Novak Đoković
Novak Đoković

Novak Đoković je najbolji srpski teniser svih vremena i jedan od najboljih tenisera sveta svih vremena. Rođen je 22. maja 1987. godine u Beogradu, njegovi nadimci su Nole i Džoker. U srećnom je braku sa dugogodišnjom devojkom Jelenom devojački Ristić sa kojom ima sina Stefana. Imaju i dva kućna ljubimca braon pudlicu i i belog maltezera Pjera.

Novak je sa četiri godine prvi put uzeo reket u ruke u teniskom kampu na Kopaoniku gde je provodio svoje raspuste jer su njegovi roditelji tamo imali piceriju. Trener mu je bila Jelena Genčić koja je prepoznala njegov talenat. Uzor mu je bio teniser Pit Sampras zahvaljujući kome je u sedmoj godini života odlučio čime želi da se bavi. Kada ga je video sa Vimbldonskim peharom u rukama, znao je da će uraditi sve da postane teniski broj jedan.

Sa dvanaest godina je pohađao u Minhenu tenisku akademiju koju je držao jugoslovenski reprezentativac Nikola Pilić. 2001. godine Novak je bio prvak Evrope kao pojedinac u paru i u ekipi. Sa reprezentacijom je došao do finala Dejvis kupa za juniore, ali je izgubio svoj meč. Naredne godine se našao na 40. mestu najboljih juniora sveta. U junu 2003. godine se izborio za svoj prvi ATP poen tako što je osvojio fjučers turnir na na terenu TK Crvena zvezda kao član TK Partizan. 2004. godine je osvojio tri fjučers turnira. 2005. godine je počeo da igra na ATP turnirima.

Prva ATP titula koju je osvojio je Otvoreno prvenstvo Holandije a druga je u Mecu. Nakon toga je na listi ATP bio dvadeseti na svetu. Iako je učestvovao na brojnim turnirima najveći uspeh je bilo četvrtfinale u Madridu u kom ga je pobedio Fernando Gonzales. Ove godine je počeo da se takmiči sa Rodžerom Federerom, Rafaelom Nadalom, i Endijem Marijem koji će postati njegov ljuti rival ali i veliki prijatelj. Na kraju ove godine bio je na 16. na mestu ATP liste. 2007. godine je osvojio turnire u Adelajdu i Majamiju, bio je finalista u Indijan Velsu i stigao je do osmine finala na Australija Openu. Zahvaljujući ovim rezultatima našao se među deset najboljih tenisera na svetu. Na mastersima u Rimu i Hamburgu je došao do četvrtfinala, a osvojio je otvoreno prvenstvo Eštorila. 2007. godine je osnovao Fondaciju Novak Đoković koja prikuplja humanitarna sredstva za decu iz socijalno ugroženih sredina i kategorija.

Direktor je Novakova supruga Jelena Đoković. 2008. godine Novak osvaja prvi Grend Slem u karijeri Australijan Open pobedivši Žoa Vilfrida Congu u finalu. Posle tog velikog uspeha usledila je još veća radost, osvojio je tri velika trofeja, na Masters turnirima u Indijan Velsu i na Masters kupu u Šangaju, Novak osvaja i bronzanu medalju za svoju zemlju na Olimpijskim igrama u Pekingu. 2009. godina je godina velikih uspeha sa deset odigranih finala i pet titula: Dubai, Peking, Bazel, Pariz. Međutim Novaku je najdraža titula bila u svom rodnom gradu Beogradu u kojem je održan prvi svetski ATP turnir. Ovi turniri su značajno doprineli da Novak sezonu završi kao treći teniser na svetskoj rang listi i bude za korak bliži poziciji broj dva, koja je most do ostvarenja sna. 2010. godine se popeo na drugo mesto ATP liste, odbranio je titulu u Dubaiju, plasirao se u polufinale Vimbldona, i finale US opena. Godinu je obeležio Dejvis kup i osvajanje salatare po prvi put u istoriji Srbije. 2011. godine Novak Đoković je vezao 43 pobede. Takav niz nema ni jedan aktivni teniser. U punoj formi stigao je i u London na Vimbldon. I u samo nekoliko dana ostvario je svoje snove, podigao je vimbldonski pehar i istovremeno došao na prvo mesto ATP liste. Posle Londona Novak osvaja Montreal a onda i US open i svoj četvrti Grend Slem trofej.

