Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jan.2018, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrojani su dani V6 motora u Mercedesu

Njemački gigant Mercedes najavio je prestanak upotrebe V6 motora u korist rednog šestocilindraša.

Razlog je jednostavan – ušteda.

Prelazak na redni motor omogućiće Mercedesu da šestolicindraš sklapa u istom pogonu u kojem se sastavlja redni četvorocilindraš, tenutno najpopularnija konfiguracija motora na svijetu.

Iako je to znatno više od prostog dodavanja još dva cilindra na kraj postojećeg bloka, dizajn i izgradnja V6 motora je očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bila skuplja opcija za Mercedes.

V6 je mogao da koristi dijelove V8, ali proizvođači automobila sve manje i manje prave V8 agregate.

Pitanje je samo u koje će se modele sve ugrađivati novi redni šestocilindraš. Jasno je da će to sigurno biti veće limuzine i SUV, ali teško da će odgovarati manjim vozilima poput C ili GLC klase, koje bi lako mogle da se fokusiraju na četvorocilindraše, prije svega zbog povećanja ekonomičnosti.

M256 redni šestocilindraš predstavljen je još prije dvije godine, ali će debitovati tek u novom CLS450. Imaće 362 KS i 500 Nm. U Mercedesu AMG CLS53 i E53 novi 3.0-litarski agegat će imati 429 "konja" i 520 Nm.

(NN/b92.net)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.