Đoković suvereno i do trofeja u Šangaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković suvereno i do trofeja u Šangaju

Najbolji teniser sveta Novak Đoković trijumfovao je na turniru masters serije u Šangaju, pošto je danas u finalu savladao Francuza Žoa Vilfreda Congu u dva seta, sa 6:2, 6:4.

Đokoviću je to deveta titula u sezoni, 57. u karijeri, a 25. na mastersima. U Šangaju je treći put podigao pobednički pehar i tako je nastavio sa neverovatnom serijom na turnirima u Kini, gde je ukupno dobio 38, a izgubio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo jedan meč.

Srpski teniser je i na ovom turniru potvrdio da je u ovom trenutku neprikosnoveni vladar svetskog tenisa. Prošle sedmice je u Pekingu u pet mečeva izgubio samo 18 gemova, a slično je ponovio i u Šangaju, gde su samo Bernard Tomić i danas Conga uspeli da osvoje više od tri gema u setu.

Impresivan je način na koji Đoković sa do sada neviđenom lakoćom lomi svoje protivnike. Gotovo do savršenstva je doveo sve elemente igre, a najjače oružje mu je ritern, koji je sada, prema opštoj oceni stručnjaka, najbolji u istoriji tenisa. Njegovi protivnici, ko god da je preko puta mreže, kod drugog servisa praktično gube prednost početnog udarca, jer Novak odmah preuzima inicijativu i kontrolu nad poenom.

Tako je drugi teniser sveta Endi Marej u polufinalu osvojio tek svaki četvrti poen na svoj drugi servis, što još i doba učinak ako se uporedi sa onim što danas ostvario Conga, kome je realizacija drugog servisa bila svega 16 odsto.

U današnjem finalu najbolje se videlo šta Đokovićevi protivnici moraju da rade da bi koliko-toliko održavali rezultatsku ravnotežu. Conga je u drugom setu stigao do 4:4 zahvaljujući tome što je ubacio 80 odsto prvih servisa, koji su mu omogućili da u tom delu igre spasi tri brejk lopte, ali nijedan igrač ne može u tom ritmu da servira sve vreme, a kada stane prvi servis, spasa praktično nema.

Na početku meča Đoković je napravio dva brejka i poveo sa 3:0, a onda je malo usporio i dozvolio Congi da stigne do jedine brejk šanse u meču, koju je Francuz iskoristio i smanjio na 3:1. Time je samo primorao Novaka da ponovo podigne nivo igre i da novom serijom od 3:1 lako završi prvi set.

U drugom setu je Conga držao rezultatski priključak spasavajući brejk lopte dobrim servisima, ali u devetom gemu više nije mogao da izdrži pritisak. Uspeo je da spasi još dve brejk šanse, da bi kod treće napravio dvostruku servis grešku, i to je bio kraj, pošto je Novak naredni gem dobio bez izgubljenog poena.

Trijumfom u Šagaju, Đoković je osvojio 640 poena, jer je prošle godine izgubio u polufinalu, i nastavio je da ruši rekorde, jer će u ponedeljak imati više od 16.500 poena, a drugoplasirani Marej će zaostajati skoro 8.000 poena.

Đoković: Našao sam pravu formulu za uspeh

Srpski teniser Novak Đoković rekao je danas da je zadovoljan zbog pobede nad Žoom Vilfredom Congom i titulom u Šangaju.

"Čestitao bih Congi na meču i odličnim igrama u Šangaju. Bilo je zadovoljstvo igrati u Šangaju, koji je najbolji turnir na svetu u ovoj kategoriji. Svake godine raste broj gledalaca i ovde je tenis sve popularniji", rekao je Đoković posle meča.

Đoković je dodao da je posebno zadovoljan igrama prilikom njegovog servisa.

"Nisam dozvolio Congi da ima mnogo brejk lopti. Osim brejka u prvom setu, nije imao brejk šansi jer sam servirao veoma dobro. Conga je pokazao da je jedan od najboljih servera u tenisu, teško je bilo napraviti brejk, ali je ključan trenutak bio u devetom gemu drugog seta".

Novak je naveo da je strast i povećenost obavezama razlog njegovih vrhunskih partija.

"Tokom karijere imao sam uspone i padove i pokušao sam da shvatim šta je potrebno da igram na vrhuncu. Drago mi je što sam uspeo da nađem ravnotežu i pravu formulu", zaključio je Đoković.

Zanimljiva scena dogodila se na ceremoniji dodele pehara, kada su organizatori na srpskom jeziku pitali Đokovića "Kako si", na šta im je odgovorio na kineskom, uz smeh prisustnih na tribinama.

Đoković je veoma popularan u Kini, gde je osvojio čak 10 titula tokom karijere.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.