Kako teče izdavanje novih isprava

Izvor: B92, 05.Jan.2011, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako teče izdavanje novih isprava

Beograd -- Počelo izdavanje novih tablica i dozvola. Negde gužve i problemi, a negde ceo posao završite za samo nekoliko minuta.

Prvi automobili u Srbiji od juče imaju nove registarske tablice, a vozači su počeli da podnose zahteve za nove saobraćajne i vozačke dozvole.

Za mnoge je to značilo povratak u redove, obilazak policijskih stanica i tehničkih pregleda, dok se ponegde cela procedura završava za nekoliko minuta. Najteže je bilo u Gornjem Milanovcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde registracija nije ni počela, pa je ugrožen i autobuski prevoz.

Vađenje novih tablica neke je podsetilo na muke pri dobijanju biometrijskih pasoša i ličnih karata - dugi redovi i čekanja, pad sistema i problemi sa kompjuterima.

Drugi su, pak, imali više sreće, pa cela procedura ide brzo i traje svega 5-6 minuta.

Gorica Prvanović je tek posle 30 sati uspela da registruje svog četvorotočkaša - iako je početak registracije bio najavljen još za juče.

"Na vratima je čovek koji daje informacije rekao da se sistemi spremaju, da se učitavaju, da još ne rade. Na pitanje da li će sutra raditi, rekao mi je da nisu sigurni, ali - najverovatnije. Ja sam pitala - ja danas ako vozim auto šta da radim, ja danas nisam kriva ako vozim neregistrovan auto, a on kaže – 'ja vam to ne bih preporučio’”, ispričala je ona.

Troškovi za nova dokumenta ukupno iznose 4 400 dinara, dve hiljade za tablice, 800 za saobraćajnu dozvolu i 400 za nalepnicu uz još 1200 ako menjate i isteklu vozačku dozvolu.

Pre dolaska u policijsku stanicu, neophodno je prvi deo posla obaviti na tehničkom pregledu.

"Tamo dobije registracioni list, izvrši se tehnički preled, dobiju se uplatnice i dolazi u policijsku stanicu. Pre toga, skida tablice, pošto ćemo ih zameniti za nove”, kaže šefica odseka za upravne poslove policijske stanice Novi Beograd Ljudmila Ostojić.

"Po predaji zahteva, svaka stranka dobije potvrdu koja zamenjuje saobraćajnu, nove tablice i nalepnicu za unutrašnju upotrebu”, objasnila je ona.

Upravo privremena potvrda o registraciji može biti veliki problem onima koji nameravaju kolima u inostranstvo, jer se sa njom ne može preko granice.

Kako B92 saznaje, čim se uhoda sistem izrade saobraćajnih dozvola, biće moguće dozvolu dobiti po ubrzanom postupku ako je to opravdano, slično kao sa novim pasošima i ličnim kartama.

Osim na probleme u policijskim stanicama, građani se žale na probleme i na tehničkim pregledima.

U dve asocijacije tehničkih pregleda koje je B92 pozvao nisu bili spremni da daju zvanična saopštenja, ali su nam nezvanično rekli da problema ima - i to mnogo, zato što nadležne državne institucije nisu unele podatke o svim motornim vozilima u Srbiji u za to predviđene baze.

"Ja sam danas čuo takođe za taj problem vezan za unos podataka kod putničkih automobila. Mi smo spremni da taj problem prevaziđemo, pogotovo što imamo i pripremljene određene baze kojih je bilo i u MUP-u i u AMS-u”, rekao je Stojadin Jovanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Normalizaciju i ubrzavanje izdavanja dokumenata na svim mestima nadležni očekuju najdalje za 10 do 15 dana i savetuju da ne žure oni kojima registracija ne ističe uskoro.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.