BLISKOISTOČNI SUKOB: Međunarodni sud pravde zatražio hapšenje Netanijahua zbog navodnih ratnih zločina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2024, 07:22

BLISKOISTOČNI SUKOB: Međunarodni sud pravde zatražio hapšenje Netanijahua zbog navodnih ratnih zločina

Sukob Izraela i Hamasa – 227. dan. IDF su tokom prethodnog dana izvele nove napade na izbegličke kampove Nuseirat i Džabalija, kao i grad Gazu, u kojima je poginulo najmanje 40 osoba. Operacije su nastavljene i u Rafi, u kojima su poginula dvojica izraelskih vojnika. Dalje od borbi, Jordan zahteva međunarodnu istragu o mogućim ratnim zločinima u palestinskoj enklavi, dok je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven u svojoj diplomatskoj misiji posetio Saudijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Arabiju i Izrael, gde je sa vlastima razgovarao o situaciji u Pojasu Gaze.

Izraelske snage (IDF) su tokom prethodnog dana izvele napade na izbegličke kampove Nuseirat i Džabalija, kao i grad Gazu, u kojima je poginulo najmanje 40 osoba, a ranjeno više desetina civila.

Takođe, IDF su nastavile operacije u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, a u borbama sa Hamasom stradala su i dvojica izraelskih vojnika, dok su još četvorica povređena.

Dalje od borbi, jordanski šef diplomatije zahteva međunarodnu istragu o mogućim ratnim zločinima u palestinskoj enklavi, što je potvrđeno na sastanku sa generalnim komesarom Agencije UN za palestinske izbeglice.

U diplomatskoj misiji bio je i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, koji je posetio Saudijsku Arabiju i Izrael, gde je sa vlastima razgovarao o situaciji u Pojasu Gaze.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar ratnog kabineta Beni Ganc daleko su od diplomatskih odnosa u domaćim okvirima, gde se žustro prepiru oko plana za Gazu.

Ganc je najpre zahtevao od Netanijahua da predstavi svoj posleratni plan za Gazu, uključujući i određivanje ko bi mogao da vlada teritorijom, i upozoravajući da će njegova opoziciona stranka da se povuče iz koalicione vlade ako plan ne bude konsolidovan do 8. juna.

Premijer Izraela potom je optužio svog koalicionog partnera da "ultimatum upućuje premijeru, umesto Hamasu", kao i da su Gancovi zahtevi "prazne reči" koje bi u praksi značile "kraj rata" i "poraz Izraela".

13.10 - Međunarodni sud pravde zatražio hapšenje Netanijahua zbog navodnih ratnih zločina

Međunarodni sud pravde zatražio je nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua zbog navodnih ratnih zločina, preneo je Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.