Nove tablice
Nove tablice

Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila nalaže da vlasnik vozila ili teškog četvorocikla može po izboru odabrati najmanje tri, a najviše pet slovnih oznaka ili kombinaciju znakova.
Izabrani znakovi čine deo registarske tablice iza oznake registarskog područja i crvenog štita.
Ako se bira kombinacija brojčanih i slovnih oznaka u njoj se moraju nalaziti najmanje dva slovna znaka, nove tablice podsećaju na stare ali je dimenzija drugačija kao kod onih koje se koriste u zemljama Evropske unije.

Font slova i brojeva je dizajniran da bude vidljiv i kamerama, koje se na ulicama koriste za automatsko registrovanje prekršaja i prosleđivanja kazne na kućnu adresu vlasnika vozila. Na levoj strani tablice se nalazi plavo polje u kome je smeštena oznaka Srbije SRB, a iznad je ostavljen prostor za oznaku EU kada naša zemlja postane članica Evropske unije. Pored je postavljena oznaka grada i mali grb Srbije, ispod kojeg je oznaka gradskog područja na ćirilici. Prvi put je predviđeno izdavanje četvrtastih tablica za motore i automobile.

Kao novina se izdvojio serijski broj, koji je utisnut na donjem desnom uglu svake tablice. On je potpuno različit od brojeva na samoj oznaci, pa se tako radnik koji je proizveo tablicu zna ko je i u kojoj smeni je proizveo tablicu. Svako produžavanje važnosti tablice biće obeleženo nalepnicom na šoferšajbni vozila. Tablice žute boje sa oznakama E i P kao do sada, predviđena su za predstavništva stranih kompanija i novinskih kuća. Crne tablice su rezervisane za diplomatska predstavništva i strane misije, a ostale su i privremene registarske oznake, standardne bele boje.

Vozila nestandardnih dimenzija i masa nosiće tablice crvene boje. Mogućnost da vozači ubuduće sami biraju šta će pisati na tablicama nije predviđeno u pravilniku. To govori da niko ne može da dobije registraciju sa nečijim imenom. Po svemu sudeći mnogi su razočarani jer su debelom svotom novca planirali da specifična imena i kombinacijom brojeva ukrase svoje luksuzne automobile. Registarska tablica za motorno vozilo je bele boje oivičena crnom linijom i na njoj je sa leve strane na plavoj podlozi belim slovima ispisana međunarodna oznaka Srbije, između svih oznaka registarskog područja i registarskog broja vozila utisnut je crveni štit na kome se nalazi beli krst između četiri ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta.

Registarske tablice za motorna i priključna vozila koja ne ispunjavaju pravila i uslove u pogledu dimenzija i čija je sopstvena masa veća od dozvoljenih osovinskih opterećenja, crveno jarke su boje i na njima je belim slovima ispisana oznaka registarskog područja, a belim brojevima registarski broj vozila. Oblik i dimenzije, registarskih tablica za motorno vozilo i laku prikolicu, osim za motocikle utvrđeni su na crtežu gore. Ako registarska tablica treba da sadrži cifre na četiri pozicije, iste je dužine i širine kao na crtežu a simboli su simetrično raspoređeni. Registarski broj vozila se sastoji od cifara od nula do devet, i kombinacije slova.
Oznaka registarskog područja na registarskoj tablici ispisuje se i na ćiriličnom pismu ispod utisnutog crvenog štita. Registarska tablica za priključno vozilo u pogledu oblika, boje, dimenzije, i oznaka je istovetna sa registarskom tablicom za motorno vozilo, s tim što se oznaka registarskog područja na njoj nalazi posle registarskog broja vozila.

