Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2024, 14:06

Jordan zahteva međunarodnu istragu o mogućim ratnim zločinima u Gazi

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi saopštio je danas da njegova zemlja zahteva međunarodnu istragu o navodnim brojnim ratnim zločinima koji su počinjeni tokom rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Safadi, koji se danas sastao sa generalnim komesarom Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) Filipom Lazarinijem u Amanu, rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije da bi odgovorni za dokumentovane zločine trebalo da budu izvedeni pred lice pravde, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prošlog meseca, Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojio je rezoluciju kojom se Izrael poziva na odgovornost za moguće ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze.

Za rezoluciju je glasalo 28 zemalja, 13 je bilo uzdržano, a šest je glasalo protiv rezolucije, uključujuci SAD i Nemačku.

U rezoluciji je naglašena "potreba da se osigura odgovornost za sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava za zaštitu ljudskih prava kako bi se okončala nekažnjivost".

Izražena je i "velika zabrinutost zbog izveštaja o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, uključujući moguće ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na okupiranoj palestinskoj teritoriji".

Izrael negira da je počinio ratne zločine tokom sukoba u Gazi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

BLISKOISTOČNI SUKOB: Međunarodni sud pravde zatražio hapšenje Netanijahua zbog navodnih ratnih zločina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2024, 07:22

Sukob Izraela i Hamasa – 227. dan. IDF su tokom prethodnog dana izvele nove napade na izbegličke kampove Nuseirat i Džabalija, kao i grad Gazu, u kojima je poginulo najmanje 40 osoba. Operacije su nastavljene i u Rafi, u kojima su poginula dvojica izraelskih vojnika. Dalje od borbi, Jordan zahteva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.