Najnovije vesti
Vesti Svet
Evo kako izgleda raskošno imanje uhapšenog Šojguovog zamenika

VELELEPNA VILA NA OBALI VOLGE, FONTANE I ČAJDŽINICA Ovako izgleda raskošno imanje uhapšenog Šojguovog zamenika (VIDEO)

Hapšenje Timura Ivanova, zamenika ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua zbog korupcije podiglo je prašinu u javnosti, a sada je objavljen snimak koji ide u prilog optužbama za koje ga tereti sud u Moskvi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Imanje Timura Ivanova u Tveru Foto: Anton Gerashchenko @Gerashchenko_en / Twitter
Imanje Timura Ivanova u Tveru

Timur Ivanov (48) koji je uhapšen zbog primanja mita važi za jednog od najbogatijih lidera u Kremlju. "Gardijan" piše da je Ivanov, kome je određen dvomesečni pritvor, bio i na crnoj listi SAD i Evropske unije, koji su mu uveli sankcije. Ukoliko bude proglašen krivim preti mu do 15 godina robije.

Blic preporučuje

Ruski mediji prenose da je Timur Ivanov najviši zvaničnik koji je uhapšen zbog mita od kada je Rusija pokrenula invaziju na susednu Ukrajinu u februaru 2022.

Timur Ivanov
Foto: Russian Defense Ministry Press Service / Tanjug/AP
Timur Ivanov

"Forbs" je ranije preneo da je Ivanov jedan od najbogatijih ljudi u bezbednosnom sistemu Rusije. Važi za specijalistu za kibernetiku i nuklearnu industriju.

Tim nedavno preminulog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog objavio je 2022. izveštaj o korupciji u kome se navodi da je Ivanov vlasnik velike nekretnine u predgrađu Moskve i da poseduje veliko imanje u Tverskoj oblasti. Znimljivo je da se Ivanov nakon što su mu uvedene sankcije SAD i EU razveo kako bi njegova supruga nastavila neometano da vodi biznis.

Luksuzne nekretnine Timura Ivanova

Izgradnju njegovih luksuznih nekretnina, navodi se, platilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, a snimak koji je na društvenim mrežama objavio savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko pokazuje kako one izgledaju.

- Ovako izgleda imanje uhapšenog Šojguovog zamenika Timura Ivanova u regionu Tvera - osam hektara na obalama Volge, ružičasta čajdžinica, soba za bilijar, fontane i sve ostalo. Moderna Rusija je i dalje isti carizam, plemići i kmetovi - naveo je Geraščenko na mreži “X” (Tviter).

Hapšenje Šojguovog zamenika izazvalo je potres u Kremlju. Neki analitičari spekulišu da je pritvaranje Timura Ivanova upozorenje njegovom šefu Šojguu.

- Ruski predsednik Vladimir Putin ne stavlja potpis na to (hapšenje) sem ako ne šalje poruku Šojguu, onu koja se između linija čita kao “to si mogao da budeš ti” - rekao je “Njuzviku” Dejvid Silbi, profesor istorije na Kornelu.