Roza Mota promoter Beogradskog maratona

Izvor: Politika, 04.Apr.2011, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roza Mota promoter Beogradskog maratona

Promoter ovogodišnjeg 24. Beogradskog maratona koji će biti održan 17. aprila, biće jedna od najuspešnijih maratonki sveta svih vremena Portugalka Roza Mota.

Iako Mota nikada nije bila „vlasnica” najboljeg svetskog rezultata, ona je i dalje najtrofejnija atletičarka na stazi dugoj 42,1 kilometara.

Mota je u periodu od 1982. do 1992. godine učestvovala na 21 maratonu i zabeležila 14 pobeda.

Portugalska atletska zvezda debitovala je 1982. godine pobedom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na prvenstvu Evrope u Atini, što je bio njen prvi od tri uzastopna trijumfa na šampionatima Evrope.

Mota je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, a pre toga je na Igrama u Los Anđelesu 1984.- godine bila bronzana.

Portugalska šampionka i svetska prvakinja iz Rima 1987, koja je pobeđivala na maratonima u Bostonu (tri puta), Čikagu (dva puta), Londonu, Roterdamu, Tokiju i Lisabonu, važi za jednu od najsupešnijih sportskih ličnosti Portugalije svih vremena.

Tanjug

objavljeno: 04.04.2011
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.