Разлози због којих треба да једете рибизле

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Maj.2024, 15:15

Разлози због којих треба да једете рибизле

Црвена рибизла је прави извор здрвља. Иако су је некада користили искључиво као драгоцени украс, данас је позната по својим моћним својствима. Фото: Pixabay/ulleo Ово су разлози због којих треба да једете рибизле.
Рибизла има нижи гликемијски индекс од многих намирница Гликемијски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << индекс рангира храну и пиће на основу њиховог потенцијала за повећање шећера у крви. Храна са високим гликемијским индексом, попут белог пиринча и белог хлеба, лако ће се разградити у организму и изазвати скокове нивоа шећера и инсулина у крви након оброка, што је праћено брзим опадањем нивоа шећера у крви. Шећер из црвене рибизле се полако апсорбује у крвоток, што спречава падове шећера, жудњу за шећером и промене расположења.
Рибизла је борац против инфекција Једна шоља црвене рибизле садржи 77 одсто дневних потреба за витамином Ц. Витамин Ц је моћан природни антиоксиданс растворљив у води који помаже телу да развије отпорност на инфективне агенсе и елиминише слободне радикале у телу који изазивају рак.
Одлична је за косу и кожу Адекватан унос витамина Ц не само да побољшава имуни систем, већ може створити и одржавати колаген, есенцијални протеин који се налази у коси и кожи.
Помаже у формирању црвених крвних зрнаца Бакар и гвожђе су неопходни за стварање нових крвних зрнаца, а они се налазе у рибизлама. Недостатак гвожђа може довести до анемије, умора и мишићне слабости.
Ојачава кости Црвена рибизла је добар извор витамина К, који утиче да се калцијум таложи у костима. Једна шоља црвене рибизле садржи 15 одсто дневне препоручене вредности витамина К.
Регулише пробаву Препоручени дневни унос дијеталних влакана за мушкарце и жене је 38 грама, односно 25 грама, а плод рибизле је богат влакнима.С обзиром на садржај влакана, редовна конзумација подстиче рад црева и желуца и на природан начин убрзава пробаву. Благо деловање чини рибизле погодним и за особе које болују од синдрома иритабилног црева. Користи се као тоник за апетит и ако се поједе пре оброка, помаже бољој пробави.
Nije samo pržena i masna hrana: Namirnice koje podižu krvni pritisak

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Разлози због којих треба да једете рибизле се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.