznaje da ga je izluđivala poslednjih godina na ‚Starom kontinentu‘ bili su treninzi. Po mišljenju američkog košarkaša to je jedan od razloga za sve veći broj evropskih košarkaša koji karijeru nastavljaju u NBA ligi.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 24.Jul.2017

Lavrov: Rusija spremna da posreduje u katarskoj krizi

Lavrov: Rusija spremna da posreduje u katarskoj krizi

Moskva -- Rusija je spremna da pomogne u posredovanju u sporu između Katara i arapskih zemalja ukoliko se to od nje bude tražilo, kaže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. "Zainteresovani smo za okončanje ove krize, vodeći računa o zajedničkim brigama i tražeći rešenje koje će biti prihvatljivo za sve učesnike ovog...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2017

Lavrov: Rusija je spremna da posreduje u katarskoj krizi

MOSKVA - Rusija je spremna da pomogne u posredovanju u sporu između Katara i arapskih zemalja ukoliko se to od nje bude tražilo, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.. "Zainteresovani smo za okončanje ove krize, vodeći računa o zajedničkim brigama i tražeći rješenje koje će biti prihvatljivo za sve učesnike...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 24.Jul.2017

Vođe Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke razgovarali o Ukrajini

Vođe Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke razgovarali o Ukrajini

Vođe Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke razgovarali su danas telefonom o rešenju sukoba na istoku Ukrajine, dan posle optužbi koje je Moskvi uputio novi specijalni predstavnik SAD.. Vladimir Putin, Petro Porošenko, Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel prvo su salušali izveštaj predstavnika posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini, o poštovanju režima prekida vatre, navodi se u saopštenju Kremlja. "Vođe...

Detaljnije >>

Izvor: VOA, 24.Jul.2017

Trampov zet poriče dosluh sa Moskvom

Trampov zet poriče dosluh sa Moskvom

Džered Kušner, zet američkog predsednika Donalda Trampa i jedan od njegovih najbližih savetnika izjavio je da se sastao sa ruskim zvaničnicima četiri puta tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje i posle izbora ali da nije bio u dosluhu sa njima niti bilo kojom drugom stranom vladom. Kušner je u ponedeljak objavio saopštenje na 11 stranica uoči svog svedočenja iza zatvorenih vrata pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja i sutrašnjeg svedočenja pred istim odborom Predstavničkog...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2017

"Normandijska četvorka" razgovarala o rješenju sukoba u Ukrajini

MOSKVA - Vođe Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke razgovarali su telefonom o rješenju sukoba na istoku Ukrajine.. Oni su razgovarali dan poslije optužbi koje je Moskvi uputio novi specijalni predstavnik SAD. Vladimir Putin, Petro Porošenko, Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel prvo su saslušali izvještaj predstavnika posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini, o poštovanju režima prekida vatre, navodi...

Detaljnije >>