Ako je na motornom vozilu, osim na motociklu izrađena površina na zadnjem delu vozila, na koju se ne može postaviti pod normalnim uslovima registarska tablica predviđena ovim pravilima, na zahtev vlasnika može se izraditi posebna zadnja registarska tablica.
Registarska tablica za priključno vozilo u pogledu oznake i boje je istovetna sa registarskom tablicom za motorna vozila.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Trajković pozvala studente sa Kosova na protest u BG - sada mogu doći i sa novim tablicama

Savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak Rada Trajković pozvala je studente i profesore sa Kosova da se pridruže protestu.

Izvor: Radio 021, 26.Dec.2023, 16:17

Detaljnije >>

Tesla tužio Švedsku zbog zastoja u isporuci novih vozila

Tesla tužio Švedsku zbog zastoja u isporuci novih vozila

Američki proizvođač električnih automobila Tesla podneo je tužbu protiv švedske državne agencije za saobraćaj zbog zastoja u registraciji novih vozila u vreme štrajka, navodi poslovni dnevnik Dagens Industri (DI). Najveći švedski industrijski sindikat IF Metall se sukobio s Teslom oko kolektivnog ugovora za mehaničare koji su 27. oktobra stupili u štrajk, i više ne servisiraju Tesline automobile. S njima su se solidarisali i članovi drugih sindikata, uključujući poštanske i lučke...

Izvor: AutoBlog, 28.Nov.2023, 01:11

Detaljnije >>

ŽELITE PERSONALIZOVANE TABLICE? Može, ali za to ZADOVOLJSTVO moraćete da izdvojite POPRILIČNU SUMU NOVCA, a evo i koliku (VIDEO)

ŽELITE PERSONALIZOVANE TABLICE? Može, ali za to ZADOVOLJSTVO moraćete da izdvojite POPRILIČNU SUMU NOVCA, a evo i koliku (VIDEO)

Na tablicama po želji, odnosno po izboru, mogu se naći slova ili kombinacija brojeva i slova.. Sigurno ste nekad videli tablice na kolima sa nečijim imenom, pa ste se zapitali koliko kosta tablica sa imenom? Od uvođenja novih tablica vozačima u Srbiji je omogućeno da na svom vozilu istaknu natpis koji žele. Mnogi kucaju svoje ime, nadimak, omiljeni broj i slično. S obzirom na to da su cene goriva već odavno skuplje, tu je i nedavno podizanje cena osiguravajućih kuća.

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2023, 16:52

Detaljnije >>

Petković: Zaplena KM tablica početak nove faze Kurtijeve protivpravne odluke

"Te tablice su legitimne i legalne tablice koje izdaju organi republike Srbije"

Izvor: 24sedam.rs, 19.Maj.2023, 14:50

Detaljnije >>

EU: Beograd nije prekršio dogovor sa Prištinom o registarskim tablicama

EU: Beograd nije prekršio dogovor sa Prištinom o registarskim tablicama

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas u Briselu da Beograd nije prekršio dogovor sa Prištinom o registarskim oznakama, jer se obnova osiguranja i tehnički pregled vozila sa KM tablicama ne smatraju izdavanjem novih tablica."Upoznati smo sa odlukom Srbije od 6. decembra da registarske oznake KM neće biti obnavljane, već jedino osiguranje, uz tehnički pregled. Zato se to ne može smatrati izdavanjem novih registarskih tablica", rekao je Stano, upitan o optužbama Prištine da...

Izvor: Beta, 19.Jan.2023, 17:47

Detaljnije >>

"BEOGRAD NIJE PREKRŠIO DOGOVOR O TABLICAMA" Portparol EU: Tražimo od svih da bezuslovno poštuju sporazum i usredsrede se na normalizaciju (VIDEO)

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da Beograd nije prekršio dogovor sa Prištinom o registarskim tablicama, jer...

Izvor: Blic, 19.Jan.2023

Detaljnije >>

Stano: Beograd nije prekršio dogovor o registarskim tablicama

Beograd nije prekršio dogovor sa Prištinom o registarskim tablicama, jer se obnavljanje osiguranja i tehničkih pregleda...

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2023

Detaljnije >>