2015. godine Novak je nadmoć i snagu pokazao na završnom turniru gde je osvojio četiri uzastopne titule. Savladao je Nadala pa je ukupno u 46 susreta zabeležio 23 pobede. Ova sezona je bila najuspešnija u Novakovoj karijeri. Osvojio je 11 titula, stigao je do finala sva četiri Grend Slem turnira, od 15 finala koje je igrao izgubio je samo 4. Celu godinu je proveo na prvom mestu i osvojio je 16.785 ATP poena. Takođe je ostvario najveću zaradu od turnira koja iznosi 21,6 miliona. 2016. godine uspeo je da osvoji do tada jedini trofej koji mu je falio, Roland Garos gde je u finalu savladao Endi Mareja.

Postao je počasni član i građanin Banja Luke i Nikšića, pomogao je manastir Gračanicu sa 100.000 dolara, deci na Kosmetu je donirao pomoć, njegova fondacija obnavlja škole i vrtiće u Srbiji, postao je UNICEFOV ambasador dobre volje, i najbolji sportista Evrope i Balkana po izboru svih novinskih agencija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
ŽREB ZA MASTERS U MAJAMIJU: Srbi na Alkarazovom putu (FOTO)

ŽREB ZA MASTERS U MAJAMIJU: Srbi na Alkarazovom putu (FOTO)

Novak Đoković neće igrati na Floridi.. Posle Mastersa u u Indijan Veslu, najbolji teniseri sveta se sa zapadne, sele na istočnu obalu. U centru pažnje naredne dve nedelje biće Majami. Na Floridi na žalost neće igrati Novak Đoković koji je odlučio da preskoči Masters u Majamiju. U odstustvu najboljeg igrača sveta, uloga prvog nosioca pripala je šampionu Indijan Velsa Karlosu Alkarazukoji je posle žreba saznao rivale. Španac je...

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Žreb za masters u Majamiju (bez Đokovića): Izazov za Lajovića – Monfis, Ćorić, Alkaraz

Žreb za masters u Majamiju (bez Đokovića): Izazov za Lajovića – Monfis, Ćorić, Alkaraz

Najbolji teniser na svetu Novak Đoković je odustao od turnira iz masters serije u Majamiju, drugog od...

Izvor: Danas, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

ŽREB ZA MASTERS U MAJAMIJU: Alkaraz bi u 3. kolu mogao na Srbina, evo šta očekuje srpske tenisere! (FOTO)

Od srpskih teniser u muškoj konkurenciji tu su Lajović i Kecmanović U ponedeljak je održan žreb za nadolazeći Masters u Majamiju, na kojem, kao što je već poznato, neće učestvovati Novak Đoković. Kao posledica toga, Karlos Alkaraz je očekivano postavljen kao prvi...

Izvor: HotSport.rs, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

ALKARAZ NA VRHU: Bolji od Samprasa, Lejvera i Đokovića

ALKARAZ NA VRHU: Bolji od Samprasa, Lejvera i Đokovića

Španac još nije napunio 21 godinu.. Karlos Alkraz odbranio je u nedelju titulu na Mastersu u Indijan Velsu pošto je savladao Danila Medvedeva, a to je bila njegova 13. titula u 17 odigranih finala čime Španac drži rekord po procentu uspešnosti u mečevima za trofej. Alkaraz ima 76,47 odsto uspešnosti u finalima na ATP turu i nalazi se ispred Pita Samprasa i Roda Lejvera koji imaju procenat usoešnosti od 72,72 odsto, kao i ispred Novaka Đokovića koji je trenutno...

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

The trojka: Novak Đoković se u Stejpls centru dokazao kralju Lebronu Džejmsu (VIDEO)

The trojka: Novak Đoković se u Stejpls centru dokazao kralju Lebronu Džejmsu (VIDEO)

I pre i posle turnira iz masters serije u Indijan Velsu u Kaliforniji, na koji se vratio posle pet godina, ali je neslavno poklekao već pred drugom preprekom,...

Izvor: Danas, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Španski mediji najavljuju napad Alkarasa na vrh: Evo do kada je Đoković siguran na prvom mestu ATP liste

Novak Đoković provodi 417. sedmicu na prvom mestu ATP liste. I tu će sigurno ostati do kraja mastersa u Monte Karlu - ali mu posle toga ozbiljno prete Karlos Alkaras i Janik Siner.

Izvor: Sportal.rs, 18.Mar.2024

Detaljnije >>