Novi cenovni šok za vlasnike kola

Izvor: B92, 26.Dec.2011, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi cenovni šok za vlasnike kola

Beograd -- Koji sve izdaci čekaju vlasnike automobila u Srbiji u 2012? Na vidiku poskupljenje goriva, polise obaveznog auto-osiguranja, naplata putarina, parkiranja...

Oko dva miliona vozača automobila, kombi vozila, kamiona i autobusa, a sve prema nacrtu budžeta Srbije za 2012. godinu, u državnu kasu, samo na osnovu akciza na naftne derivate "uliće" vrtoglavu sumu od 93 milijarde i 100 miliona dinara.

Vlasnici vozila su i u ovoj godini duboko zavlačili ruku u džep, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne samo plaćajući jedno od najskupljih goriva u regionu već su se „isprsili" i za nove tablice, saobraćajne i vozačke dozvole, plus nalepnice.

IMA NEŠTO I JEFTINIJE

Kupci novih automobila, od Nove godine, biće obradovani smanjenjem carinske stope na 2,5 odsto, ali samo na vozila proizvedena u EU. Doduše, smanjenje carine neće se osetiti u novčaniku, jer se država dosetila da uvede eko-taksu od 12.000 dinara po toni. Kupci hibridnih i električnih vozila i onih koja emituju manje od 100 grama CO2 po pređenom kilometru dobijaju od države subvenciju od 100.000 dinara („fijat 500" sa „tvin-er" motorom, „mini D", „smart mhd" „smart CDI", „opel korsa 1,3 CDTI", „opel astra 1,7 CDTI", „tojota prijus" i „tojote IQ"). Pri tome, kupci ovih vozila u Novom Sadu i brojnim gradovima Vojvodine ne plaćaju parking.

Samo kupovina novih kompleta za prvu pomoć vozače Srbije je koštala više od 40 miliona evra.

Na sreću, kompleti prve pomoći imaju rok trajanja od pet godina pa će vozači biti mirni u tom periodu. Višegodišnji rok trajanja imaju i tablice, vozačke i saobraćajne dozvole, pa za 2012. neće biti dodatnih izdataka ni u ovoj oblasti.

Ali, po onoj narodnoj mudrosti ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji, vozači će dodatno prazniti novčanike za: skuplje gorivo (sledi usklađivanje visine akciza sa stopom inflacije prvih dana sledeće godine), skuplju polisu obaveznog auto-osiguranja (ko je imao makar i malo „čukanje" plaćaće 50 odsto više), a traže se i više cene putarina, parkiranja...

Početkom nove godine stiže i novi sistem tehničkih pregleda sa višim cenama. Zahtev Udruženja tehničkih pregleda Srbije je da minimalna cena, za putnički automobil u rangu „punta" bude oko 4.000 dinara, ali to nije sve jer „preti" mogućnost uvođenja obaveze od dva godišnja tehnička pregleda za starija vozila.

Kolika će biti cena obuke za vozače, niko u ovom trenutku ne može da kaže, ali ako se zna da će „ponavljači" za ponovno dobijanje dragocenog dokumenta izdvajati oko 400 evra, jasno je i da će „polaganje" biti višestruko skuplje!

U 2012. godini nadležni tvrde da će od 1. novembra biti obavezna sva četiri zimska pneumatika, a najeftiniji, od „13 cola", sa montažom koštaju oko 200 evra!

Ako se ovome doda redovni servis, koji nije jeftiniji od 4.000-5.000 dinara, dobija se „teška ekonomska situacija" kada je u pitanju auto u kućnom budžetu.

Sa prosečnom platom ispod 400 evra, srpski vozač je spreman da uđe u Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji „ceđenje suve drenovine", u kojoj je doskoro suvereno vladao Kraljević Marko.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Automobili postaju ozbiljan trošak

Izvor: Capital.ba, 26.Dec.2011

BEOGRAD, Oko dva miliona vozača automobila, kombi vozila, kamiona i autobusa, a prema nacrtu budžeta Srbije za 2012. godinu, u državnu kasu, samo na osnovu akciza na naftne derivate „uliće“ ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.