Problem i sa vranjskim tablicama

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problem i sa vranjskim tablicama

Novinar Živojin Rakočević kaže da su ga Pripadnici KPS-a na administrativnom prelazu Končulj maltretirali jer je imao nove srpske tablice sa oznakom Vranja. Incident se istražuje, kaže kosovski ministar unutrašnjih polova Bajram Redžepi.

Pripadnici Kosovske policijske službe pola sata su maltretirali novinara i člana Republičke radiodifuzne agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (RRA) Živojina Rakočevića zbog novih tablica MUP-a Srbije sa oznakom Vranja na administrativnom prelazu Končulj kod Bujanovca, kaže Rakočević.

Ministar unutrašnjih polova Kosova Bajram Redžepi izjavio je KiM radiju da istražuje današnji incident na adminitrativnom prelazu Končulj, kada je kosovski policajac oduzeo a potom vratio nove tablice MUP-a Srbije sa oznakom Vranja novinaru Živojinu Rakočeviću.

Redžepi je ponovio da se uredba MUP-a Kosova odnosi samo na nove tablice MUP Srbije sa oznakama gradova na Kosovu.

"Ja sam odmah kontaktirao svog glavnog savetnika, rekao sam za slučaj na Končulju i on će saznati ko je bio u patroli i šta se dogodilo. Ukoliko su policajci prekršili ovlaščenja verovatno će se utvrditi u inspektoratu", rekao je Redžepi.

On navodi da je sa porodicom bio izložen poniženjima i vređanjima zbog novih tablica MUP-a Srbije sa oznakom Vranja, koje su mu oduzete, a potom vraćene.

On je rekao KiM radiju da postoje etnički policajci, Albanci, koji jedva čekaju bilo kakvu uredbu da bi mogli da diskriminišu sve one koji ne pripadaju njihovoj etničkoj grupi ili izmišljenom sistemu.

Rakočević je tom radiju ispričao da je sa novim registarskim oznakama Vranja regularno ušao na Kosovo i Metohiju 4. januara, a da se danas sa porodicom kretao put Srbije kada su ga na prelazu Končulj tokom redovne kontrole zaustavili pripadnici KPS-a.

"Policajac je izašao iz kućice i bez upozorenja počeo da skida tablice. Bacio ih je u prostoriju iz koje je izašao i kratko mi rekao da se sa takvim tablicama ne može voziti. Bilo je jasno da njega te tablice iritiraju i policajac koji se preziva Hoti deset puta mi je u razgovoru rekao da 'u državi Kosovo takve tablice neće moći da se voze' i da sa ovim tablicama vozim u 'svojoj državi'", rekao je Rakočević.

Rakočević, koji kaže da je sa suprugom i dvoje dece bio izložen polučasovnom maltretiranju na Končulju, upozorio je kosovskog policajca da, čak i ako on postupa po uredbi MUP-a Kosova, krši svoja ovlašćenja jer se uredbom nalaže oduzimanje tablica samo sa oznakama gradova Kosova.

Prema njegovim rečima, cilj je iživljavanje, cilj je da policajac na prelazu Končulj može da radi šta hoće i da ponižava druge ljude određujući njihov identitet.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.